Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calitate audio PAM8610


Recommended Posts

Buna ziua

 

Am cumparat si eu mai mult din curiozitate un amplificator cu PAM8610 (placa chinezeasca, neagra, cu potentiometru si conectori gata montati pe ea, nu pun link sa nu se considere reclama, dar cred ca stiti la care ma refer) si sunetul e mai mult decat dezamagitor. Nu stiu cum sa explic exact, are un fel de zgomot care urmareste sunetul (nu are zgomot de fond cand e fara semnal gen fasait in background asemanator benzilor magnetice) oarecum ca si la radio cand postul nu e chiar bine receptionat doar ca nu e asa de pronuntat efectul. Practic sunetul in special vocile au acest zgomot sau granularitate ca sa ma exprim asa. Intrebarea mea este, asa suna acest integrat? mai ales ca este amplificator clasa D fara filtru pe iesire pe ideea ca frecventa pulsurilor de comutatie este foarte mare si inductanta difuzoarelor le da acestora o impedanta mare la acea frecventa (mai mult de-asta eram curios, ca ce scheme am vazut pana acum in clasa D toate aveau filtru pe iesire). Am mai luat intre timp o alta placa chinezeasca :) cu TDA7498 si nu are acea granularitate, se aude clar, ok calitatea nu e cea mai buna pare cam plat sunetul (termenul de comparatie este un amplificator mai vechi Onkyo in clasa AB care evident suna mult mai bine). Ma mai batea gandul sa incerc o placuta cu PAM8403 tot din curiozitate sa vad ce poate ceva asa mic si ieftin. Si aceea este tot fara filtru pe iesire, oare are aceeasi problema cu acel zgomot? (daca da, nu ma mai bag ca nu are rost).

 

Multumesc

Link to comment
  • 2 weeks later...

Nu am observat nici pe osciloscopul de la job(scula de bascula!) vreo neregula...e "cristal", sinus pur, dreptunghi perfect la orice frecventa de la 20 la 20 KHz- duceti-l inapoi daca se poate, nu ar trebui sa aiba nici un fel de probleme.Poate ar trebui sa precizati cu ce l-ati alimentat...nu e lipsit de importanta!

Link to comment

Asa e, am uitat sa precizez cu ce l-am alimentat, l-am alimentat cu o sursa in comutatie de 12V si 3A. Sursa nu a intrat in protectie sau ceva de genul, plus ca problema pe care am descris-o se manifesta si la volum mic unde consumul e mult sub capacitatea sursei. Totusi cu aceeasi sursa am alimentat si acel TDA7498 si s-a auzit clar. Voi incerca maine cand ajung inapoi in Cluj sa alimentez PAM8610 si cu o baterie de 12V, recunosc ca asta nu am incercat.

Link to comment

Asta este montajul ?

Eu cred ca e vreo lipitura proasta, ori la integrat, ori la restu de smd-uri pe cablaj. Sau sa nu fie chiar vreun condensator ca valoare pusa gresit in alta parte.

Daca ai un letcon cu varf subtire, eu zic sa iei fiecare lipitura la incalzit. Cel mai bine era daca ai avea o statie cu aer cald. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines