Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

K40 laser 40W cu tub Co2 - Problema pornire + miscarea capului pe axa X


Vizitator iDaniel88

Postări Recomandate

Vizitator iDaniel88

CO2-Laser-Engraver-Machine-SH-K40-Cuttin 

Am cumparat recent o masina laser SH K40 chinezesc si am testat-o de la butonul de "Test Switch", i-am reglat oglinzile, etc. Facand toate astea cred ca am stricat ceva pentru ca dupa ce intru in programul K40 Whisperer, apas initializare laser, face o mutare pe axa Y, apas butonu de sageata in jos ca sa se mute pe axa Y si o face fara probleme, dar cand apas sa se miste la dreapta nu face nimic. Am incercat de N ori.
Totusi de cate ori ii dai initialize Laser din K40 Whisperer face o miscare pe axa Y, de fiecare data. Oare e normal ?

Atasez un video in care se vede ca nu raspunde la sageata dreapta : https://streamable.com/yetr2

Am descoperit ulterior ca un cablu de la stepper era iesit, unul gros alb. L-am inserat inapoi in stepper cel de sub oglinda insa nu stiu cat de corect.

IMG_3399.JPEG

Acum cand ii dau drumu la masina (power ON) o ia razna... scoate un zgomot foarte ciudat si merge pe axa Y in sus de data asta pana se loveste de limita si continua sa mearga la nesfarsit.


Video : https://streamable.com/vrifo

 

M-am gandit ca am pus cablul ala alb in stepper gresit, si l-am inversat la 180 grade, insa acuma se comporta ca la inceput, adica nu accepta comenzi pt miscarea pe axa X si nici nu graveaza pe axa X deloc. Nu stiu ce as putea sa-i mai fac, orice sfat e bine venit.

As fi dipus sa-l duc si la un service daca ar exista, sau sa platesc pe cineva care are un laser similar sa ma ajute sa-l configurez si sa-l facem sa mearga cum ar trebui.

Multumesc anticipat !

Editat de iDaniel88
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am luat un laser similar nou dar nu l-am folosit niciodata cu motoarele si electronica originala, nici nu l-am bagat in priza, doar l-am scos din cutie, l-am demontat si l-am modificat/reconstruit cu alte componente, am pastrat doar tubul laser,sursa lui si carcasa.

Totusi am facut cateva poze inainte sa il demontez, poate te ajuta sa vezi cum vine cablul respectiv, se pare ca e cu scrisul in sus.

 

VYLAoLe.jpg 

 

Pentru alinierea oglinzilor am taiat la el niste "tinte" din hartie pe care le puneam pe oglinzi, ca sa pot sa pun raza exact pe centru

 

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
Vizitator iDaniel88

Salut, intradevar nu vine in stepper, e o placuta care-i lipita de stepper, si e o mufa mai lata alba. 

Cu siguranta ceva fir, cablu nu e in locul potrivit si nu-mi dau seama care. Mai frustrant e faptul ca initial a functionat si se misca si pe X si pe Y, dar facand reglajele la oglinzi + teste am fost nevoit sa misc manual capul si stepperul si cred ca atunci s-a intamplat ceva. Cand il miscam manual nu am simtit sa fie blocat si sa-l fortez...

Poate o poza cu cablurile de la stepper m-ar ajuta doar ca e un loc mai greu accesibil pentru poza... 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Buna ziu colegi ,

Si eu am achizitionat un laser chinezesc de 40W si am inceput sa studiez despre acest aparat...

Din pacate nu sunt mare specialist intr-ale laserului si cu toate ca am o varsta  "de senior", incerc si ma straduiesc sa ma perfectionez ...

       Am discutat cu un amic din Ungaria care si el il foloseste la taiat placaj de 2- 3mm pentru modelism si mi-a recomandat ca ar fi binevenite niste imbunatatiri astfel mi-a recomandat  utilarea cu un compresor care sa "sufle"  un jet de aer in zona unde laserul executa taierea

2.thumb.jpg.2d8dc62b921c3292a3218e5a774ff25c.jpg

  De asemenea pentru functionarea jetului de aer aveam nevoie de un accesoriu si am gasit , comandat si achizitionat aceste piese

1.thumb.jpg.a7dbd3523b80650d91ca3f9ccbea6229.jpg

 

  In aceste conditii la montaj am fost nevoit sa modific orientarea oglinzilor  si acum nu mai reusesc sa centrez fascicolul astfel incat sa fie centrat pe ambele axe...

Am studiat filmulete si m-am tot chinuit insa rezultatele sunt nesatisfacatoare si astfel ca am obosit....m-am hotarat sa fac o pauza  si sa incerc va intreb si pe voi daca cineva poate sa imi dea un sfat sau poate este cineva dispus din jurul Timisoarei sa ma ajute...

    Va multumresc anticipat  si astept cu nerabdare orice indicatie din partea voastra !

 

 

 

Editat de Bigboy1967
Link spre comentariu

Iti faci tinte sau pui scoci in dreptul oglinzilor, astfel incat cand apesi butonul de test sa faca o gaurica in scoci. Filmul cu tintele il gasesti un pic mai sus.

Ajustezi prima data lentila in care bate tubul direct, departand axa la maxim si incerci sa nimeresti in centrul celei de-a doua oglinzi. Apoi o apropii si vezi daca loveste tot in centru.

Dupa aceea ajustezi in mod similar si a doua oglinda. Daca apare diferenta mare intre pozitia indepartata si cea apropiata o sa trebuiasca sa modifici pozitia capului in suport.

 

Aici taiam hdf de 3mm fara compresor, doar un ventilator mare de calculator sa sufle vantul catre aspirator.

 

 

Link spre comentariu

Astăzi m-am luptat din nou cu setarea oglinzilor ... și am constatat că am o diferență pe înălțime a punctelor / urmelor lasate de laser pe oglinda care se mișca  pe axa Y  între  urma lasata de laser in cea mai apropiata  pozitie  a oglinzii  cand urma este aproape centrata și  urma lasata de laser in poziția  cea mai indepartata pe axa Y .
Cum se poate ajusta  si centra aceasta  diferenta a urmelor de laser pe inaltime ???

Multumesc anticipat !

123a.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru interes si sfaturi....

Am incercat astazi de mai multe ori si nu am reusit. O sa mai incerc...

Pe forumul german recomandat aici mi s-a spus ca ar trebuii centrat cadrul pe care ruleaza laserul fata de cutie...zice ca sunt probleme frecvente la aceste aparate chinezarii...

    Intraevar prin masurare , distanta dintre carcasa si sina axei Y in punctul cel mai apropiat al oglinzi am 11,94 mm iar in punctul cel mai indepartat al oglinzii am 12,11 mm ....oare asta are efect asa mare ? ...Sau nu am reusit eu sa fac reglajul "pe verticala" a primei oglinzi-fixe astfel incat sa pot  obtine acelasi punct ????

Multumesc inca o data pentru interesul in a ma ajuta...

 

Link spre comentariu

Eu nu am folosit nici o secunda cadrul original. De nou l-am facut bucati, i-am refacut tot cadrul, ghidaje cu patine dreptunghiulare pe ambele axe, am pozitionat altfel oglinzile, motoarele, curelele, alte motoare, alte oglinzi, alta lentila, etc..., totul schimbat, am obtinut suprafata de taiere de cateva ori mai mare decat cea originala.

Dar cred ca deviatia in cazul tau se poate scoate din reglajul oglinzii.

 

Nu este un surub anume care se ocupa de reglajul sus jos, sunt 3 suruburi in total si un arc si inte ele se formeaza unghiul si directia in care bate oglinda. Joaca-te cu ele pana reusesti sa ochesti mijlocul oglinzii pe distanta cea mai mare dar ai grija sa fie mereu suruburile de reglaj in contact cu placa, sa nu fie vre-unul in aer ca atunci nu mai sta bine placa cu oglinda.

Link spre comentariu

 

@dany_cta  Multumesc pentru raspuns

Si astazi pana la pranz m-am chinuit din nou ...Acum mi se pare ca le-am dat cu totul peste cam....la un moment dat reusisem ceva desi nu ma multumea ca mergea relativ bine pana la jumatatea axei X....apoi l-am zapacit de tot...

  Acum m-am oprit ca nu mai am nici banda de hartie pe care sa o aplic pe /in zona oglinzilor...

Am obosit si mi se pare ca nu voi putea fi in stare sa reusesc ceva dar cum nu cunosc pe nimeni in apropiere de Timisoara sa ma ajute....probabil ca voi iesi la pensie insuruband si dessuruband suruburi de la aceste oglinzi...

   Oricum multumesc tuturor carora imi mai tineti inca treaz interesul fata de aceasta "scula"...

Va doresc o zi minunata !!!

 

Link spre comentariu

Poti sa folosesti scoci de hartie, scoci de plastic sau chiar o bucatica de foaie de hartie pe care o umezesti usor ca sa stea lipita.

Strangi suruburile uitandu-te la placuta pe care este oglinda astfel incat sa fie toate in contact bine, pui o foaie A4 in dreptul celei de-a doua oglinzi doar ca sa vezi unde loveste raza in caz ca este mult deviata si pornesti de acolo apoi ajustezi usor suruburile si observi ce se schimba, pana il aduci pe pozitie, sa loveasca fix in mijlocul oglinzii. Nu este cine stie ce inginerie, e treaba de 15-30minute.

Mare atentie cand umbli cu dracia aia de laser, poarta chiar si ochelari normali (pt lungimea aia de unda sticla normala nu este transparenta), nu sta cu capul in directia in care bate raza, nu lasa persoane prin jur cand faci teste, raza e invizibila si extrem de periculoasa. Si ai grija si cu impamantarea echipamentului, are 20kV si scapa fulgere de curent chiar si prin izolatia cablurilor catre carcasa, eu am izolat totul in furtun de cauciuc si termocontractant. Vezi ca si apa este importanta, daca nu este distilata devine conductor si o sa faca un sunet ciudat, auzi cum pierde tensiune in apa de racire, e important sa fie distilata si proaspata !

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Multumesc inca o data dany_cta pentru raspunsuri...

Astazi o sa reiau incercarile de reglare si  sper sa am mai mult succes . Ieri am fost la un atelier de taiere laser sperand ca cineva de acolo o sa isi faca timp sa ma ajute dar baietii sunt ocupati si mi-au recomandat tot ....rabdare si sa incerc singur  incurajandu-ma ca o sa reusesc.

   Ce mi-au recomandat ei a fost sa incep de la cea mai apropiata pozitie a oglinzii mobile pe axa Y si apoi la cea mai indepartata pozitie pe axa Y...

O sa ma straduiesc...

Multumesc !

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări