Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuite logice - curenti utilizabili


Recommended Posts

 Sa luam  74ls00 .  Majoritatea dintre ele , au notificat pentru starea H , un curent de  -0.4mA si o tensiune de 3.5v . Ar iesi din calcul o sarcina de 8.75kom .

Am observat insa multe scheme care sint functionale , ca sarcina este mult mai mica . Ce se intimpla in astfel de cazuri ? Se incalzeste circuitul , se arde , scade tensiunea de esire ? toate  variantele sint posibile ? se ia in calcul fenomenul oscilant ?

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

În unele datasheet-uri se dă schema porților. În mod normal, intrările sunt high, așa că o ieșire nu trebuie să aibă putere atunci când trece în high. Din cauza asta în serie cu tranzistorul de la Vcc este o rezistență de 120 ohmi care limitează curentul de ieșire. Un scurt între ieșire și masă atunci când ieșirea este high, nu distruge circuitul decât dacă se depășește puterea pe el. În schimb, un scurt între ieșire și Vcc cu ieșirea low, distruge circuitul instantaneu.

De obicei toate schemele cu circuite logice sunt proiectate ca ieșirile să absoarbă curent și nu să dea curent. În cazul ăsta întotdeauna e nevoie de o rezistență externă care să limiteze curentul absorbit.

În cazul circuitelor CMOS curentul de ieșire este limitat doar de rezistența drenă-sursă ON a tranzistoarelor de la ieșire.

Link to comment

Ok ; am inteles perfect problema teoretica . 

Dar practic , am gasit circuit care alimenta cu o rezistenta de 2k , baza unui tranzistor npn , fara rezistenta aditionala la +5v . Sa calculam : (3.5-0.7)/2=1.4 mA ; ori circuitul rezista doar la 0.4mA . Schema nu era facuta de amatori .

Poate ca s-a tinut seama ca functiona in impulsuri ?

Link to comment

Tranzistoarele de ieșire au curentul maxim de 100mA. Dar din cauza rezistenței de 120 ohmi curentul se reduce la 36mA (curentul de scurt). Alți fabricanți pun o rezistență de 60 ohmi în loc de 120 ohmi iar curentul de scurt e de cca. 80 mA.

De regulă atunci când după ieșire pui un tranzistor npn, în baza lui se pune o rezistență de 1K - 4,7K.

Dacă ieșirea respectivă comandă și o poartă sau mai multe porți, rezistența din baza tranzistorului va fi de 4,7K - 47K. O ieșire poate comanda maxim 8 porți.

Există tranzistoare digitale (seriile DTC și DTA) care au rezistențe interne și care respectă toate regiunile de mai sus.

Dacă la ieșire pui un led, întotdeauna ledul se leagă la Vcc în serie cu o rezistență de minim 330 ohmi.

Ăia -0,4mA fac parte din regimul de lucru recomandat, adică când după ieșire sunt legate intrările la alte porți. În următorul tabel din datasheet îți dă minim 20mA curent de ieșire (între ieșirea în starea high și masă). Un circuit  cu 4 - 6 ieșiri, nu poate fi folosit în acest mod deoarece se va încălzi excesiv. Dar un circuit cu 6 ieșiri (74LS04), toate în starea low, poate absorbi 20mA pe fiecare ieșire fără probleme.

Edited by cimitavita
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines