Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Microcontroler direct la retea; zero cross


Guest
 Share

Recommended Posts

Legat de schema de mai jos, si avand in vedere ca oricum e legat direct la retea, as vrea sa stiu daca pot intr-un fel sa renunt la H11AA1 si/sau MOC3023.

Cu H11AA1 fac detectie zero_cross. Am nevoie de idei.

 

thumb_schema.png.jpg

 

schema am desenat eu asa ca nu aveti asteptari foarte mari :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Tu vrei sa stii daca poti renunta complet la MOC si la HA dar sa continui sa faci detectia de zero-cross?

 

PIC-urile (unele) au pin de ZCD. Nu stiu la Atmel.

 

PS: As folosi un UCC28880 ca sa alimentez acel controller. 

Link to comment
Share on other sites

Așa cum este desenată schema masa microcontrolerului și a componentelor adiacente este flotantă față de rețea deci nu poți renunța la optocuploare. Dacă însă modifici alimentarea cu o redresare monoalternanță referită - să spunem - la nulul rețelei poți să adaptezi schema astfel încât să nu mai fie nevoie de separare galvanică . Desigur capacitatea lui C4 va trebui mărită - posibil dublată - pentru a asigura același curent . Nu am calculat curentul necesar , am luat pur și simplu ”de bună” schema prezentată dar așa estimativ cred că C4 este supra dimensionat . Este posibil să asiguri curentul necesar chiar cu valoarea din schemă deși treci la redresare monoalternanță. 

Link to comment
Share on other sites

da. C4 este supradimensionat, si din cauza ca am "pe stoc" asa exemplare.

sincer nu prea am inteles-o cu monoalternanta. bine, inteleg ca in loc de BR1 ramane o dioda si alimentarea ramane pe jumatate de sinus, ceea ce nu stiu cat de fericit va fi atmega328, dar mai departe....

 

pin de ZCD probabil au si atmel, unele, atmega328 pu sigur nu are.

nu stiu ce sa zic de 7805 daca are un rol bun sau doar pe post de incalzitor...

am zis sa fie totusi stabila linia de 5V pentru ca o sa fac comparatii in ADC, si daca e instabila tensiunea pe retea..sau am consum de  curent oscilant in circuit..

 

si daca stau sa ma gandesc ori ca pun optocuplor ori tranzistori si alte periferice tot aia e treaba..

 

 

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

1.Evident că Atmega ( sau orice altceva pui acolo ) nu va vedea monoalternanța - el va fi alimentat în curent continuu filtrat și stabilizat .

Da , este util 7805 acolo dar și fără el ( cu Zener-ul redus corespunzător la 5V6 de exemplu ) merge (probabil) la fel de bine . Cât privește ADC-ul depinde ce pretenții ai . De obicei când folosești alimentarea pe post de referință acestea nu sunt prea ridicate.

2. Nu trebuie neapărat pin de ZCD - în funcție de ( iarăși) pretențiile de precizie se poate cu un tranzistor, cu un comparator, etc. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

sincro_220.thumb.jpg.b91039bb6481642ece28d8a38640abf2.jpg

 

Am folosit schema de mai sus pentru detectia prin zero la masina de spalat. Si la incubatoare (dar cu o punte redresoare mai mica).

Nu ai spus daca vrei sa comanzi o sarcina inductiva sau rezistiva. Pentru  o sarcina inductiva (motor) microcontrolerul trebuie cat mai bine separat de retea cu o sursa de alimentare de buna calitate. Altfel o sa ai un program foarte "saritor".

Link to comment
Share on other sites

pana acum am folosit intotdeauna surse in comutatie, sau mini transformatoare, pe acelasi  pcb. dar...tot timpul cand ma uit in vreo aplica(lustra) cu uC care face un fadeIn/fadeOut la un bec, sau chestii mai simple, au doar cam ce am desenat. si mna, uneori mai esti limitat de spatiu.. ieri am mesterit intr-o lampa foarte frumusica, de firma cunoscuta care a costat vreo 6.000.000LEI(600RON) acum 8 ani. Si alimentarea era direct pe retea, a mers 8 ani fara probleme, si acum mai mergea daca nu se strapungea partial o dioda.

 

probabil si de data asta o sa fie cu separatie galvanica, dar...mai mult experimental vreau sa vad cum se manifesta si ce probleme intampin la o alimentare de genul. eu detectie la trecerea prin zero o fac foarte bine cu doar H11AA1 si 3 rezistori..restul in cod.

 

inseamna ca deocamdata raman cu schema postata, sa vad cum se comporta uC.

in ADC...chestii banale.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Am studiat si eu alimentarea directa, fara transformator sau sursa in comutatie. Fiecare cu dezavantajele ei. La alimentarea directa nu ai dezavantajul imbatranirii condensatorilor din cauza comutatiei si ai avantajul alimentarii intr-o plaja foarte mare de tensiuni.

Daca folosesti C4 = 470nF, pune D1 de 5W sau mai multe de 1W in paralel dar fiecare dioda Zenner sa aiba inseriata o rezistenta de 1-2 ohmi pentru echilibrare. Eu tocmai am facut o astfel de alimentare. Am folosit C4 = 1uF/305Vac iar la D1 am folosit 2 perechi de DZ-12V / 5W, fiecare inseriata cu 1 ohm / 2W. Diodele se incalzesc putin. Ti-am zis asta ca sa nu te pomenesti ca se pune in scurt dioda Zenner.

R1 il vad doar ca un generator de caldura. Toata caderea de tensiune se va face pe C4. In locul lui R1 pune o siguranta.

Daca nu ai H11AA1, poti sa folosesti un optocuplor PC817 pe care il gasesti in surse dar inaintea lui pui o punte redresoare.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines