Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mcb

Reprogramare PIC 12F629 (relee RF433Mhz)

Recommended Posts

Salut,

 

Am o situație cu 2 tipuri de relee RF433Mhz, comandate de pe AliExpress (modelul asta și ăsta ).

Problema e că nu funcționează precum este descris.


La modelul cu un singur releu, modul "Latched" (Inter-Lock) ar fi trebuit să pornească releul pe un buton al telecomenzii, și să-l oprească pe celălalt.

Din păcate, modulul nu vrea să învețe decât comanda de pornit, la oprit nu-l mai interesează... apeși, pornește, și nu mai ai cum să-l oprești. (am unele modele la 12V care invață și comanda de oprit, dar modelul ăsta pur și simplu nu vrea -- cred că n-a fost programat pt. asta).

 

Problema se manisfesta similar și la modulul cu 2 relee, doar că acolo le pornește intermitent (odată unul e pornit, iar la apăsarea celuilalt buton, îl pornește pe al-2-lea și-l oprește pe primul -- deci mereu un releu va fi activ -- nu pot fi controlate individual, decât în modul Toggle).

 

Oricum... nu asta era important.

Ideea e că m-am uitat pe ele, și au un PIC12F629.

Are cineva experiență cu rescrierea acestui PIC, și mă poate îndruma spre o interfață de programare pe USB și -- poate cel mai important -- un site unde aș putea să găsesc codul lor sursă pentru a mă inspira? (menționez că am experiență cu Arduino, PIC-uri n-am mai programat).

Ideea e ca vreau sa le rescriu codul in asa fel incat sa imi functioneze asa cum am nevoie.

 

Apreciez orice fel de pont,
Mersi,
Zi faină să aveți.


 

Edited by mcb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

 

Pasul 1: cumperi un PicKit2 sau PicKit3 de pe Aliexpress/eBay. PicKit2 poti sa iti faci si singur dar cineva va trebui sa programeze uC-ul din el (18F2550).

Pasul 2: folosesti un osciloscop si determini protocolul folosit pentru transmisie. Pentru aceasta trebuie sa verifici pe fiecare pin al 12F629 ca sa vezi unde anume iti ajunge semnalul util.

Trebuie sa obtii ceva de genul: https://blog.domadoo.fr/guides/principe-du-protocole-homeeasy/

Pasul 3: te apuci si citesti datasheet-ul uC-ului de aici.

Pasul 4: creezi un firmware folosind un compilator cum ar fi mikroC for PIC (aici) sau MPLABX(aici) + XC8 (aici).

Pasul 5: uploadezi firmware-ul in uC cu ajutorul Mplab IPE (se instaleaza cand se face instalarea MPLABX)

 

Ceva help ai aici: http://jasper.sikken.nl/garage/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut @mars01 !

Îți mulțumesc pt. ponturi, foarte utile !

Insist c-o singură întrebare: ai idee dacă producătorii de "chinezării" au vreo  bază de date publică cu cordurile sursă ale device-urilor de genul?

(întreb, în ideea în care ăștia sunt copy-cats la greu, deci mă îndoiesc că-și scriu ei firmware-ul tot timpul).

 

Mersi încă o dată,

Zi faină,

A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca te referi la softul pentru scrierea uC PIC18F2550 din PICKit2, asta este disponibil "free" din cate imi amintesc (pe undeva prin instalarea MPLAB IDE).

In ipoteza in care vrei sa ti-l faci singur, mai jos gasesti schema si cablajul 1:1 (fara dispunerea pieselor), precum si fisierul EAGLE (cred, nu lucrez cu asa ceva).

Postez si doua fisiere cu hex-l de inscris in PIC18F2550: versiunea initiala si versiunea din folderul PICkit2 (softul de programare), cu mentiunea ca trebuie sa schimbi extensia din .txt in .hex

picckit2_pcb.rar PK2V010001.txt PK2V023200.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Colegul @mcb cred ca se refera la codul inscris in uC-ul de pe acele "relee RF".

Io n-as desconsidera chiar asa toti chinezii... s-a intamplat sa vad destule lucruri remarcabile facute de ei si care nu erau copy/paste din vest, cum se pare ca-i tendinta generala de a crede... :) 

Nu-s prea sigur c-ai sa gasesti undeva acel cod.... da` cine stie?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am vazut ca toti cei care au cumparat sunt multumiti, problema cred ca ar trebui cautata la modul de setare/programare al telecomenzii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@informer - nu-i desconsder, cel puțin pe partea de hardware. Raportul calitate/preț e surprinzător de bun (și asta o zice economia mondială, n-o zic eu :D ). Daaaaaar, pe parte de soft - pot da exemple unde-i bat vesticii big-time. (mă rog, aici ține puțin și de cultură și implicit proceduri).

 

@cristi7521 - cel single funcționează aproape cum vreau. Cel dublu, mai puțin. Pe modul latched (care probabil e folosit de extrem de puțină lume), comută alternativ între cele 2 relee. Nu pot să înțeleg de ce s-au gândit așa, cine ar vrea să aibă un releu mereu activ, când există NO/NC. Eh...

 

@nico_2010 - eh, îmi doresc să le rescriu pe astea, pt. că altfel mi le făceam singur cu Arduino, dar așa cum ziceam și mai sus, pe parte de calitate/preț, ies de 100 de ori mai ieftin dacă reușesc să le rescriu pe astea. De vis ar fi dacă aș putea să le rescriu fără să le dezlipesc de pe placă, dar să ajung acolo întâi. :)

 

Toate peste toate, mulțumesc tuturor pt. păreri și idei. Oameni tare faini pe aici :)

Spor în toate & zi faină să aveți,

A.

Share this post


Link to post
Share on other sites
La 07.06.2019 la 12:46, mcb a spus:

@informer - nu-i desconsder, cel puțin pe partea de hardware. Raportul calitate/preț e surprinzător de bun (și asta o zice economia mondială, n-o zic eu :D ). Daaaaaar, pe parte de soft - pot da exemple unde-i bat vesticii big-time. (mă rog, aici ține puțin și de cultură și implicit proceduri).

Io nu te contrazic doar te intreb: crezi ca astia-s in stare sa copieze un IC da` nu-s in stare sa scrie un program relativ banal pt. un uC, tre` sa-l copieze din vest?

Sau ne e noua mai "comod" sa credem asa? 

Cred ca totusi uitam cu cine stam de vorba, macar istoric vorbind, daca cifrele nu-s importante... :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

@informer Of. Unde dai și unde crapă :))

 

Nu, nu am spus că ei ca nație, nu sunt în stare. Ba din contră, sunt niște oameni foarte deștepți. Vorbeam de "copy-cats" aici, acele fabrici care copiază orice pe bandă rulantă, și în goana lor de a pune produsul pe piață "ieri", sar etape și proceduri importante, și de foarte multe ori QA-ul (pe parte de soft) este inexistent.

 

Sunt convins că dacă vor să se dedice în întregime unui proiect, pot face o treabă foarte bună. Totuși, am experiență cu producătorii chinezi (pe echipamente medicale, automations & automotive, și nu numai) și așa cum am spus și în postul anterior, le lipsește cultura asta a etapelor, a procedurilor de dezvoltare și testare, a testării îndelungate și îmbunătățirii continue;
La asta m-am referit când am spus că vesticii îi bat big-time.

 

Dar așa e - istoric vorbind totul e "Made in China", dar să nu uităm că multe concepte vin din vest dar se produc acolo. Poate într-adevăr sunt prea subiectiv, nu știu.

 

(as a side note): Oricum, un produs la care lucrez în prezent și la care am o presimțire că eu și cu tine o să colaborăm :)) (am un tab cu pagina ta pe formularul de contact deschis de vreo lună - că mă tot chinui să-ți scriu), are ca și competitor principal doi producători din China - care au o serie de produse okeish pe parte hardware, dar pe parte de soft îți vine să plângi. Dar despre asta o să povestim în curând :D Sper.

Edited by mcb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pai nu stiu... mie-mi plac chinezii... si chinezoaicele... :)  

La un moment dat cautam auto-transformatoare pe ferita pt. comandat difuzoare piezo miniatura... n-am gasit nicaieri facute gata (doar in alarme chinezesti) si am scris unei firme de pe alibaba, cu comanda minima pe site de 10.000 bucati. Recunosc ca le-am zis ca fac un "studiu de piata" preliminar... si am comandat 200buc.

Dupa o saptamana nu numa` ca le-au realizat conform cu specificatiile pe care le-am cerut dar au trimis "o foaie" cu teste pe care le-au facut pe vreo 20buc. alese la intamplare.

Totu` la un cost final de $30 si ceva... ;)

Ulterior am mai avut o experienta similara cu niste led backlight cu dimensiuni "particularizate".

Asta in comparatie cu firme d-alea noastre sau mai vestice care daca chiar catadicsesc sa-ti raspunda la un "email de hobbyst", tre` sa te simti privilegiat... :) 

No, nu mai zic nimic ca-s off-topic... ;)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines