Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura in puncte din transformator microunde


Recommended Posts

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Nu-s buni electrozii - asta este parerea mea.

Am vazut cum arata niste electrozi de sudura in puncte folositi pe o linie de productie.

Pe linga ca banuiesc ca sint foarte scumpi nici nu stiu daca pot fi cumparati de undeva - se fac la comanda de firme specializate, si se fac din tungsten, nu din nu stiu ce alte prostii.

Link to comment

Intre nivelul industrial și un lucru DIY e distanta ca dintre pământ și luna. Niste electrozi banali din cupru trebuie sa reziste la mai mult de 2-3 suduri. La nivel industrial e ieftin sa cumperi lucruri scumpe si bune in loc sa oprești producția la câteva mii de suduri.

 

@TIMIS STEFAN ce sudezi? Ce fel de electrozi ai cumpărat? Chiar sunt din Cu sau doar fir / Al cuprat? Comanda trafoul o faci in impuls?

 

M-am jucat cu o asemenea chinezărie https://s.click.aliexpress.com/e/TviXvqg și vârfurile banale rezistau la câteva zeci de suduri (mai multe nu am făcut) intre banda de Nichel și acumulatori 18650.

O sa incerc și eu să fac un așa zis aparat de sudura in puncte din trafo microunde dar îi pun 2-3 spire in secundar.

 

 

Edited by Stefan.
Link to comment
13 hours ago, TIMIS STEFAN said:

Am facut Aparat sudura in puncte din transformator microunde am bobiat 1 spira merge 2.3 puncte si se inegresc  electrozi si numai sudeaza  electrozi iam cumparat sunt pentru Sudura in puncte care ar fi problema ma puteti ajuta ?  este asamanator cu cel Videoclip  www.youtube.com/watch?v=76tuG4ESJbA

Cit e timpul pentru o sudura? Banuiesc ca e lung si electrozi apuca sa se incalzeasca si oxideaza.

Edited by d2134
Link to comment

Electrozii pentru sudura in puncte sant din aliaje speciale . Pe baza de cupru ( cei pe care i - am vazut si folosit eu ) . Unii erau raciti cu apa . Se gasesc ca piese de  schimb , fiind consumabile ... , la unele firme specializate pe sudura . In ce masura pot fi adaptati la un aparat artizanal , nu stiu . La cele industriale , exista o multitudine de reglaje . Cele care intereseaza viata electrozilor ( pe cale de consecinta ) sant intensitatea curentului prin ei , presiunea asupra materialului de sudat si durata procesului . Scopul este sudura ( calitatea si repetabilitatea ) , viata ( ca durata a ) electrozilor este o chestie secundara indusa .

Edited by gauss
Link to comment
22 minutes ago, gauss said:

Se gasesc ca piese de  schimb , fiind consumabile ... , la unele firme specializate pe sudura .

Se gasesc pe toate drumurile... inclusiv la e-MAG. https://www.emag.ro/electrod-pentru-sudura-in-puncte-cu-aparat-tinichigerie-spot-welder-4200-qd-a01011/pd/D5GSRVBBM/?X-Search-Id=408d505ff3841d5d136f&X-Product-Id=36911020&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

25 minutes ago, gauss said:

Electrozii pentru sudura in puncte sant din aliaje speciale .

Nu vad ce ar trebui sa fie special.

Link to comment

Nici eu . Asa le - au facut fabricantii ... , o fi vreo magie . Oricum , ceva ocult . Multi clienti si - au facut propriii electrozi . Din bara de Cu , prin strunjire . S - au plictisit sa  - i schimbe la 10 minute , si 100 de puncte sudate ( ultimele proaste , nepatrunse )  , si au cumparat ( din nou ) din astia de la firma . Tin cateva zile ..

 

P.S. - serios vorbind ... , e vorba de duritatea varfului . Aliajul e mult mai dur , se poate aplica forta mai mare . Scade curentul si durata sudurii ... si implicit uzura . Calitatea punctelor e net superioara , patrunderea si aspectul sant relevante . Automat si rezistenta mecanica , si estetica . De unde si pretul ... , nu costa strungaria diferenta .

Edited by gauss
Link to comment

Probabil Cu simplu e prea moale la sudurile serioase dar totuși aici discuția este despre un trafo de la cuptorul cu microunde, autorul nu a spus ce sudează. La platbanda subțire de nickel trebuie sa mearga lejer cu electrozi din Cu făcuti la pila.

Mi-a sosit un controller de la chinezi pentru setarea impulsurilor de sudura, am preferat să-l cumpăr deși știu că există un proiect pe forum pentru așa ceva.

Edited by Stefan.
Link to comment

Daca scopul e realizarea de pack - uri de baterii ( accu ) , ocazional , merge cu orice . Eu as folosi cioturi de electrod din wolfram , pentru sudura TIG , rotunjiti corespunzator . Desi sant si masini dedicate . Numai ca sant pazite , nu le dau drumul decat in schimbul banilor . 

Edited by gauss
Link to comment
Acum 15 ore, TIMIS STEFAN a spus:

Am facut Aparat sudura in puncte din transformator microunde am bobiat 1 spira............

Vezi ca trebuie 2 spire (tensiune mai mare). Merg electrozi din cupru, ascutiti la pila (pentru baterii). Am sudat inclusiv coada la tabla de copt ardei si vinete :85, cu MMA cred ca o faceam ciur. Proiectul este pe forum (partea de comanda cu arduino).

Link to comment
  • 2 months later...

Am si eu unul bobinat cu 2 spire in secundar, masurat cu un clampmetru ~650-680A la 2.4v. Inca nu am reusit sa-i fac bratele mobile ca nu am gasit bare de cu sau bronz. Electrozii vor fi de 12-16mm diametru, ascutiti, dar e greu de gasit material brut. Sunt curios cum s-ar comporta electrozii din  bronz sau alama in genul celei folosite la alamirea acetilenica care e un aliaj.

Edited by gabyh
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines