Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variatia inductantei transformatoarelor cu miez in functie de frecventa


Vizitator

Postări Recomandate

3 hours ago, valderama said:

Ajutor Lăzăroiu !
(dacă ai timp te rog simulează situația din imagine)

 

LE opțional întrebarea de la punctul doi

 

push-pull 6n1p.jpg

3KHz ??? Nu am vazut frecventa asta in niciun manual service sau la vreun producător de transformatoare audio. S-a ales, și nu întâmplator , frecventa de 1KHz, ca referință pentru a compara capetele de banda, adică 20Hz și respectiv 20KHz, tocmai pentru ca pe scala logaritmica de măsura se afla in centru. Toată lumea măsoară la 1KHz doar @valderama la 3KHz .

APP de câte kile poate avea un traf  cu 200H inductanta unei jumătăți de primar....in cărți scrie ca inductanta unei bobine variază cu frecventa... adică la 1KHz are o valoare iar la 20Hz alta...

 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, der_doktor a spus:

....in cărți scrie ca inductanta unei bobine variază cu frecventa... adică la 1KHz are o valoare iar la 20Hz alta...

 

Eu stiu ca INDUCTANTA nu variaza cu frecventa... poate reactanta inductiva XL=2*3.14*f*L(ca n-am avut pi...)

Editat de Dan Minciu
scuze, nu impedanta, reactanta inductiva.....
Link spre comentariu
29 minutes ago, Dan Minciu said:

Eu stiu ca INDUCTANTA nu variaza cu frecventa... poate impedanta Z=2*3.14*f*L(ca n-am avut pi...)

Era o treaba pe la fizica in liceu (daca nu ma insel) cu fluxul, frecventa, permeabilitatea miezului magentic...n-are rost. Mai bine consideram bobina in aer si nu ne mai doare capul.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, dark_angel a spus:

Era o treaba pe la fizica in liceu (daca nu ma insel) cu fluxul, frecventa, permeabilitatea miezului magentic...n-are rost. Mai bine consideram bobina in aer si nu ne mai doare capul.

De multe ori se ajunge la o neintelegere cand vine vorba de inductanta ( L ). O bobina poate avea o singura spira, un singur rand de spire, mai multe randuri de spire si poate avea si miez. 

Nu toate bobinele au miez si de aceea in formula inductantei unei bobine (deci nu in cazul particular cand are miez) nu apare frecventa. 

Din cate imi aduc aminte cineva a facut niste trafuri audio fara miez (nu mai stiu daca gabaritul depasea o galeata). 

Putem largi ringul cat vrem si disecam trafuri E+I, trafuri toroidale si deja mai apare o problema: traful toroidal se satureaza mai repede chiar daca este facut din acelasi miez (deci doar diferenta constructiva folosind aceleasi materiale) daca diferenta dintre curentii idle prin fiecare infasurare (vorbim de PP) este destul de mare. 

 

Editat de validae
Link spre comentariu

Aici am afirmat  ca inductanta unei bobine cu miez de fier variaza functie de frecventa

https://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/?do=findComment&comment=1774646

Mai jos sunt masuratori reale ale unui traf toroidal de retea, nu am avut altul la indemana fiind in deplasare cu munca in Olanda.

In principiu nu conteaza ce fel de transformator este, toroidal, C_Core, R_Core, E+I, cu intrefier sau fara, cat timp are miez de fier.

IMG-2753.jpg

L-100Hz.jpg

L-120Hz.jpg

L-1KHz.jpg

Z-100Hz.jpg

Z-120Hz.jpg

Z-1KHz.jpg

R-DC.jpg

 

In pagina asta de web scrie in romaneste, undeva in partea de jos, la bobine de audiofrecventa.

http://www.electronica.ro/bobine.shtml

Aici, Crowhurst scrie in engleza acelasi lucru.

http://www.vintagewindings.com/gen pop/8299543VW8335/TransDesign 1/Crowhurst-Nov52.pdf

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De ce ai citat imaginea ?! , există o postare intermediară ? nu o văd.

"3.13 -In postarile voastre incercati sa scrieti CORECT Romaneste, limbajul de CHAT cu tz si alte prescurtari sunt strict interzise. Nu citati(quote) inutil mesajul la care tocmai raspundeti daca nu sunt alte mesaje scrise intre timp."

 

LE Clar experții în transformatoare de ieșire precizează  în specificații  inductanța  înfășurări primare fără o frecvență asociată.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"In empty, or free, space the magnetic flux density is the same as the magnetizing field because there is no matter to modify the field. In centimetre–gram–second (cgs) units, the permeability B/H of space is dimensionless and has a value of 1. In metre–kilogram–second (mks) and SI units, B and H have different dimensions, and the permeability of free space (symbolized μ0) is defined as equal to 4π × 10-7 weber per ampere-metre so that the mks unit of electric current may be the same as the practical unit, the ampere. In these systems the permeability, B/H, is called the absolute permeability μ of the medium. The relative permeability μr is then defined as the ratio μ/μ0, which is dimensionless and has the same numerical value as the permeability in the cgs system. Thus, the relative permeability of free space, or vacuum, is 1. "

https://www.britannica.com/science/magnetic-permeability

deci permeabilitatea magnetica relativa nu variaza cu saturatia...doar cu MATERIALUL, relativ la VID...

Zic si eu... cu fizica mea de liceu...Dar fiecare poate crede ce doreste, e democratie.

Editat de Dan Minciu
Link spre comentariu

Da... Aveti dreptate @Patefon... Mea culpa, nu m-am uitat suficient de atent... Pot retrage ce-am zis? Asta stiam,  ca la saturatia miezurilor inductanta scade drastic. Inca o data scuze...

Imi sustin insa in continuare ce-am afirmat despre variatia inductantei cu frecventa...Nu stiu sa existe o astfel de dependenta...

Editat de Dan Minciu
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări