Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie


Postări Recomandate

Helicoil se folosea si la noi, dar fara locktite. Acel arc are profil de surub nu e facut din sarma rotunda. Cand s-a stricat filetul se da un filet mai mare, se baga ``arcul`` cu o scula speciala si e foarte greu sa-l mai scoti, pentru ca pe invers are tendinta sa se umfle. Desigur ca trebuie respectate niste cote

Link spre comentariu

Buna seara

Am observat ca foarte multa lume s-a organizat si a cumparat acel radiator 100mm X 300mm de la TME. Cred ca a fost o ideie foarte buna pentru ca discutand cu un coleg care a mai lucrat cu acel gen de radiator (ma rog am vrut sa zic cu radiatoare Fisher asemanatoare) zicea ca este o placere sa filetezi in ele. Nu se compara acel aluminiu cu cel de la de exemplu radiatoarele romanesti folosite pe vremuri, fiind un aluminiu mai de calitate. Ok de aici cred ca deja aveti un stres in minus. Apoi as recomanda eu totusi:

- un suport vertical pentru mașina de gaurit si date ulterior in acest mod gaurile inainte de filetare.

-gaurire cu burghiu de 2,5mm / filetare cu tarod de 3, ideal ar fi cu cei trei tarozi in ordinea 1,2,3 dar ar merge si un tarod universal.

- cumva prins de biroul de lucru (de o masa) poate radiatorul in timp ce filetati. Asta s-ar putea face cu niste menghine pentru lucrul in lemn si nu ar trebui sa lase urme vizibile pe radiator. Ajuta fixarea asta mecanica pentru cei mai putini experimentati mai ales la gaurile pe cant pentru fixarea mecanica a radiatorului (desi admit ca acolo filetul poate fi și de 6 mm, daca nu ma înșel radiatorul avand o grosime de 10mm)

_ cred ca e bine sa nu fiți zgârciți cu lubrifierea la filetare ca doar ați dat destui bani pe radiatoare. Se poate face in multe feluri dar cred ca un W40 se gasete mai peste tot sau un ulei ceva mineral , pana la urma orice ulei numai sa fie ungerea asigurat decât nimic.

-foarte buna ideia colegului cu o mandrina de mana. Un filet mic ca asta de 3mm nu as recomanda sa se faca cu un port tarod imens.Sa fie ceva cat mai mic. Cred ca pe o mandrina mica este asigurat o prindere rigida cu un control foarte bun.

-Nu ne grabim , ii dam timp filetului prin rotiri repetate sa se execute incet cu evacuarea spanului. La nivel micro acolo este si o degajare de caldura in procesul de filetare, frecarea aia de taiere a filetului este acolo imensa. Eu personal incerc sa tai putin mult mai putin din filet si sa evacuez mai mult span prin rotire inversa a filetului, inaintarea filetului fiind un proces lent.

- filetul in aluminiu e un proces lent de executat pentru ca aluminiul agață ca sa zic asa, fiind un metal moale

 

Tot ceea ce am scris aici mi-a fost si mie spus de cineva mai in varsta decat mine care are experienta in mecanica fina  pe masini industriale realizate prototip de la zero. Acum vreo doi ani m-am dus la el suparat ca nu îmi ieșeau  filetele de 3mm dupa ce rupsesem vreo doi tarozi tot asa intr-o piesa .........pe aia o facusem pe strung pentru cineva si o compromisesem total... Omul m-a vazut suparat, a ras  si mi-a povestit ca acolo unde lucra in industrie pe timpul comunismului avea un mecanic care chiar spunea ca la el filetetele incep de la 5-6mm in sus, ca cele mici de 3-4mm sunt foarte greu de realizat chiar imposibil si evident a trebuit sa ii demonstreze contrariul. In fine m-am intors la el dupa vreo doua trei saptamani si i-am multumit , i-am zis ca exista viata si dupa un filet de 3mm, chiar asa i-am zis pentru ca resisem sa fac vreo cateva . Ulterior tot am mai facut.

Oricum pentru tranzistoarele finale si prinderea PCB-urilor pe acele radiatoare FISHER va recomand 3mm filet (nu e un filet infundat si sper sa va iasa fara probleme cu ceva gaura de 2,5mm si lubrifiere) insa pe cantul radiatoarelor cred ca puteti face si de 6mm filet  daca doriti sa il prindeti de restul carcasei in acest mod. Acolo fiind un filet înfundat la 6mm nu cred ca rupeti un tarod bun insa la gaurire trebuie aveti mai mare grija sa nu rupeti un burghiu ceva in interior.

 

 

Editat de TITI
Link spre comentariu

Eu prind de exemplu radiatotul in menghina frezei , ma duc la coordonatele primei gauri. Dau gaura , fara sa misc nimic schimb burghiul cu tarodul nr 1 si filetez sucind mandrina cu mâna, apoi tarod nr 2 si 3. Bineinteles suflu cu compresorul si lubrifiez la fiecare pas. Am dat asa sute de filete. Se poate face asta cum am mai spus si la o bormasina de banc.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu
La 26.06.2019 la 18:47, Thunderer a spus:

Care e toleranta alimentarii de 55Vcc? +/-5%? +/-10%?

 

 Amplificatorul lucreaza foarte bine intre 43v si 63v, cu idealul situat intre 50v-55v. N-ar fi rau daca ati face rost de niste radiatoare pentru capsula TO-92 pentru a raci mai bine Q11,Q32,Q14, Q12, Q30 si Q19 din schema.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, daniels a spus:

se pot lipi smd-urile cu pistolul?

 

Pui putin fludor pe un singur pad al cablajului prima data. Apoi intr-o mana ai penseta cu piesa smd prinsa iar in cealalta ai pistolul cu care fluidizezi fludorul de pe pad. Odata ce s-a lichefiat fludorul pui piesa, o fixezi la locul ei apoi racesti. Mai departe foarte simplu faci lipitura si la celalalt pad. Piesa va sta fixata bine in primul pad si nu-ti va creea probleme. Daca faci prostia sa pui fludor pe ambele paduri piesa se va aseza stramb iar in timp poate sa si crape. Daca ai fludor pasta atunci da, poti pune fludor pe ambele paduri inca de la inceput dar mai mult ca sigur ca vei folosi fludor solid. Incearca sa eviti aliajele cu temperatura de topire inalta, mergi pe Sn60Pb40 sau si mai bine ca sa mai castigi vreo 10-15 grade pe Sn63Pb37.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări