Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
seot

Pomi fructiferi - lastari

Recommended Posts

Buna, o intrebare pentru cine este mai priceput in horticultura. 
Gradina bunicii este in deal, la marginea unei paduri. De vreo 10 ani nu a fost intretinuta, si padurea s-a raspandit in gradina, aka stejari, salcami si alti arbori nedoriti au sugrumat tot, pe deasupra tot felul de plante precum cele care fac mure, incat totul e o jungla in care greu se poate patrunde. Inainte erau pomi fructiferi si mai sus o vie. Vita de vie s-a cam dus, s-a salbaticit si a inceput sa urce si ea pe pomi zeci de metri. 

Dar pomii fructiferi mai sunt (meri, peri, visini, pruni). Atat doar ca multi dintre ei (unii nu au supravietuit) nu mai fac fructe, ci doar fac "lastari". Mai ales prunii, visinii, au umplut cu zeci de puieti pe suprafete mari, care in diverse stagii de dezvoltare s-au tot inaltat, pana la 4-5m si mai mult, cu frunze doar in varf, fara lumina. Pomii parinti multi au peste 40-50 ani. Cei care nu au fost foarte sugrumati inca produc fructe. 

Intrebarea este, acesti "puieti" vor face vreodata fructe? Daca ar fi eliberati si ar primi lumina? Presupunerea mea este ca neavand lumina, pomii nu s-au concentrat pe fructe ci pe inaltare, si radaci, puieti. 

Mersi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puieţii din rădăcina portaltoiului vor deveni pomi sălbatici, care vor da fructe, dar de calitate mai slabă.De exemplu, merele obţinute vor fi mai mici, perele la fel.Dar vor face fructe.Curăţaţi locul în jurul lăstarilor pe care-i  păstraţi şi când vor avea circa 1cm grosime, următoarea primăvară chemaţi pe cineva să-i altoiască cu un soi de calitate.Să păstraţi minim 2-3 metri între lăstari, să nu se sufoce reciproc la maturitate.Dacă sunt prea deşi şi totuşi vreţi să-i păstraţi, extrageţi toamna târziu (după ce cad frunzele) lăstarul cu ceva rădăcină alăturată şi mutaţi-l într-un alt loc dorit.

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc de informatie. Intradevar au iesit cam desi, ar trebui separati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lastarii care au rasarit din radacini, sint salbatici si de aceea nu vor fructifica  degraba. Lasa-i sa creasca si cind ajung la grosimea de 2cm altoiestei. Virfurile lastarilor iesiti din radacini,taiei,ca  sa nu se ridice in slavi. Poti incerca sa altoiesti! Pentru asta trebuie ca altoiul sa fie dintr-un pom altoit. Nu-i chiar asa mare scofala. Daca nu vrei sa te complici,cauta un meserias(in altoit) de la care poti sa te ''inspiri''.

Edited by GEO 53 BN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.