Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
GEO 53 BN

Locuri de o frumusete nepaminteana.

Recommended Posts

Dragi prieteni!

Va invit sa ''vizitati'' locuri de o frumusete nemaiintilnita, tastind ''Undeva in Apuseni''!

Intrati pe youtube si o sa fiti fermecati de ce o sa vedeti. Va las sa descoperiti singuri frumusetile Muntilor Apuseni.

Sigur nu veti regreta!

Vizionare placuta!

Edited by GEO 53 BN
Link to post
Share on other sites

Prima data, cind am avut ocazia sa vad asemenea locuri,a fost in  '84.

Mergind de la Nasaud spre Romuli am trecut prin Cosbuc,Telciu ajungind la pastravaria de la Fiad. Dupa ce am stat vreo jumatate de ora, am pornit spre Fiad. Mergeam cu un coleg de serviciu la un unchi de-al lui. Locurile prin care am trecut au fost absolut superbe.

De la pastravarie ne-am continuat drumul spre satul,despre care se spunea ca este cel mai lung sat din Romania. Tot drumul l-am facut prin padure, din loc in loc dind de  case. Cred ca am parcurs circa 20 de Km pina cind am ajuns in goliște. Undeva, in dreapta la o distanta relativ mica am vazut o casa situata pe deal. Am lasat masina jos in vale,dupa care am inceput urcusul. Daca, la inceput, distanta nu ni de parea  foarte mare,pe parcurs ,urcind, am realizat ca ma inselasem. Din loc in loc erau pilcuri de padure.pe care trebuia sa le ocolim. Colegul, ridea de mine, cind spuneam ca ajungem acasa la unchiul sau, inainte ca soarele sa apuna. Cind am ajuns acasa la unchiul sau, se inserase destul de bine. De acolo si pina la prima casa situata pe celalalt deal,unui om ii trebuiau citeva  ore bune sa ajunga pina acolo. A doua zi dupa ce ne-am sculat am vazut peisajul nemaipomenit de frumos. N-aveau  curent acolo, iluminatul facindu-se cu lampi cu petrol.  Colegul meu cumparase vreo 10 baterii  R 20 pe care trebuia sa le dea unchiului sau,care avea un aparat de radio Gloria cu tranzistori. Am stat acolo doua zile dupa care am pornit inapoi spre Bistrita.

Am mai fost inca odata acolo tot cu colegul meu,de data asta cu arma. Unchiul sau, se plinse nepotului ca mistretii ii scoteau cartofii din pamint,iar  ursii dadeau tircoale tarcului cu oi . Vitele fiind in grajd  nu erau in pericol. Cei ai casei faceau cu schimbul la tarcul oilor. Toata noaptea am auzit ciinii latrind. Cind ciinii latrau la urs, eu targeam cite doua focuri,indepartindu-l. In noaptea aceea am fost mai mult treaz decit am dormit. A doua zi fiind rupt de oboseala,am pornit spre casa cu colegul me,el fiind cu masina.

Link to post
Share on other sites

De la pastravarie pe vale in sus la 6 km se afla localitatea uitata de lume Valea Fiadului. Acolo, ca si in Apuseni, sunt case te miri pe unde prin niste locuri splendide. Nu este curent electric nici semnal GSM. Acolo am avut o cabanuta 11 ani si mergeam sa-mi reincarc bateriile de doua ori pe luna. La intoarcere eram atat de degajat incat cateva zile nu ma mai putea enerva nimeni!

Link to post
Share on other sites

Am mai fost de citeva ori pe acolo, impreuna cu colegul meu. Niciodata nu am mers pina-n ''centru'' unde erau mai multe case. Era suficient sa mergem pina la unchiul lui. Stateam o zi ,doua,dupa care ne intorceam la Bistrita.

E posibil ca acum sa fi tras curentul si-n Fiad. Atunci se vorbea ca se va trage curent .

Link to post
Share on other sites

Se vorbea ca se trage de la Romuli si ca a inceput sa mearga in unele zone deasupra vaii si mobilul. Partea proasta este ca undeva dupa 1996 au ras in fundul vaii toata padurea de sub Tibles. Era acolo la ursarie o frumusete de priveliste plina de copaci seculari. Acum totul este ras ca te apuca plansul!

Link to post
Share on other sites

Spunea un coleg de serviciu, de loc din zona Tiblesului,ca, padurile, le-au fost confiscate de comunisti. Dupa '89 au cerut sa le fie retrocedate padurile. Spunea ca s-au judecat ani de zile cu statul,pina cind au intrat in posesia padurilor. Intre timp, ''intreprinzatorii'' fara scrupule,au facut praf si pulbere din padurile care nu erau ale lor. Cind au cistigat procesul cu statul ,au constatat ca, padurile de alta data, nu mai erau nici pe departe,cum erau odata. Cu ''binecuvintarea'' padurarilor, s-au taiat paduri intregi,fara sa ca cineva sa intervina. Degeaba au reclamat la ocoalele silvice, ca padurile sint taiate fara mila. Nu i-a luat in seama nimeni!

Pina cind padurile, vor fi ca odata, o sa mai treaca multa vreme!

Edited by GEO 53 BN
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines