Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema "mai speciala" de actionare releu

Guest CORRADO

Recommended Posts

Guest CORRADO

Salutare tuturor! Doresc o schema simpla care sa actioneze un releu de 12 v cu aceasta tensiune, doar daca o aplic pentru un timp mai mare de 1 sau 2 secunde, sub acest timp fiind complet inactiv. Cu alte cuvinte, releul doresc sa aclanseze doar la aplicarea tensiunii pentru un timp mai mare (1-2 s) si nu instantaneu. Am incercat inserierea releului cu condensatori electrolitici de diverse valori dar fara rezultate.

Multumesc.

Blind: Te rog de acum inainte sa dai un nume sugestiv pentru topicuri. "O mica intarziere" nu e prea sugestiv...

PS: Dupa un semn de punctuatie se lasa spatiu apoi se incepe cuvantul urmator. Inainte de semnul de punctuatie NU se lasa spatiu. Pls incearca sa tii minte asta pe viitor pt ca e stresant la citit...

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• cirip

2

• MiniTehnicus

1

• edy_wheazel

1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Condensatorul vine montat in paralel cu bobina releului.Da mai multe detalii despre functionare, daca trebuie actionat cu intarziere trebuie sa ramana aclansat sau sa decupleze imediat, etc.

Guest CORRADO

Este vorba de o sonerie actionata de o fotocelula in infrarosu care prin intreruperea fasciculului declanseaza;acest fascicul este intrerupt uneori pentru fractiuni de secunda de pasari , frunze , ploaie, etc;important este faptul ca efectorul e un releu care nu trebuie sa mai raspunda la actionari scurte, de ordinul fractiunilor de secunda prin alimentare.Daca pun condensatorul in paralel cu bobina obtin intarziere dupa aclansare , exact ce nu doresc.Este un releu la 12 V capsulat , cu R de aprox. 100 ohmi.Multumesc

Vei obtine intarziere atat la cuplare cat si la decuplare. Cea de la decuplare cred ca nu conteaza.Incearca asa:Conecteaza in serie cu releul o rezistenta de voaloare 10-20% din rez releului. Tensiunea de alimentare a releului o sa scada , dar releul are ceva rezerva. De ex un releu de 12V ar trebui sa cupleze si la 10VConecteaza in paralel cu releul un cond electrolitic de valoare mare. Din calcul, ordinul de marime pentru rez de 20 de ohmi in serie si intarziere de aprox 1 secunda rezulta cam 25.000uF. Poti folosi mai multi conzi de valori mai mici in paralel.Daca vrei sa poti pune valori mai omenesti la cond, poti incerca folosirea unui releu de tensiune mai mica decat cea disponibila ptr anclansare. De ex un releu de 5V alimentat la 12V printr-o rezistenta. Valoarea rezistentei ar fi putin mai mare decat rez bobinei releului. Data fiind rez mai mare, condul poate fi micsorat ca valoare ptr aceeasi intarziere.Cel mai elegant e cu un circuit electronic, dar nu stiu daca vrei sa te complici. Daca nu e clara explicatia, desenez o schema.Cirip

Guest CORRADO

As prefera varianta simpla, cu intarziere pe releu, deoarece senzorii sunt profesionali (minilux 104) si modificarea in interiorul lor ar fi prea dificila.Ce spuneti de o intarziere de acest gen (schema 2)?La o declansare scurta (sub 2 sec) nu ar putea "uita" aclansarea la iesire sau nu am inteles eu montajul?