Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre module incarcare TP4056


Recommended Posts

Va salut.!Am niste nelamuriri in privinta acestor module si modul lor corect de folosire si intrucat nu prea am gasit explicatii ptr. ceea ce vroiam iar canalele de yutub nu m-am putut intelege cu traducerea coreta a informatiei,am ales aceasta solutie de ajutor prin forum.1=Modulul mai sus amintit cu protectie ,mai are doua borne (pe langa cele de conectare a baterieiB+siB-)out + si out- care nu am prea inteles cum se folosesc?. 2=Din prospect se mentioneaza ca se folosesc ptr.celule de 1000mha dar din ce am vazut pe yutub se conectau celule mai mari (adica de 2sau 3000mha), cum este corect? .La cest modul se mai mentioneaza ca din R3 modificat se ajusteza curentul de incarcare ,rog exemple cand  (adica pana la ce curent maxim)si ce valori se pot exemplifica? Si o ultima intrebare daca folosesc un modul de prot. si echilibrare (sa zicem de 4a) si eu utilizez doi acumulatori in serie(am inteles din alte surse ca acestea se raporteaza  la valoarea unei celule si nu suma celor doua?) de de 2,2 sau 2,5a o pot face si cu el sau trebuie gasit altul superior si daca da,cu cat sa fie acoperitor? Celelate  mentionari le-am inteles din datele tehnice, insa aici am vrut sa ma lamuresc putin.Va multumesc..

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Daca puneai o poza sau un link ti se raspundea mai repede si la obiect.

Norocul tau ca si eu folosesc astfel de module de incarcare Li-ion cu protectie inclusa 

La bornele B+ si B- se leaga acumulatorul.

La bornele out+ si out- se leaga sarcina(consumatorul).

La bornele de intrare se leaga incarcatorul.

Ai grija ca rensiunea de intrare sa nu depasrascs 6V.

Ce ai tu se pare ca e pentru un singur element 18650.

Tine 3000 mAh chinezesti, daca la tine zice 1Ah a fost cinstit.

Din fabrica  e pus pe 1A curent de incarcare.

Eu inlocuiesc rezistorul de 1k2 cu 1k8 sau 2k2, pentru ca nu ma grabesc si nu imi place sa le schimb prea des.

Daca vrei sa folosesti baterii de acumulatoare cu mai multe celule inseriate trebuie sa folosesti o placa de protectie corespunzatoare (2S,3S,sau alta) si un incarcator pentru tesiunea respectiva .

Pentru 18650 se gasesc module pentru 2S si 3S pe la 4$, dar nu le caracterizeaza fiabilitatea, pentru ca, asa cum vin din fabrica se incing la greu.

La capacitati mai mari preturile cresc.

Era sa uit - vezi ce Li-ion folosesti, ce tehnologie si cat de uzati sunt. Modulele au dispersie mare a tensiunii si curentului de oprire a incarcarii si nu au protectie termica. Daca nu le testezi inainte sau nu le modifici adaugand protectia termica dupa schema din datasheet poti avea surprize.

De aceea sint asa ieftine.;

Sper sa iti fie de folos.

Link to comment

Multumesc mult am c-am inteles cum vine problema ,le voi testa dar cu protectia termica mai putin.Deci conform fisei tehnice trebuie sa mai adaug preventiv un  ntc intre pin 1ic si masa?.La modulul de bms 2s 4a pot folosii celulele de li-ion 18650 2,2a?2S_18650_4A.jpg

Link to comment

Salut,

Modulele de protectie si cele de incarcare se aleg in functie de tipul bateriei Li-ion.

Constructiv, in acelasi format 18650, gasesti 6 versiuni tehnologice, fiecare cu cerintele ei.

E mult de povestit si nu voi incarca forumul cu informatii ce le gasesti usor pe net.

Nu doar capacitatea declarata conteaza ci si aceasta varianta tehnologica.

Un bloc de protectie de 20 A la celulae Li CdO2 va fi perfect inutil.

La fel daca incerci sa incarci cu incarcatorul pe care il ai o celula Li FePo, care are mari sanse sa devina artificiu.

Ca sa eviti accidentele incearca sa intelegi cerintele fiecarui tip de element si posibilitstile fiecarui modul.

Doar asa o sa le poti imperechea si sa obtii baterii sigure si fiabile.

 

Edited by yo7lhe
corectie.
Link to comment

Celulele respective sunt dintr-un leptop si sunt ok dar vreau sa folosesc  doar un grup de cate doua in serie si am cumparat acest modul de protectie si egalizare sa-l pot folosii.Problema care o am este ca aplicand acest modul in scopul mentionat nu reusesc sa-l fac functionabil intrucat mosfeturile la iesire nu se deschid ,chiar daca am incarcat fiecare element separat cu tp4056 in speranta ca sa le pot egaliza cat decat sa-l fac folosibil.Aici nu inteleg ,am schimbat si mosurile dar nimic.Nu ma complic cu celule complicate de ordinul amperilor momentan incerc cu ce este mai simplu.Am observat ca sunt multe de invatat dar si chiar asa am gasit cu greu ceva didactic (poate imi aratati si mie ceva material mai de incepatori) .Referitor la acea protectie termica am vazut casunt modele care o au incorporata asa ceva dar n-am gasit care sunt si care nu.Am gasit un ntc lipit pe corpul celulei ale caror terminale erau lipite la protectia unui cip ,sa inteleg ca acei acumulatori nu aveau protectie  interna prevazuta? ,sau s-a mai adaugat asta si preventiv?

Link to comment

Modulul de protectie are rolul de a mentine cat mai egala tensiunea celor 2 celule si de a limita curentul de descarcare la o valoare nepericuloasa pentru acumulator.

Nu te apuca sa il modifici, ca nu merita.

Cel mai greu, cand lucrezi cu acumulatori recuperati, e sa iti dai seama in ce tehnologie sunt construiti.

De ce e important?

Sa zicem ca ai gasit niste acumulatori care sunt LiFePo si, fara sa stii, ii cuplezi la modulul de incarcare/protectie pe care il ai.

Eu am testat cateva luate de la diversi vanzatori.

Tensiunea la cate opresc incarcarea e in jur de 4.2-4.25V, dar am gasit exemplare, rar, care opreau la 4.05V.

Tensiunea nu o poti regla, fiind setata din fabricatie.

Pentru a fi ieftine protectia termica a modulelor e anulata.

Sa zicem ca pui la incarcat aceasta combinatie.

Acumulatorul are tensiunea maxima cand e incarcat de 3.8 V, dar incarcatorul nu il vede plin, pentru ca asteapta 4.25V si continuua incarcarea.

Elementul se incinge, dar incarcatorul nu sesizeaza.

Daca l-ai lasat pe 1A, cum vine, si nu stai pe langa el, ai toate sansele sa dai foc la casa. 

Daca ai noroc si nu e LiFePo, tot va fi usor supraincarcat si se va incalzi, chiar daca nu periculos, depinde si de uzura lui.

Modulele care se gasesc curent pe ebay nu permit incarcarea si protectia celulelor LiFePo. Daca ai astfel de acumulatori intreaba vanzatorul inainte de a cumpara, desi putini stiu amanuntul.

Si eu folosesc uneori elementi recuperati de la bateriile de calculator, luate din targ pe pret de seminte.

De cele mai multe ori au inca o capacitate buna, doar vre-o celula zapacita.

Am nimerit insa baterii mai noi care, in locul celulelor in tehnologii cu Cr si Ca(4.2V) sunt celule de 3.8V.

Ce fel de celule ai tu?

 

Link to comment

Citat:    

Tensiunea la cate opresc incarcarea e in jur de 4.2-4.25V, dar am gasit exemplare, rar, care opreau la 4.05V.

Tensiunea nu o poti regla, fiind setata din fabricatie.

Pentru a fi ieftine protectia termica a modulelor e anulata.

Sa zicem ca pui la incarcat aceasta combinatie.

Acumulatorul are tensiunea maxima cand e incarcat de 3.8 V, dar incarcatorul nu il vede plin, pentru ca asteapta 4.25V si continuua incarcarea.

Elementul se incinge, dar incarcatorul nu sesizeaza.

Daca l-ai lasat pe 1A, cum vine, si nu stai pe langa el, ai toate sansele sa dai foc la casa.

 

In general arata bine postarile, se vede ca esti bine documentat dar fara experienta in domeniu (doar la o practica de 45 ani de electronica medie) incerc sa fac o corectie. Nu m-am gandit pana acum sa fac o corelare tensiune pe element-nivel de incarcare. Din caracteristica de incarcare de pe Univ.batt. eu am inteles doar atat: limitand sursa de incarcare la 4,2V bateria va absorbi curentul setat un timp dupa care reactia chimica din interior va fi cea care va determina curentul. Acesta va scadea spre zero si cand va atinge un procent (2-5%) din curentul initial cu de la noi putere decretam ca acumulatorul este incarcat. Daca el are 3,8V va lua sa zicem 1A ca si una de 3V dar va atinge mult mai repede pragul de la care incepe sa scada curentul singur. Adica tensiunea de 3,8V arata ca el nu a "consumat" reactiile chimice, el le-a memorat si cand il pui la incarcat nu trebuie sa refaci decat pe cele consumate de la 4,2V la 3,8V. De aceea se numeste acumulator, el acumuleaza reactii chimice pe care le parcurge in sens invers cand punem sarcina. Este ca un card bancar, daca nu ai  cheltuit nu trebuie sa pui la loc decat diferenta pana la suma max permisa (420 lei sau 4200 lei sau 42000 lei).

Primul incarcator pe care mi l-a adus cineva la reparat era trimis din America si era cam cat 3 cutii de chibrituri. Incarca in curent constan cu MC 34063 si mai avea un LM358 care citea curentul pe o mica rez. serie cu acumulatorul. Cand curentul scadea sub o valoare era oprit MC-ul. Banal de simplu, recomand schema dar trebuie avut in vedere sa fie o secventa de pornire (sau un buton de start) pt ca initial curentul fiind zero 358 e in starea de incarcare terminata.

Link to comment

Am mai multe modele li-ion :panasonic CGR 19650A , kingkong 2200mah ,ftd 22pe 3.7v pe care vreau sa-i folosesc așa cum am spus anterior dar nu-mi reușește echilibrarea cu acele module.La incarcare separata cu modulul menționat nu se incalzesc decât putin.

Link to comment

Sunt ok pentru modulele pe care le ai. 

Nu prea pricep ce nu iti reuseste.

Ai format o baterie din 2 elementi si vrei sa o incarci cu un incarcator pentru un singur element?

Sper ca nu.

Daca ai format bateria de 2 cu placa de protectie pe care o ai, iti trebuie un incarcator care sa duca 2 elementi(8.4V). 

Ce speri sa faca placa de protectie?

Link to comment

Montajul a fost facut întocmai cum mi-ați spus din doua celule menționate puse la modulul de echilibrare împreună cu încărcătorul de 8,4v ,1a ,nu incarca.Măsurând tensiunea la ieșirea modulului ,acesta nu scoate nimic (mosfetul modulului nu se deschide) nici cu acumulatorii descărcați și nici cu ei încărcați individual separați cu acel încărcător tp 4056.Am crezut ca poate au valori diferite și din cauza aceasta modulului de echilibrare nu-i recunoaște ,asta este problema pe care nu o înțeleg. 

Link to comment

Cred ca nu ne-am inteles.

Din ce ai scris pana acum ttu ai incarcatoare cu protectie pentru 4.2 V.

Pentru ele sunt valabile explicatiile.

Ele nu pot incarca decat cate un singur element.

Am spus in fiecare postare ca pentru a incarca o baterie de 2 elementi inseriati iti trebuie alt tip de incarcator.

Ai si asa ceva ?

 

Pune te rog o poza cu incarcatorul si una cu montajul pe care l-ai facut, sa vedem care e problema.

Link to comment

Am ambele variante.Ptr.o singura incarcare nu am probleme,doar ptr. acel grup inseriat nu am inteles de ce nu reuseam sa le incarc cu incarc.de 8,4v.Am rezolvat misterul de vina erau acumulatorii si adica :cei panasonic nu merg incarcati cu modulul bms 2s4a nici unul ,dar incarcati separat individual ci tp4506 sunt ok.Am avut si printre ceilalti cativa defecti si asta m-a derutat mult,dar eu insistasem mult la probe cu cei panasonic si de-acolo am intrat in deruta,facad cu totii proba concluzia asta a fost. Celulele panasonic nu au mers. De ce cei panasonic nu se incarca cu modulul de protectie? Am sa caut fisa tehnica la acesti elementi sa vad de ce sunt asa de speciali. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines