Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
keenox

Testare diferential fara impamantare

Recommended Posts

Posted (edited)

Salut

 

Tocmai mi-am inlocuit sigurantele automate cu niste diferentiale.

Le-am testat pentru scurt, dar nu pot sa le testez si pentru rezidual. Problema e ca nu am impamantare la apartament.

Am incercat sa pun faza in apa de la robinet si pe scurgere, dar nu sare in niciun caz. Cred ca din cauza ca instalatia scarii e pe PPR.

Stiti cum pot sa simulez impanantarea ca sa le testez?

Edited by keenox
Greseala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Io zic ca daca tre` sa simulezi impamantarea ca sa-ti decupleze siguranta diferentiala, nu-ti foloseste la nimic.

Ar trebui sa decupleze indiferent "unde se duce" diferenta de curent, la tevi, calorifere, pereti sau altceva.

Care-i curentu` de decuplare pt. diferential?

Share this post


Link to post
Share on other sites

30mA

Stiu ca ar trebui sa decupleze oriunde se duce diferenta, numai ca nu stiu pe ce sa-l testez si nici nu vreau sa pun mana pe faza.

Uite o sa incerc si pe calorifere. Sper sa dea la armatura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mda, tocmai m-am uitat pe site la brico si am realizat ca am luat disjunctoare normale, nu diferentiale. Ma duc maine sa le schimb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diferentiale trebuie sa aiba butont de test .

Share this post


Link to post
Share on other sites

simplu de tot, daca nu ai impamantare la apartament apelezi la un artificiu: daca ai doar doua fire care iti vin in apartament identifici faza intai si pe urma nulul. acum , nulul il vei considera PEN caracteristic TN si TNCS , asa ca din acest nul o sa derive doua nuluri la intrarea in tablou, o sa ai acum nulul de lucru si nulul de protectie. incearca acum doar sa treci doar nulul de lucru prin RCD si o sa vezi ca atunci cand atingi nulul de protectie fata de faza o sa declanseze instant, iar daca atingi nulul de lucru iesit din RCD cu cel de protectie mai sus amintit va decupla instant de asemenea. succes

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@wally_gatter Mersi de info! Nu stiam de TNCS. O sa incerc imediat cum imi vin diferentialele, ca le-am comandat. Mi-am dat seama ca de fapt am luat disjunctoare normale si de asta nu aveau buton de test.
Totusi, cum ar sari diferentialul daca ating nulul de lucru cu cel de protectie? Nu o sa fie curent 0 pe bucla aia?

 

LE: Ma gandeam dupa ce am citit despre TNCS... Nu e periculos daca umbla cineva la tabloul de pe scara si inverseaza faza cu nulul (inainte de tabloul meu, unde bifurc nulul), de ex? 

Edited by keenox

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wally_gatter adica asa? (vezi poza de mai jos) 

Am testat cu PEN (pana in RCD) dat la N (iesire din RCD) si nu declanseaza daca pe iesirea RCD-ului nu ai consumator in timpul testului, adica abia peste 150W dupa RCD declansa cand conectam PE la N.

Desigur ca L peste PE declanseaza instant, asta face si butonul de TEST doar ca mai are in serie un rezistor (poza de pe un RCD)

TN-C-S-elforum.png

 

@keenox din acest motiv e bine ca personalul neatorizat sa nu umble in tablourile electrice si din putinele mele cunostinte in TNCS impartirea fireului PEN in PE si N se face in tabloul electric general nu in cel de distributie locala.

Nu stiu in ce situatie se poate intrerupe PEN-ul de la tabloul electric general dar in acest caz exista sanse ca L-ul (faza) sa ajunga, prin circuitul diferitilor consumatori, pe PE (carcase aparate).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siguranta cu protectie diferentiala ”masoara” curentul care circula prin ea, atat pe faza cat si pe nul. Cand apare un dezechilibru intre cei 2 curenti declanseaza, verificarea sigurantei necesita doar realizarea dezechilibrului, nu este necesara o legatura la pamant.

Pentru a testa o asemenea siguranta va trebui o sarcina conectata la iesire (cu un curent mai mare decat cel de protectie) la care se adauga o sarcina care va folosi insa numai faza sau numai nulul de la siguranta. Daca se face testul la tablou, simplu un bec de 15W (65 mA) se concecteaza intre iesirea fazei de la diferential si intrare nul sau iesire nul-intrare faza.

Si mai simplu test, siguranta diferentiala avand cuplata o sarcina se face scurtcircuit la siguranta pe intrare nul-iesire nul si trebuie sa declanseze. La fel daca se face scurtcircuit intrare faza-iesire faza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si totusi de ce in cazul meu nu a declansat cu consumatorii mici pe iesire atunci cand am "strapat" nulul de pe RCD (adica N intrare peste N iesire)? Testat pe iesire cu alimentator laptop 60W (conectat la laptop-ul descarcat), statie de lipit 40W (cu trafo), pistol cu lipici cald 60W ...

Siguranta declanseaza instant la apasarea butonului test, la conectarea intre L iesire si N intrare chiar si a unui incarcator de telefon in gol sau la testul cu megger-ul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sursa de laptop este una neliniara si, prin caracteristica de consum (varfuri scurte de curent la partea superioara a sinusoidei), modifica functionarea diferentialei. O siguranta diferentiala obisnuita, de tip AC, se asteapta sa functioneze cu semnal sinusoidal. Un pistol cu lipici odata incalzit consuma undeva intre 5-10W pentru ca functioneaza prin utilizarea unui PTC. Statia de lipit stiu ca are termotabilizare, probabil pornit-oprit. Sunt o multime de situatii care pot face siguranta diferentiala nefunctionala la testarea prin straparea bornelor de nul (inainte si dupa diferentiala) inclusiv presiunea de contact sau sectiunea conductorului legat la PE (impamantare). Totul se reduce la doua rezistente/impedante in paralel, rezistenta circuitului de nul, cu bobinajul transformatorului diferentialei si rezistenta circuitului de impamantare. Daca acestea sunt aproximativ egale atunci curentul necesar declansarii este dublu. Asa ca sunt o multime de variabile care pot face acest tip de testare inconcludenta.

 

Rezistenta de test este undeva la 6,2-6,8 kohm la 0,6W si in interiorul diferentialei are un contact separat de cele principale (o lamela) si nu are treaba cu consumatorii existenti. Aceasta rezistenta directioneaza la nul (borna din amonte) prin bobina de faza curentul necesar testarii. Timpul de declansare este acelasi, cu sau fara consumatori. Elementul interesant este puterea mica a rezistentei care indica faptul ca, la depasirea timpului de declansare, se distruge termic si indica o diferentiala defecta, chiar daca aceasta pare sa functioneze normal.

 

Si acum sa discut putin despre necesitatea testarii periodice. Curentul diferential la testarea interna (buton) este cu putin mai mare fata de cel nominal iar declansarea trebuie sa se realizeze "instant" (perceptual vorbind, pentru ca in mod normal intarzierea este de maximum 0,4s, uzual este undeva la 23-40ms). O diferentiala netestata de mult timp sufera de un fenomen de desensibilizare, curentul de declansare putand ajunge si la de 5 ori cel nominal la prima declansare ca apoi sa fie in parametri la urmatoarele testari. Asa ca testarea periodica face si acest lucru, prin miscarea mecanica a componentelor acesteia, readucandu-se in parametrii de functionare. Si mai este un element interesant. Prin modul de constructie al multor diferentiale, declansarea nu este simetrica pe ambele semisinusoide din cauza magnetului de retinere a lamelei de actionare. Asta inseamna ca acest tip de diferentiale AC pot fi desensibilizate foarte usor cu un curent continuu cu crestere lenta si acesta este motivul pentru care exista diferentialele de tip A si B in cazul surselor in comutatie si al invertoarelor.

 

PS: pun un link interesant fara intentia de reclama deoarece trateaza exact acest concept (tabelul de la pagina 10 este interesant) la care adaug faptul ca diferentialele cu aceasta marca sunt uneori sunt prea sensibile si declanseaza "mai repede decat trebuie" mai ales in circuite cu consumatori diversi ducand la impresia ca ele sunt defecte.

https://assets.new.siemens.com/siemens/assets/public.1487768474.1f9086eef4727e7e1492fcc18a31a207366271f5.residual-current-protective-devices-en.pdf .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gata, am montat diferentialele ieri si le-am testat cu un bec, cum a zis @mojnost. Se pare ca declanseaza.

O chestie ciudata sau pe care doar nu o inteleg, e ca atunci cand am testat combinat F de la un diferential cu N de la altul si invers, a sarit numai cel de 25A. Am unul de 16 si unul de 25.

Cand am testat cu F/N iesire cu N/F intrare sar amandoua, deci nu par sa aiba o problema. 

Aveti idee de ce?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca sunt de aceeasi marca si model constructiv este posibil ca cea de 25A sa fie mai sensibila la curent diferential pentru ca ele se realizeaza intr-o plaja de declansare (15-30mA) si nu la un punct fix la fel si timpul de intarziere la declansare. Daca sunt marci diferite, fiecare producator are propriile modele de constructie dar toate au limita maxima de declansare la 30mA si maximum 0,2/0,4 secunde. Asta inseamna dispersia parametrilor de fabricatie si felul cum se manifesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, sunt Legrand amandoua, de 30mA.

Apropo, stiu ca e tarziu, dar ce parere aveti de Legrand?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nu am experienta prea mare cu diferentialele, cand mi-am facut casa am citit nitel sa stiu ce sa-i cer electricianului sau sa stiu cu ce propuneri de-ale lui sa fiu de acord. Oricum am zbarcit-o nitel ca a ales un tablou prea mic, 16 sau 20 de posturi nici nu mai stiu dar nu a incaput in el tot ce am vrut. Am bus cate o siguranta diferentiala la fiecare din cele 2 bai, am pus doua sigurante trifazice, una generala si una pentru centrala termica electrica, mai multe monofazice dar as fi vrut si protectie la supratensiune insa nu au mai incaput.

@keenox butonul propriu de test cred ca e suficient pentru a sti ca diferentialele sunt bune, cu 2 reostate si ceva AMC-uri se poate face o verificare completa dar nu cred ca-si are rostul. Ma mir insa ca nu ai impamantare in apartament, chiar nu era nici o priza suko? Eu aveam la bloc la bai si la bucatarie. La casa mi-am facut o impamantare foarte sanatoasa, mult peste cerinte.

Edited by mojnost

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.