Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Banda led cu senzor temperatură

Recommended Posts

Bună. Sunt electrician. 

Nu le am cu electronica, (calcule....) dar știu sa asambleze niște piese. Știu folosi un pistol de lipit,.... 

Ceea ce vreau eu sa fac ar fi ca o banda led rgb sa fie controlat de către un senzor (sonda) de temperatura. 

Știind (mai exact presupun) ca Senzorul-sonda este un fel de rezistenta variabilă ma gândesc ca este posibil. 

Exemplu rece albastru, si în timp ce se încălzește sa se schimbe la fierbinte rosu. Preferabil sa și combine culorile (albastru-mov-.... Galben-portocaliu-rosu) 

Dacă e cineva dispus sa ma ajute rog și linkuri de unde pot cumpăra piesele. 

Mulțumesc. 

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mi-e teama ca nu este atat de simplu. Ca sa trasformi valorile analogice ale termistorului in valori digitale pentru banda de led-uri iti trebuie un microcontroller programat conform cerintelor (mapare ADC) + un driver led-uri. Se poate face...dar nu doar cu un pistol de lipit in mana. Mai bine te orientezi spre o solutie integrata.

Edited by Guest

Daca zici că vrei doar sa "asamblezi" ceva cred că asta te ajuta http://www.jerome-bernard.com/blog/2013/01/12/rgb-led-strip-controlled-by-an-arduino/

Dacă citești cu atenție o sa descoperi singur ce piese îți trebuie, nu sunt prea multe și nu cred că hardwareul îți pune dificultăți.

Singura componenta mai scumpă este placa Arduino UNO (clona de la 20lei in Ro).

Daca ai răbdare, și un prieten priceput la Arduino, poți să-l inlocuiesti cu versiuni mai ieftine (Arduino pro mini) dar mai ai nevoie de un cablu usb - serial pentru programare.

l.e: Sa nu te sperie programarea plăcuței Arduino. E destul de simplu când ai totul la dispoziție, trebuie doar răbdare și să citești cu atenție sfaturile de pe forum.

Nu te grăbi să bagi 12V pe "oriunde".

Pot testa montajul, inainte sa dai banii pe piese și Arduino, deoarece conține niste "scăpări" intenționate său nu. Insa asta doar daca chiar ești interesat de montajul din link-ul postat de mine și vrei să înveți ceva nou.

Edited by Stefan
Acum 12 minute, Stefan a spus:

Daca zici că vrei doar sa "asamblezi" ceva cred că asta te ajuta http://www.jerome-bernard.com/blog/2013/01/12/rgb-led-strip-controlled-by-an-arduino/

Dacă citești cu atenție o sa descoperi singur ce piese îți trebuie, nu sunt prea multe și nu cred că hardwareul îți pune dificultăți.

Singura componenta mai scumpă este placa Arduino UNO (clona de la 20lei in Ro).

Daca ai răbdare și un procent pricepu la Arduino poți să-l inlocuiesti cu versiuni mai ieftine (pro mini) dar mai ai nevoie de un cablu usb - serial.

Imi place ideea, diferența este ca temperaturile min18 și max30 le-aș schimba în min5 și max70,pentru ca vreau să-l folosesc în baie la apa caldă. 

Totuși mă poți ajuta cu link pentru piese pentru ca habar nu am unde sa caut. 

Aici ma refer și valori sau schema de unde pot scoate valorile, într-un cuvânt sunt bata la acest capitol. 

De arduino doar am auzit, dar sunt dispus sa învăț (și învăț repede ce ma interesează. 

În legătură cu preturile fie cât o fi.... :-) 

Tot nu o sa ajungă la prețul asta http://www.urbantec.ro/controller-rgbw

Acum 12 minute, Stefan a spus:

Fără bere? 

Vin eu cu berea

Omule, da ai un dus Scotian acasa? Ca apa calda la 5"C sau la 70'C eu nu am auzit sa faci o baie sau un dus. Aaaa, doar daca citesti temperatura dintr-un boiler asa da. Dar si aici nu mai bine pui un termometru?

Eu as regla intre 35"C si 45'C jocul de culoare. Ce este sub 35'C culoare Aqua = rgb(51, 255, 255), si ce este peste 45'C culoare Red rgb(255, 0, 0); https://rgbcolorcode.com/.

:rade: Scuzati offtopicul.

Iei o banda led rgb cu telecomanda, te bagi in dus si in functie de cum te frige sau te raceste, comanzi banda si nu mai umblii la ea si nici la robinet pana termini dusul.