Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu merge limitarea de curent cu 723


Recommended Posts

  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ce intelegi tu prin "nu functioneaza limitarea"?

Cum ai testat si dovedit asta?

 

Limitarea din schema este semifunctionala, reglajul pleaca de pe la ceva mai mult de 2A si pana la...fara numar.

 

PS: Cand oare se vor termina improvizatiile cu 723, eufemistic numite "de laborator"?

Edited by Marian
Link to comment

schema nu e atat de complicata incat sa ratez ceva, am verificat si rasverificat, masurat componente si asa mai departe, in fine, am renuntat la ea, o sa construiesc alta sursa despre care exista mai multe informatii, multumesc.

Schema este aceasta, daca doriti sa vedeti rezultatul final, va tin la curent.

PS_sch1.png

Link to comment
9 hours ago, alcon said:

 

Imi cer scuze, am confundat schema dvs. cu cea a belgianului ON6MU.
http://users.belgacom.net/hamradio/shack.htm

Noaptea minții scrie pe fruntea belgianului.

Ceea ce se vede acolo este cel mai clar exemplu despre cum se poate răspândi cu ajutorul internetului semidoctismul (aș spune chiar semianalfabetismul) în electronică.

Niciuna dintre schemele cu tranzistoare nu se poate considera a fi un stabilizator, ci doar niste regulatoare de tensiune, pentru ca nu asigura stabilitatea tensiunii în funcție de consum.

Cum poți să-ți bați in asemenea hal joc de un LM 317 trântindu-i la ieșire niște NPN-uri de putere (ceea ce anulează atât stabilizarea cât și protecția)?

Probă de "profesor" prost ca belgianu'ăla mai rar pe planetă. (și odată ce le-a afișat așa, didactic, e clar că face pe profesorul!)

S-avem iertare da' m-am enervat numai când am văzut că cineva ar fi putut recomanda asemenea gunoaie de scheme. Numai un total habarnist nu are capacitatea să observe ce mizerii sunt, mai ales că, în urmă cu vreo două săptămâni, chiar mi-au fost  șterse niște postări cînd m-am luat de unul care e perceput pe aici ca un "mare electronist" pentru că e plin de ifose despre cum știe el să înfigă lămpi în soclu și să-și pună sigla cu aripi pe măști de amplificatoare copiate de la alții,  și care recomandase taman o asemenea schemă idioată.

 

PS

Culmea e că, cu excepția uneia singure, postarile mele in care îi explicam "marelui electronist" de ce afirm că schema aia este o adevărată idioțenie au dispărut în timp ce recomandarea "specialistului" și schema idioată au rămas tot acolo, în topic, adică poate fi luată oricând de model de alți începători care nu știu ca aia e un gunoi dar, în schimb, știu că pe acest forum respectivul user pozează în mare și rafinat cunoscător în ale electronicii.

Probă de moderare specifică elforum!

https://www.elforum.info/topic/137059-proiect-stabilizator-de-tensiune/?do=findComment&comment=1767449

Edited by cata rator
Link to comment

S-a eliminat și acea postare, sper că acum e OK....când ai dreptate, ai. Din păcate e plin internetul de ,,specialiști,, din ăștia, care publică improvizații personale sau nu, pe post de tutoriale și exemple.De YouTube ce să mai zic, știu că unii adaugă înainte de orice postare o mențiune de genul ,,Această schemă o realizați pe riscul propriu, nu recomand nimănui s-o folosească în alte scopuri decât cele personale,,.Cred că ar fi de bun simț să fie avertizați absolut toți cei ce urmăresc diversele canale de YouTube sau bloguri personale, că schemele și metodele prezentate acolo nu sunt nicidecum niște standarde profesionale recunoscute în materie și nu trebuie luate ca atare....

Edited by validae
Link to comment
  • 2 weeks later...
2 hours ago, bogdan666 said:

am facut-o, dar nu merge, ic2 se incalzeste si ledul de limitare e aprins tot timpul

 

Am citit pe net ca aceasta sursa numita generic "Electronics-Lab" creaza multe si variate probleme pana a fi pusa la punct, dupa aceea, merge perfect.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines