Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa reglabila 0-4kV


Postări Recomandate

Multumesc pentru amabilitate.

Am realizat multe surse de inalta tensiune si am simulat si mai multe tipuri, un exemplu este in poza.

 Click pentru marire.

  940382448_Convertordeinaltatensiunereglabil.thumb.png.29c901b47e51ed083a2bc86f550d7b13.png

Aceasta schema poate regla tensiunea de iesire intre 400V si 4KV. Datorita SG-ului, riplul la tensiunea de 400V este de circa 1% din valoarea tensiunii,

 si la tensiuni si mai mici creste si  in final functionarea este zgomotoasa.

Reglajul tensiunii la aceasta schema se bazeaza pe modificarea factorului de umplere si schema are un randament ridicat pentru tensiuni mari

de iesire

 si mai mic pentru tensiuni mici. Acasta schema am analizat-o in variante cu dublare, triplare si ordine mai mari de multiplicare si randamentul scade

 foarte mult cu cresterea multiplicarii, deasemenea si suprasolicitarea tranzistorilor la pornire.

O alta metoda este alimentarea etajului final cu tensiune variabila, ca in schema postata de @gauss, s-ar putea sa fie din start cu potential

 mai bun de stabilizare, dar cu un randament mai mic. Am construit un astfel de convertor pentru 1KV si circa 2mA, pentru alimentarea unui tub CRT:

Schema este in poza.

  131964645_convertorstabilizat.thumb.png.d037d81313a8ea2884eba8b22c8a9515.png

Sunt pasionat de convertorii de inalta tensiune, asa ca voi incerca sa simulez si schema reglabila postata de @gauss,

 si sa o optimizez, daca se poate, pentru 0-4KV si 5mA asa cum se cere in topic.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Schema postata functioneaza , eu am folosit - o de mai multe ori . E destul de flexibila , principiul e interesant ( parere personala ) , si permite multe modificari . Piesele sunt " comestibile " , de uz comun , putine si ieftine , multe sunt deja in zestrea unui electronist care mai lucreaza cate un montaj . Ceva probleme ar putea aparea in procurarea sau alcatuirea rezistorului din reactie , cel de valoare mare . dar nu sunt insurmontabile , se gasesc de cumparat la preturi accesibile , chiar variante HV . Adica de inalta tensiune . Nu am nici o contributie la realizarea ei ( schema )  , este la origine din revista Elektor , preluata de editura Teora in volumul " 302 scheme " . Daca nu se gaseste de descarcat , pot posta volumul in integralitate ( pdf ) . Sunt si ceva indicatii constructive etc . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am modificat schema pentru parametrii ceruti de topic, dar nu am obtinut calitate decat intre 100V si 4KV.

 Click pentru marire.

  1622697333_convertorreglabil100V-4KVIs5mA.thumb.png.c17cf5a5bd09699d0e1127cf68901461.png

Zgomotul la 100V este de 3Vvv, la 4KV 4Vvv iar frecventa oscilatorului este circa 12KHz. Totul s-a complicat din cauza

 puterii mari de iesire la 4KV, minimizarii zgomotului de iesire dar si a supracresterii tensiunii la pornire sau reglaje.

 

@gsabac

Link spre comentariu

Multumesc, este intradevar o sursa profesionala iar documentatia este completa cu scheme si lista de materiale.

Click pentru marire

  102694291_SursaKeythley0-3100Vsimax10mA.thumb.png.ff59e6999bbd06a06ea980b9addb838c.png

Performante de vis, accesibile doar cu materiale de calitate profesionala si cu multi ani de experienta in surse de alimentare.

Se gasesc de vanzare pe Ebay cu preturi intre 160 si 600$.

 

@gsabac

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Bună ziua, în primul rând!

 

Mulțumesc mult pentru interesul acordat topicului. Lansasem cererea de ajutor, apoi am căutat și alte soluții la problemă.

 

Din păcate au apărut la spam răspunsurile dvs. Trebuia să am eu mai multă grijă :26

 

Mă interesează sursa pentru ceva mai esoteric. Și anume, pentru un actuator elastomeric. Practic e un condensator ce își modifică suprafața.

 

E format dintr-o bandă dublă adezivă, iar ca zone conductive folosesc o vaselină conductivă electric.

 

 

Ce m-ar interesa:

 

1. Ideal o sursă 0-4kV, deși fenomenul pare a apărea de pe la 1kV. Măcar ceva gen 0,5-4kV ar fi ideal. Cred că până la urmă 1mA e arhisuficient

 

2. Sarcina e un condensator, la care spre rușinea mea nu i-am testat capacitatea. Este și perisabil, în jur de 10-20h durată de viață chiar neutilizat.

Ca să obțin o extindere și apoi o revenire rapidă trebuie să descarc condensatorul și încă nu am găsit o soluție elegantă în această zonă.

Am sanșe să descarc rapid actuatorul condensator?

 

E interasantă jucăria pentru că se apropie mult de o fibră musculară animală, fiind flexibil și comandă electrică. Desigur kilovolții necesari sunt un impediment, dar poate se descopră ceva mai ok și la tensiuni mici.

 

 

Momentan am găsit o asemenea sursă de cumpărat, dar e de spart pușculița pentru ea și nu cred că rezolvă toate problemele.

 

Cele bune!

 

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Probabil iniţiatorul nu are idee ce înseamnă 9000V la 25mA (0,025A).....asta înseamnă 225W. Nu e imposibil, dar cu trafuri de linii nu prea cred.....

Poate ne spune ce aplicaţie are în vedere pentru un astfel de consum, fiindcă există şi varianta unui traf de microunde urmat de un multiplicator....deşi e o soluţie ,,overkill,, cu potenţial mortal.

Editat de validae
Link spre comentariu

Cu ceva ani buni in urma am vazut in schema unui emitator stabilizator de cca 3KV/100mA realizat cu vreo 5 tuburi 6Э15П in paralel si alt stabilizator de 6-7kv/300mA folosind tubul gu34b. Stabilizatoarele erau serie, cu tranzistori cu germaniu, doar elementul serie cu tub si binenteles ca nu porneau de la 0V, doar o plaja relativ mica.

Link spre comentariu

Transformatoarele FBR sunt transformatoare de scanteie pentru arzatoare produse de firma F.B.R BURNERS,cele BRAT sunt produse de firma BRAHMA,ca si producatori de transformatoare de scanteie mai sunt  COFI, SIEMENS, FIDA, DANFOSS, ALLANSON, R.B.L, SATRONIC, HONEYWELL, si multi altii.

Unele au durata actionare 100%,altele 20%,40%,50%.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări