Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator AS3220-miniturn


Recommended Posts

Buna seara,acest amplificator nu a functionat aproape 20 de ani.La pornire apare pe un canal un brum,cauza verificata prin masuratori +2 volti pe bara de iesire catre difuzor.Verificat cam tot,finali,etajul prefinal,nu am gasit nimic.Va rog daca se poate un sfat.

Multumesc

Link to comment

@vergil, filtrarea este comuna ambelor canale, daca ar fi fost probleme suficient de grave acolo atunci brumul ar fi aparut in ambele canale, nu doar intr-unul.

Apoi greu de crezut ca ar fi fortat CC pe iesire...

E drept ca nu-i exclus ca acei electrolitici sa fie defecti, sunt totusi vechi si...Romanesti.

Eu as verifica asa cum zice @sesebe si electroliticii din etajul final, in special cuplarile de pe cele 2 intrari ale diferentialului, ambii par a fi de 47u din ce vad in schema, aia ar trebui inlocuiti.

Link to comment

Electroliticii au fost mereu o problema la acest aparat .

Am avut personal 3220 si la cel mult 6-7 luni aveam ciudatenii de functionare din motive de condensatori electrolitici .

Trebuie schimbati toti electroliticii din calea audio si fefacute reglajele , schimbati si potentiometrele semireglabile din superdiode .

Link to comment

Cei doi cond. de 47 micro au fost inlocuiti(c105,c125).

Cum un canal functioneaza bine am masurat tensiuni in etajul final si am gasit o diferenta  la tz.T129 in colector am -0,8v(la canalul bun) respectiv +1,5v in colectorul tz.T109,la canalul defect.

Am sa înlocuiesc toti cond. din etajul final.(condensatorii de 47micro/25v chiar erau buni-50 de micro si esr 0,3 ohmi).

Link to comment

Pentru varsta lui ar trebui dupa baia de c-euri si o relipire totala .

Daca cineva doreste donez schema in original .

Pentru asta se discuta in privat .

Link to comment

Am spus destul de clar :

"Daca cineva doreste donez schema in original .

Pentru asta se discuta in privat ."

Nu ca nu ar fi disponibila .

Lipseste o virgula , pentru eruditi si nu numai .

E vorba de pliantul original , care insotea sistemul la vanzare .

 

Edited by Guest
Link to comment

La ce costuri implica se merita sa schimbi toti tranzistorii din final cu precizarea ca e recomandat sa fie imperecheati toti ,pe etaje ,si daca e posibil global .

Prefinalii si finalii obligatoriu imperecheati si se obtin rezultate decente .

Eu asa procedam la acest model .

Link to comment
3 hours ago, razvan-l1 said:

La ce costuri implica se merita sa schimbi toti tranzistorii din final cu precizarea ca ..

La ce costuri și nivel de efort implică, se merită să schimbe amplificatorul cu totul. Sunt o grămadă de amplificatoare mult mai performante si mai de bună calitate pe site-urile de vânzări la niste prețuri mai mult decât decente.

Link to comment

Si la alea nu trebuie o baie de condensatori? Chiar si ceva inlocuiri pe la tranzistori (imi amintesc de tranzistorii minune la care oxidau terminalele pana in capsula), verificari la sange prin zonele unde se folosea adezivul ala galben pentru plantat piese mari si care in timp devenea maro si capata niste proprietati foarte nocive...

De acord ca sculele din afara foloseau componente de calitate buna, dar si alea au bubele lor. Si dupa 20-30 de ani toate au bube, chiar daca aparent functioneaza. Si daca ai norocul sa trebuiasca inlocuit vreun integrat specializat te lasi pagubas.

Daca initiatorul vrea sa reconditioneze aparatul, are cunostintele necesare si nu-l deranjeaza investitia, de ce nu? Cu banii pe care i-am bagat acum cativa ani intr-o combina Tehnoton (schimbat toate rezistentele cu pelicula metalizata, tolerante mici, condensatori noi peste tot, potentiometre NOS si totul luat in cantitate marisoara ca sa pot imperechea componentele; basca refacut de la zero o parte din cablajele care erau prea exfoliate) imi luam linistit ceva japonez. Am preferat sa reconditionez un aparat cu valoare sentimentala pentru mine.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines