Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparare variator de turaţie


Vizitator Vacarescu Adrian

Postări Recomandate

Vizitator Vacarescu Adrian

Se mai poate repara? am atins curent de radiatorul din aluminiu...

Cand invart merge ca si cum ar fi pe direct.

IMG_20190302_085027.jpg

Editat de Vacarescu Adrian
erori de tipar
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

identic cu cel de sus am pus curent de 1.5 v cu bec la piesa dreptunghica albastra cu surub alama pe cap si se comporta diferit fata de unul functional! se aprinde becul cand conectez la toate cele 3 terminale la cel defect iar la cel bun numai la 2 term.!

Editat de jojons
Link spre comentariu

Nu are treabă acel semireglabil cu defectul.Iar pentru depanare trebuie ceva mai mult decât o simplă lampă de control cu bec şi baterie.Ai nevoie de un multimetru, măcar unul ieftin de 20 Lei şi de cunoştinţe despre folosirea lui şi despre componentele electronice.Ai grijă că nu e de joacă cu aparatura ce foloseşte tensiunea reţelei.Dacă vrei să înveţi despre electronică, există tot felul de tutoriale pe net, îţi arată cum se măsoară componentele.Dar să depanezi ceva fără a avea idee despre ce faci nu e o soluţie, chiar dacă momentan reuşeşti ceva, fiindcă îţi dă un fals sentiment de suficienţă (lasă că pot şi eu, de ce să mă mai duc la un depanator ?)şi atunci când intervenţia în necunoştinţă va duce la un accident sau incendiu, va fi prea târziu pentru regrete.

Link spre comentariu

M-ai ucis cu diploma de electronist.....păi la cursurile pe care (bănuiesc) le-ai urmat, nu v-au învăţat să măsuraţi cu un multimetru ??? Eu sunt doar lăcătuş cu diplomă, dar am învăţat ceva electronică din pasiune.Ai un multimetru ? Dă jos semireglabilul, măsoară-i rezistenţa totală cu ohmmetrul, apoi pune o sondă pe cursor şi pe cealaltă la unul dintre capete, roteşte de şurub într-o direcţie şi cealaltă şi vezi dacă se schimbă valoarea rezistenţei între 0 şi 1000 Ohmi.Apoi revii şi mai discutăm....să vedem din câte pagini de scris reuşim să depanăm un variator cu triac.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, jojons a spus:

am diploma de electronist! in oras nu am la cine sa ma duc care sa se ocupe de asa ceva! de ce se comporta diferit fata de cel bun

Oare sa comentez?Sa nu comentez?........In primul rand,stai prost cu limba romana.Cat despre diploma de electronist.........aseaza modulul pe diploma si dupa o vreme ar trebui sa functioneze.............:nas:

Link spre comentariu

inainte de a incerca variatorul am rotit de surub de vreo 10 ori sa vad daca ajung la capat poate am stricat ceva asa!  vad ca semireglabil 3296 sunt de 1 k 50 k 100 k de care imi trebuie?https://www.bestservice-it.ro/rezistentesemireglabile/3232-semireglabil-multitura-implantare-verticala-3296-w-104-100-k.html

 

in acest caz cred ca ma pot descurca si fara multimetru merci de intelegere

Link spre comentariu

Din poza de pe topic nu se cunoaşte valoarea potenţiometrului.Eu nu am modulul tău în faţă să pot şti.Având diplomă de electronist, ar trebui să poţi recunoaşte o valoare standard, înscrisă pe o componentă.Dacă tu tot mai crezi că te poţi descurca fără un multimetru, eu te sfătuiesc serios să cumperi un alt modul nou.Fiindcă chiar dacă schimbi la cel defect toate componentele, vei ajunge la un preţ mult mai mare decât cel al montajului cumpărat.Iar despre depanarea fără multimetru, cu o simplă lampă de control, eu îţi spun că o poţi folosi doar la testat continuităţi de fire şi întrerupătoare.Electronica e mult mai complicată....iar eu îţi spun că eşti la un nivel sub cel de începător.Un începător poate recunoaşte o componentă electronică şi e capabil să construiască sau depaneze montaje relativ simple.Cineva care spune despre un potenţiometru semireglabil că e o ,,piesa dreptunghica albastra cu surub alama pe cap,, nu poate spune că deţine o diplomă de electronist luată ,,pe bune,,....

Dacă nu eşti sigur de o piesă, dar nici nu ştii s-o măsori, cumpără alta şi înlocuieşte-o...e calea mai grea atunci când ţi-e lene să înveţi.

 

Pentru a încheia aici discuţia care s-ar prelungi fără niciun rezultat, aceste variatoare nu au prea multe defecte posibile, fiind montaje relativ simple.Cel mai frecvent cedează triacul, care fie se întrerupe din cauza depăşirii curentului nominal (suprasarcină sau scurtcircuit pe sarcină), fie se scurtcircuitează complet, iar becul se aprinde continuu la maximum, sau motorul funcţionează la turaţie maximă, nereglabilă.În cazul întreruperii triacului, becul nu se mai aprinde, motorul nu mai porneşte.

Arderea triacului poate duce uneori şi la defectarea diacului, un dispozitiv bidirecţional care serveşte la amorsarea triacului la atingerea unei tensiuni date, uzual 28 sau 32V. Acest diac la nevoie se poate recupera şi din plăcile de la  becurile fluorescente CFL, aşa-zis ,,economice,,.Alteori se mai defectează potenţiometrul, prin întreruperea rezistenţei, sau mai frecvent, prin întreruperea contactului întrerupătorului încorporat (la cele care au).În serie cu potenţiometrul se mai află un rezistor de limitare, care uneori se poate întrerupe şi acesta.Rar se poate străpunge condensatorul ce descarcă impulsul de aprindere prin diac.Destul de des se întrerupe chiar cablajul dintre bornele de conectare şi pinii triacului, mai ales dacă s-a produs un scurtcircuit pe sarcina reglată, care e cel mai dăunător pentru variatoare.Mulţi nu verifică ce curent maxim permite variatorul, încercând să îl folosească şi pe motoare de putere mare, iar motoarele cer la pornire curenţi care depăşesc de câteva ori curentul nominal.Sper ca aceste amănunte să vă fie de folos în depanarea variatoarelor.

Editat de validae
Link spre comentariu

  Ce ti-a recomandat Validae e perfect valabil.Ma surprinde ca nu ai masurat piesele!Daca nu stii sa o faci las-o balta sau...invata!

 Iti pun o schema tipica de regulator,cam ce ai tu.Singura piesa care nu apare e semireglabilul "albastru".Posibil sa fie in paralel cu potentiometrul.Important e sa ai piesele ok.Aproape sigur ai triacul dus.

 

Screenshot_20200831-224759_Samsung Internet-01.jpeg

Link spre comentariu

merci de rasp. am reparat am luat un semireglabil de la un variator bun! am fost student la sport dar o culpa medicala etc mau adus handicapat si mai castig un ban 

 

 

pe semireglabil pe o parte scrie benteng 3298 eleotron 3 linie in zigzag 1 cw 2 iar pe alta w205 20c

Editat de ratza
Link şters. Vînzarea se face în secţiunea dedicată a forumului.
Link spre comentariu

Mai bine puneai o poză...m-ai băgat în ceaţă cu potenţiometrul tău.Eu îţi spun pentru ultima dată, ia-ţi naibii un rahat de multimetru de 20 Lei şi măsoară cu el...că dacă mai batem câmpii aşa, închid topicul ăsta.Ce dracu vor înţelege începătorii de aici, că putem face electronică şi cu un bec şi-o baterie în loc de aparat de măsură ?

 

Editat de validae
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări