Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester optocuploare

vitamina

Recommended Posts

Da se poate.In principiu un optocuplor este format dintr-o sursa de lumina (led) si un fototranzistor (in unele cazuri mai rare fotodioda-am intalnit la unul rusesc).Ca sa-l verifici ia o sursa de 4,5V (pot fi si baterii) o rezistenta de 100 ohmi si alimenteaza optocuplorul.Cu un ohmetru masoara iesirea.Daca este bun ar trebui sa ai o rezistenta foarte scazuta. Daca nu ai aparat de masura incearca montajul din figura de mai jos.Toate masuratorile se fac cu optocuplorul scos de pe placa!

Da se poate.In principiu un optocuplor este format dintr-o sursa de lumina (led) si un fototranzistor (in unele cazuri mai rare fotodioda-am intalnit la unul rusesc).Ca sa-l verifici ia o sursa de 4,5V (pot fi si baterii) o rezistenta de 100 ohmi si alimenteaza optocuplorul.Cu un ohmetru masoara iesirea.Daca este bun ar trebui sa ai o rezistenta foarte scazuta. Daca nu ai aparat de masura incearca montajul din figura de mai jos.Toate masuratorile se fac cu optocuplorul scos de pe placa!

Si sa legi ledul corect (in schema e legat gresit).

Salut, Va rog sa imi spuneti si mie daca un optocuplor se poate masura ca sa iti dai seama daca mai functioneaza sau nu! Multumesc!

Eu mi-am facut un tester de optocuploare cu cateva socluri in care pun optocuplorul de testat.Montajul simplu alimentez ledul printr-un potentiometru iar la fototranzistor am pus un mA in colector,polarizar din alimentare in asa fel cand maresc curentul ptin led creste indicatia mAmetrului,dupa o simpla etalonare merge stas si nu m-a fentat niciodata
  • 8 years later...

Forum cu sheme pierdute... halal.. Mai bine stergeti si topicul si gata. Sa stie lumea sa nu mai caute..

Edited by aureliu67

Daca tot au disparut de pe forum scheme si poze despre acest subiect...

Un tester realizat de mine in urma cu multi ani....este util si acum!

-aspectul general:

907192902_DSCF7950(FILEminimizer).thumb.JPG.9cb9129d433f631623b588774247f9e2.JPG....alimentat la 12V:

539567390_DSCF7954(FILEminimizer).thumb.JPG.2e5a7ba49b22cae16c2645e3fc75c345.JPG...testul optocuplorului cu 4 pini:

1730111679_DSCF7952(FILEminimizer).thumb.JPG.f2b8cf07029ffe2697da4605e02270e4.JPG...testul optocuplorului cu 6 pini:

131263888_DSCF7956(FILEminimizer).thumb.JPG.b507ff9803adc844992b388a1fdb1d4a.JPG...schema electrica:

952967515_DSCF7960(FILEminimizer).thumb.JPG.77ac40a423d3e0893dbc92a5e5fc4564.JPG...toate cele bune!

nico_2010

Doar o intrebare: de ce led-ul verde se aprinde atunci cand nu este prezent niciun optocuplor in soclu?

Conform schemei nu ar trebui sa se aprinda led-ul verde!