Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi panou fotovoltaic si accesorii


Recommended Posts

Desi am ceva habar de electronica si electricitate am doar o idee vaga despre panourile fotovoltaice si despre controlerele folosite cu ele, cateva sfaturi m-ar scuti de multa lectura si de mult googalit.

 

Mi-am propus sa-mi fac iluminatul din curte automatizat si autonom. Iluminatul inseamna 8 stalpisori (110cm) cu bec led de 1-2W la fiecare, insirati de-a lungul unei alei. Pe acoperisul foisorului vreau sa montez un panou fotovoltaic de 250W care sa incarce acumulatorul de 12V-110Ah (de fapt am 4 baterii de 6V-55Ah pe care le conectez serie-paralel) si de la baterii cu ajutorul unui senzor crepuscular sa fie alimentate becurile. Acumulatorii sunt CdNi cu electrolit lichid (hidroxid de potasiu daca am inteles bine) si suporta incarcare Q/5, nu doar Q/10 cum e la cei cu plumb, adica la 110A/h permit incarcare cu 22A. Nu am nevoie de invertor sa obtin 220V.

De asemenea as dori ca atunci cand e soare si bateriile s-au incarcat sa porneasca automat pompa de la o fantana artizanala, adica aceasta sa functioneze doar cand exista un surplus de energie care s-ar pierde altfel, acumulatorii fiind incarcati deja.

As putea folosi un regulator de incarcare de la un alternator auto dar cred ca este ineficient fiind un simplu regulator serie, de asemenea as putea face un montaj care sa sezizeze cresterea tensiunii de la panou  cand nu mai are sarcina si sa cupleze pompa. Dar banuiesc ca exista ceva fabricat care sa faca treaba asta.

 

Nelamuririle/intrebarile mele sunt:

1. ce fel de panou si de unde sa-l cumpar? am vazut ca exista noi, SH, mono si policristaline, la preturi foarte variate

2. ce fel de controler imi trebuie pentru incarcarea bateriilor? cateva date despre parametrii necesari si ceva exemple, nu am idee ce sa caut

3. ce sa cumpar pentru actionarea automata a pompei fantanii in conditiile mentionate?

4. senzor crepuscular la 12V exista? unde? Am de 220V dar nu e bun in situatia de fata.

 

Orice sfaturi despre realizarea instalatiei sunt binevenite, de ex. conteaza distanta panou - acumulatori ? ce fel de conductori/conectori sa folosesc?

Luni vreau sa ma apuc de treaba ca am angajat deja ajutoare si vreau sa cumpar pana atunci componentele, macar partial sa avem cva de facut pana cumpar si restul. Bugetul nu e limitat dar nici nu vreau sa arunc cu banii daca exista variante mai ieftine fara compromisuri grave la calitate. Ma gandesc la ceva intre 1000-2000 lei sa ma incadrez pentru panou, controler,  actionare pompa si ceva fire intre ele.

Edited by mojnost
Link to comment

Cheltuiala cu panourile e dictata si de riscurile locale (grindina, furt).
Sarmele pana la baterie ar trebui sa suporte 20A adica 4 mm2 sectiune.
Principala dificultate mi se pare gasirea unui controler adecvat. Controlerele obisnuite de pe piata sunt pentru acumulatoare cu Pb de 12V si 24V si asigura conditiile pentru acestea (tensiune max. de incarcare, minima de descarcare, compensare cu temperatura). Cele care pot fi setate si pentru acumulatoare NiCd sunt mai putine si mai scumpe: https://www.amazon.com/PowMr-Controller-Backlight-Battery【Software-Version】/dp/B0719PGGBS
"Senzor crepuscular 12V" exista, cauta exact asa pe net cu Gog... Arata si costa cam asa (mi-am permis sa dau link spre un magazin pentru ca momentan este indisponibil...):
https://www.conexelectronic.ro/ro/senzori-si-module-pentru-platforme-de-dezvoltare/17741-SENZOR-CREPUSCULAR-12V-10A.html

 

 

Edited by Ticu
Link to comment

M-am apucat de citit si am aflat ca panourile fotovoltaice mai sunt sunt, pe langa mono/policristaline si ongridd sau offgrid. Diferenta este la nr. de celule, mai mic la cele on-gridd deci si tensiune mai mica, acest lucru duce la tensiuni uneori prea mici pentru incarcarea bateriei daca se foloseste PWM. Am citit si despre controlere, exista 2 tipuri, PWM si MPPT, cel PWM face o incarcare in impulsuri, ceea ce este benefic pentru baterie, insa cel MPPT are mai multe avantaje, 2 din avantaje fiind esentiale: ia curent de la panou astfel incat panoul sa functioneze permanent in punctul de putere maxima, al doilea avantaj fiind ca nu conteaza tensiunea panoului - aceasta creste la scaderea temperaturii, sau se poate folosi panou de 24V la baterie de 12V. MPPT contine un convertor DC/DC si orice tensiune intra in el va fi transformata in tensiune potrivita pentru baterie.

Link to comment
43 minutes ago, sesebe said:

Acumulatorii cu nichel au probleme cu efectul de memorie și nu prea sint indicați pt astfel de aplicații. 

 

Multumesc de sfat dar fiind gratis nu-i mai caut la dinti....adica la efectul de memorie. Daca nu ma multmesc iau unul cu plumb. Am 4 bucati 5NKN55 neformatate, sa vad cu reusesc sa gasesc si sa prepar electrolitul.

 

In lipsa sfaturilor si fiind oarece graba am comandat deja un panou 300W/24V  pret 560 lei si un un MPPT 12/24V 30A pret 472 lei. Mai trebuiau ceva dispozitive de prindere pe acoperis si ceva cabluri-conectori dar n-am stiut ce sa iau asa ca le voi lua pe parcurs.

As mai vrea o recomandare de cutie in care sa pun acumulatorii si controlerul, cred ca ar da bine pe gazon o cutie din lemn frumos lacuita dar ia o zi de munca, daca gasesc de cumparat ceva potrivit renunt la lemn. 

Edited by mojnost
Link to comment

@Ticu nu e deloc scump controlerul din link, am comandat deja unul mai slab si cam la acelasi pret. Pentru grindina nu e mai mare riscul decat la oricine altcineva din Ro, ar trebui sa reziste toate panourile la grindina obisnuita. Nu cred ca se pune problema furtului fiind la mine in curte si pe acoperis. Nimic nu-i insa exclus dar cred ca hotii s-ar uita intai la ce e mai usor, mai mic si mai usor de valorificat decat panouul fotovoltaic.

Link to comment

De regula,cine se incadreaza la categotia hoti , "e prosti".Spun asta fiindca sunt convins ca daca acestia stiu ca ai panouri fotovoltaice ,pentru ei ,aia e toata investitia.Habar n-au de bancuri de baterii ,regulatoare ,invertoare si ce-o mai fi...

Practic ,doar cu panouri, n-ai ce sa faci,ele sunt doar inceputul...Asa ca exact la panouri s-ar uita sa le fure ,alea fiind cel mai usor de furat.Ma gandesc ca daca ar fi sa intre un hot la mine sa fure invertoare si altele ,cred ca s-ar gandi de doua ori .Riscul de electrocutare l-ar face sa renunte in mod sigur.

 

Si apropo de regulator de incarcare ,iata unul bun aici https://www.amazon.com/Outback-Flexmax-FM80-Charge-Controller/dp/B008MOITL8  

 

si tot apropo ,o baterie necesara intr-un sistem fotovoltaic ar fi asta https://www.fotovoltaic-shop.ro/produse/baterii-solare-cu-gel/acumulator-gel-200ah-12v-westech-solar-pret-oferta_47.html

Edited by nel65
Link to comment

@nel65 instalatia pe care o fac e mai mult o fantezie si nu e deloc rentabila nici la preturi mici, ce propui tu 850USD doar pentru regulator si baterie inseamna curentul consumat de beculetele mele timp de 102 ani daca am socotit bine, 16W x 12 ore/zi la 0,5 lei/KWh.

Link to comment

Mono/policristaline este modul de fabricare al celulelor, cu influenta asupra randamentului si pretului.
Ongridd sau offgrid se refera la posibilitatea de a livra energia obtinuta in reteaua electrica de la care este alimentata locuinta, cu aprobari suplimentare.
Un cofret exterior ar trebui sa permita montarea si sa protejeze aparatele din interior, cam asa:
https://www.wattuneed.com/en/solar-kit/5063-kit-solar-200wc-adventure-0712971136953.html?preconfig=1:2|1:1|1:1:1|1:1:1|||1:1-2:1:1|1:1||1:1

http://www.depagne.fr/en/realisations/s20-box-mali/

Edited by Ticu
Link to comment

monjost , exact de la aceiasi fantezie am pornit si eu acum un an IMG-0286.jpgIMG-0467.jpgIMG-0468.jpg .

In realitate sunt 4 module x12 led RGB de interior  telecomandabile (hol mare + hol mic +baie), 6 module x6 led albe exterior (4 partea superioara coloane terasa + 2 garaj pe langa trotuar spre gradina) + 8 module x led RGB - partea de la baza coloanelor terasei , pe langa trotuar. Nu apar toate in fotografii , nu sunt poze facute special pentru aceasta postare. Toate functioneaza automat si doar cu energie solara  (12V). Asta am vrut sa fac si cu asta am inceput.

Dar , dupa ce am vazut cata energie pot da  doua panouri de 150 W , am vrut mai mult. Si-atunci incep up-gradeurile. Problema e ca daca din start nu cumperi ce trebuie , aceaste up-gradeuri costa iar elementele de la care am pornit initial zac nefolosite , chiar daca si alea au costat bani.

Din componentele achizitionate initial pentru fantezia mea , mai folosesc azi doar cele doua panouri de 150 W (chestie care m-a cam incurcat pina la urma , fiind nevoit ca pentru completarea sistemului pina la 1200 Wp sa merg cu acelasi tip de panouri) si regulatorul de incarcare (un solar 30) , legat pe bancul de 24 V si 1000Ah dar legat pe banc  doar cu rol de senzor crepuscular , intrarea lui de panouri fiind comandata de un panou fotovoltaic de 3 W de la un reflector care a decedat. Deci n-are nici un rol la incarcarea bancului de acumulatori , aceasta fiind facuta de de un invertor hibrid MPP Solar , mppt , care-mi si face si 220 V. Deoarece dupa ce m-am desteptat , am trecut pe 24 V , am mai montat o sursa step down pe iesirea din acest regulator (senzor crepuscular il denumesc aici) care-mi coboara tensiunea la 12 V pentru "fantezie"

Cu siguranta si regulatorul de incarcare comandat de dvs are functia asta de crepuscular (Load on pe timp de noapte), deci nu cred ca are rost sa comandati unu separat. Sau , daca comandati un senzor crepuscular , atunci puteti folosi altfel functia din regulator pentru a porni pompa. Se poate seta la ce tensiune (a bateriilor) sa activeze functia load on (pompa pornita) si la ce tensiune sa faca load of. Se pot seta aceste valori in apropierea valorilor de float pentru baterii , nu stiu exact cat de des ar cupla/decupla , n-am incercat. Sau un releu SSR. Sau si mai bine un  diverter pentru surplus (nu stiu daca se justifica la consumul unei pompe pentru fantana).

Ce-am vrut sa va transmit.... Se poate face cu buget redus, dar e bine de gandit daca pe viitor nu veti vrea mai mult si-atunci componentele astea nu se pupa cu cele ce vor fi folosite la viitorul sistem , devenind inutile (bani aruncati). Referitor la rentabilitate , cu siguranta pentru moment si viitorul apropiat , n-o sa dea cu plus. Dar nu numai asta vrem , nu ? Daca m-as socoti cat cheltui pe gradina+livada (lucrari, tratamente), as constata ca ies mai ieftin daca cumpar de la supemarket.  Asa si la fotovoltaic, dar am marea satisfactie ca in momentele cand e pana de curent in oras , eu nici nu simt asta . Si de vreo 6 luni , nici nu ma mai suna vecinii sa ma intrebe daca la mine e curent sau nu pentru a verifica daca avaria-i la ei , deja stiu ca la mine luminile-s aprinse de la solar.

Scuze daca am fost cam lung dar vreau sa va incurajez .  Succes

Link to comment

Azi am fost la cumparaturi si am luat panou monocristalin 300W/24V + chit prindere + cabluri (560 lei panoul, accesorile nu mai stiu cat au costat), un regulator MPPT40A 12/24V (585 lei) si o interfata pentru afisare si control (125 lei). Interfata nu e stric neccesara dar nu e prea scumpa si e prezenta permanent, mai lejer de lucrat decat cu laptopul. Regulator de 20A ar fi fost la limita, de 30A nu aveau desi era afisat pe sait asa ca am luat de 40A. Total 1500 lei. Ar mai fi fost necesare niste sigurante dar improvizez cu ce am prin atelier.

Am observat ca regulatorul poate fi setat sa cupleze sarcina cate ore doresc dupa apus sau dupa rasarit, deci senzorul crepuscular nu mai e necesar, inca nu stiu cum sa cuplez pompa astfel incat functioneze doar cand exista exces de energie furnizata de panou si seara sa am acumulatorii incarcati full indiferent de functionarea pompei.

@Armonia-S56 multumesc de sfaturi, nu am dat de setarile mentionate (cuplare/decuplare sarcina functie de tensiune) si nu stiu ce inseamna releu SSR sau diverter. "Se poate seta la ce tensiune (a bateriilor) sa activeze functia load on (pompa pornita) si la ce tensiune sa faca load of. Se pot seta aceste valori in apropierea valorilor de float pentru baterii , nu stiu exact cat de des ar cupla/decupla , n-am incercat. Sau un releu SSR. Sau si mai bine un  diverter pentru surplus (nu stiu daca se justifica la consumul unei pompe pentru fantana)."

 

IMG-3057.jpg

IMG-3059.jpg

IMG-3062.jpg

Link to comment

Load on/load off in functie de tensiunea bateriilor ar trebui s-o aveti implementata de producator ca si masura de protectie la supradescarcare a acumulatorilor. Nu sunt sigur, nu cunosc modelul dvs. Din manualul lui o sa va dati seama. Probabil vine setat din fabrica cu load off la 10,5 V (tensiune la care opreste sarcina pentru a nu descarca mai mult acumulatorii)  la sistem 12 V sau load off 21 V pentru sistem de 24 V. De , asemenea ar trebui sa aiba in meniu la ce tensiune a bateriilor sa porneasca din nou sarcina (load On). Acesti parametri (la mine) sunt reglabili si banuiesc ca daca se seteaza load off la 13,6 V si load on la 14 V , prin pornirea /oprirea sarcinii se tine bateria in intervalul asta de tensiune. O sa testez si eu varianta asta in weekend.

Problema este ca daca-l folositi ca si sensor crepuscular aveti ca si sarcina pe iesire sistemul de iluminat si este comandat  de intervalul orar programat sau gradul de iluminare exterioara , setarile de load on/load off pe baza tensiunii trebuind facute in asa fel incat sa aveti o perioada cat mai mare de functionare a iluminarii in intervalul programat , dar fara a cobori sub un nivel al tensiunii bateriei periculos pentru aceasta.

Daca aveati un sensor crepuscular dedicat si independent  , atunci pe iesirea din controller puneati ca si sarcina pompa fantanii , functia load trebuie activata non stop, indiferent  de gradul de iluminare sau intervalul orar, insa se seteaza parametrii tensiunii bateriei intre care sa lucreze.  Nu stiu daca controlerul dvs permite toate astea (ar trebui) de vreme ce pocnitoarea mea chinezeasca ce a costat 122 lei poate sa faca toate astea.

Referitor la SSR , n-am fost atent, nu va e de folos aici , cineva tot ar trebui sa-i spuna si acestuia cand sa porneasca /opreasca pompa functie de tensiunea acumulatorilor.

Cu siguranta , dupa o saptamana /doua de testari o sa va dati seama cum merge sau ce va mai trebuie. Sau , sunt sigur ca avem aici colegi care din experienta lor v-ar sti sfatui mai bine . Succes !

 

Edited by Armonia-S56
Link to comment

@Armonia-S56 multumesc de sfaturi, inca nu am ajuns la setari, am montat panoul si am facut instalatia + fundatia stalpilor si acum sunt la formatarea acumulatorilor, am acumulatori alcalini (electrolit hidroxid de potasiu sau soda caustica) si mai am putin de studiat cum e cu acesti acumulatori, ce tensiuni trebuiesc setate pentru ei la incarcare. Acumulatorii de acest tip sunt dezavantajosi ca spatiu (sunt mai mari) dar sunt de viata lunga, 10-20 de ani.

Link to comment

Am instalat si am pus in functiune sistemul, avand ca sarcina doar iluminatul pe timp de noapte care consuma 1,3A (8 becuri de 2,2W dar probabil e putere chinezeasca). Panoul fotovoltaic este folosit sub jumatate din capacitate dar avantajul unui panou supradimensionat este ca si pe vreme mohorata inca mai furnizeaza suficienta putere. De ex. vreme mohorata inainte de apus panoul furnizeaza 50W, in plin soare se consuma de la el maxim 70W pentru incarcarea bateriilor. Am verificat setarile controlerului si pentru sarcina am 2 timere care pot fi programate dupa ceas sau dupa rasaritul/apusul soarelui. Interpretarea apusului si rasaritului de catre controler poate fi setata de asemenea, de ex. pentru apus 10 min. tensiune sub 1V sau 5 min tensiune sun 15V etc... Nu am setari de cuplare a sarcinii in functie de tensiunea pe baterii, deci pentru pompa fantanii va trebui sa fac eu un montaj care sa comande pompa, on la 15,3V si off la 14,8V. Acumulatoarele alcaline se incarca pana la 15,5-16V.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines