Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Ionut

Sursa 17IPS71 "trasnita"

Recommended Posts

Posted (edited)

Va salut cu respect! Ma chinui cu o sursa 17ips71 (varianta cu un singur optocuplor) provenita dintr-un LED Teletech 32 inch, care a suferit un soc electric. Tv-ul nu prezenta nici un semn de viata.

Sursa debiteaza doar doua tensiuni : 12v si 24v celelalte fiind in sarcina mainboard-ului 17mb82s.

La desfacerea capacului, masuratorile indicau 0v la orice pin iar bara de 400v indica 300v. Am schimbat u202 fan6300a, q15 mdf7n65b cu fqpf7n65c, d37 zenner de 12v, u4 opto k10104 cu el817, u1 tl431samf2 cu kia431a, verificat diode - ok, verificat rezistori 0 ohm - ok, schimbat 2 cond de 400v 39uf cu unul de 450v 100uf.

Cu sursa neconectata la mainboard, tensiunile de 12v si24v apar dar scad incet, treptat, iar daca pe bara de 12v pun o sarcina cat de mica, scade la 6-7v si ramane acolo.

Am demontat chopper-ul din circuit si am aplicat 12v pe bara de 12v si 24v, televizorul functioneaza.

Nu stiu ca sa mai fac! Orice sfat e binevenit! Va respect!

 

vestel 17ips71 r3.pdf

Edited by Wussman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Vedeţi să nu fi luat vreun TL431 ,,făcătură,, fiindcă el stabileşte referinţa de tensiune.Sau (mai probabil) să nu aveţi rezistenţele din divizorul lui cu probleme de stabilitate.Schimbaţi rezistenţele din zona lui...şi puneţi un TL recuperat dintr-o sursă funcţională.E mai sigur...

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Am uitat sa precizez ca si in acest moment bara de 400v tot 300-306v a ramas, am ridicat in aer bara de 12v si tot asa face!

TL431 provine de pe o sursa functionala.

Edited by Wussman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sursa nu are PFC activ , nu mai cautati 400V.

Fara demontare transformator se putea aplica 12-24V pentru teste .

Tensiunea de alimentare FAN cat este ?

Diode in secundar in scurt ?

Verificati toata partea de feedback  .

Tensiunea in secundar asigura ceva curent sau altfel : cu placa conectata ce tensiuni aveti pe cele doua ramuri ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 52 minute, Wussman a spus:

Cu sursa neconectata la mainboard, tensiunile de 12v si24v apar dar scad incet, treptat, iar daca pe bara de 12v pun o sarcina cat de mica, scade la 6-7v si ramane acolo.

Am demontat chopper-ul din circuit si am aplicat 12v pe bara de 12v si 24v, televizorul functioneaza.

Nu stiu ca sa mai fac! Orice sfat e binevenit! Va respect!

 

 

Daca ai pornit sursa deconectata de la mainboard ai pornit sursa fortat?

Eu nu vad controler de PCF pe schema pentru 400V

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Sunt 2 modele de TL431 smd. Eu am patit-o, si nu stiam de ce nu lucreaza bine o sursa de alimentare.

TL431 sot23_sot23r.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Acum 31 minute, razvan-l1 a spus:

Tensiunea de alimentare FAN cat este ?

Diode in secundar in scurt ?

Verificati toata partea de feedback  .

Tensiunea in secundar asigura ceva curent sau altfel : cu placa conectata ce tensiuni aveti pe cele doua ramuri ?

Imediat ce ajung acasa voi verifica tensiunea VDD si tensiunile ce apar cu mb conectat ( din cate tin minte pe 12v ar fi 1.3v)

 

Acum 13 minute, Florinel TV a spus:

 

Daca ai pornit sursa deconectata de la mainboard ai pornit sursa fortat?

Eu nu vad controler de PCF pe schema pentru 400V

Nu! Ampornit-o cu sursa de 12v auxiliara

 

Acum 12 minute, sorintv a spus:

 Sunt 2 modele de TL431 smd. Eu am patit-o, si nu stiam de ce nu lucreaza bine o sursa de alimentare.

Am verificat datasheet-urile celor doua tl431 si corespund

Edited by Wussman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aproape orice sursa deconectata de la MB. trebuie pornita fortat ca sa apara tensiunile 12v si 24v

Share this post


Link to post
Share on other sites

La acest model de sursa, tensiunea de 12v trebuie sa fie prezenta oricand. Am spus mai sus ca celelalte tensiuni de st-by, 5v , 3.3v sunt in sarcina mb-ului. Practic cu 12v alimenteaza mb-ul care la randul lui le face pe restul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da acum vad ca 5v stby se formeaza de pe 12v ca sa opreasca 24v pentru convertorul DC-DC pentru leduri

FAN6300A de unde lai cumparat ca sunt multe facaturi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sursa are tensiunile de 12V si 24V prezente permanent , on off este pentru invertor .

Prtea de feedback este pe ramura de 12V.

In mod normal trebuie sa aprinda un bec halogen de 12V/35W fara probleme .

Trebuie lamurit daca partea de primar functioneaza corect .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 18 minute, Florinel TV a spus:

Da acum vad ca 5v stby se formeaza de pe 12v ca sa opreasca 24v pentru convertorul DC-DC pentru leduri

FAN6300A de unde lai cumparat ca sunt multe facaturi

De pe electronicservice, oricum am luat doua in caz de incendiu.

Acum 9 minute, razvan-l1 a spus:

Sursa are tensiunile de 12V si 24V prezente permanent , on off este pentru invertor .

Prtea de feedback este pe ramura de 12V.

In mod normal trebuie sa aprinda un bec halogen de 12V/35W fara probleme .

Trebuie lamurit daca partea de primar functioneaza corect .

La asta ma gandeam si eu. Am schimbat varistorul de 510v, cand ajung acasa, ma uit si dupa cond tip x2 si cei ceramici, ii schimb si pe ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Revin cu aceasta sursa, nu am mai avut timp pentru ea. Din cate observ e problematica, rau de tot.

Am cumparat una identica, functionala, testata de pe care am scos FAN6300 (originalul) si l-am inlocuit cu unul din cei "defecti", sursa se manifesta exact ca cea trasnita. Am comandat de pe Aswo 4 bucati de FAN6300, diode si  vreo 6 buc tl431 exact modelul scris in schema.

Am schimbat u1 tl431samf2, d37 c12v, d20 rs1008fl, d298 c18v, si desigur FAN6300 nou.

Masuratori fara consumator: 

12v - 11.1, 12.2v

24v - 31v

iar pe FAN6300

pin 6  fluctueaza 8 - 16v inainte de a face boacana, masurat era undeva pe la 11.5v stabil)

pin 8 fluctueaza 100v - 292v.

Rezistorii r289,290,291 pe aceasta placa sunt de 39k si inaintea lor tensiunea de 325v este stabila.

 

Masuratori cu un ventilator pe 12v 0.4a:

12v - 12v

24v - 31v      ?!?

pe pinii Fan6300

pin 6 - 22v    ?!?

pin 8 - 285v ?!?

 

Revin dupa ce inlocuiesc aceleasi componente pe placa trasnita. Multumesc! Stima!

 

 LE: Sursa trasnita, la fel face, chiar si cu piesele schimbate!

Edited by Ionut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...