Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Q-metru - cum se face


Mircea

Postări Recomandate

Este cunoscuta metoda asta, dar nu cred ca merge la frecvente mai mari decat cativa MHz. Este dificil sa introduci impulsuri de tensiune in circuitul oscilant fara sa-l amortizezi suplimentar (mai mult decat la metodele discutate anterior). 

Merge, dar cu un circuit mai dichisit. Schema data in pdf-ul indicat de dvs. este de nivel didactic.

Am prelucrat-o, sa se vada mai bine.

 

Mas_Q_amortizare_e.thumb.JPG.192ff86bfc01b0b1f6b5da44a65a356a.JPG

 

Semnalul de pe circuitul LC trebuie sa fie preluat tot cu sonda activa (etaj separator cu FET). Mai complicata pare sa fie injectarea impulsurilor de tensiune cu un circuit care nu amortizeaza suplimentar. In locul circuitului LC paralel se poate utiliza LC serie comandat in tensiune (de ex. tensiune dreptunghiulara) cu circuit cu impedanta la iesire foarte mica (TTL + Trafo).

 

Cred ca ar merge bine la determinarea parametrilor la torurile din ferita. Se vede imediat daca ferita are pierderi mari la frecventa de lucru.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Pentru aia ( comportamentul torurilor in frecventa )  eu am metoda empirica . Zic eu empirica ... , desi e bazata pe formula tensiunilor transformatorului .  Nu e a mea , desi am gandit - o fara referinte externe . Se pare ca s - au gandit si altii ... ma rog , cu variatiuni pe aceeasi tema . Rapida , sigura , functionala 100 % . Empirica , dar de mare precizie . Nu necesita investitii suplimentare ... doar o masuratoare . E si calitativa , si cantitativa . Altfel , am rezerve cum se va comporta un traf alimentat cu tensiune dreptunghiulara . Din pdv al informatiei care va fi folosita " dupa " el . Nu e imposibil , dar duce la complicatii mai mari decat scopul .

Editat de gauss
Link spre comentariu
8 hours ago, Thunderer2018 said:

Pai nici inductanta nu e aceeasi cand pui bobina masurata la 50kHz in circuit rezonant de 5MHz.

 

Cu scuzele de rigoare, dar banuiesc ca iti dai seama din ce cauza se intampla fenomenul, nu ?

Asta ca sa nu te lovesti de alte "dude" :)

 

Regards,

Cezar

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Thunderer2018 a spus:

Q la frecventa de kHz? Pai nici inductanta nu e aceeasi cand pui bobina masurata la 50kHz in circuit rezonant de 5MHz.

 

Metoda cu frecventele (vezi ce am postat pe pagina 2) e mai simplu de implementat.

inductanta indicata de aparat este exact (avind in vedere si toleranta) cea inscriptionata pe bobine cu care am verificat sau cea asteptata in cazul torurilor amidon, asa ca inclin sa am incredere si in cazul Q.

Link spre comentariu

Inductanta si Q-ul bobinelor cu miez de ferita depind puternic de frecventa, pentru ca proprietatile feritei depind de frecventa (de temperatura, de curentul continuu prin bobina). Q-ul bobinelor fara miez este afectat la frecventa mare de efectul skin. Ce masori la frecvente de KHz poate fi total diferit de ce este la MHz. 

Link spre comentariu

Pai am mai scris . Generator de RF ( daca se poate cu frecventa la care va lucra torul ) , 10 spire bobinate pe un sector , altele 10 " secundar " , in partea opusa . Sarma  ... functie de tor . Adica sa incapa .  Se alimenteaza primarul din generator ( stiu ca e neadaptat ... ) , apoi se masoara ce e prezent in secundar . Cu ce se doreste , si cu ce se poate . Osciloscop , multimetru cu sonda de RF etc . La generator de putere am incercat si cu bec cu incandescenta , tensiune rezonabila si putere mica . Masuratoarea se face si pe primar , la iesirea generatorului . Tensiunea injectata poate diferi fundamental fata de ce indica generatorul , sau ce indicatie se cumuleaza de la butoane , daca nu are afisaj . Tensiunile ar cam trebui sa fie la fel . Ma rog , ( poate )  un pic mai mici in secundar . Nu exista generator , se improvizeaza un oscilator . Se poate adauga ceva rezistenta de sarcina in secundar , corelata cu puterea injectata . De preferat neinductiva ( carbon ) . Cu cat sculele sant mai bune , rezultatele sant mai credibile . Adica generator cu iesire de putere , eventual reglabila , osciloscop sau sonda de RF performanta . A se corela valoarea tensiunii ... osciloscopul masoara valori varf la varf , sondele de RF ( majoritatea ) la fel . De unde si cerinta de a masura ce se injecteaza in primar ... , eroarea ( eventuala ) de masura sau interpretare se pastreaza . Torul trebuie sa ramana rece , chiar in cazul unui generator de putere ( rezonabila ) . Se poate baleia frecventa ( chiar ordine de marime )  , pentru a trage concluzii suplimentare .

 

P.S. - mai exista si o verificare calitativa ( empirica ) , torul ( chiar fara bobinaj ) se introduce intr - un cuptor cu microunde . In zona alimentelor , dupa care se porneste cuptorul . Un minut ( sau mai mult ) poate fi suficient . Unele se incalzesc , altele nu . Cele care se incalzesc , sant susceptibile de a nu functiona la frecvente ridicate . Ma rog , e relativ . Dar poate fi un amanunt important . A nu se folosi singular , pentru verdict definitiv . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Schema prezentata anterior de mine, cea pentru ridicarea curbei de raspuns in frecventa si determinarea benzii de trecere, respectiv a Q-ului, se poate folosi si la metoda cu oscilatii amortizate. 

 

Mas_Q_pnp.jpg

 

Se schimba generatorul de semnal, de la sinusoidal la semnal dreptunghiular. Iar cuplajul in emitorul lui Q1 se face prin condensator cu capacitatea de ordinul pF, care alcatuieste circuit de diferentiere impreuna cu rezistenta (de ohmi sau zeci de ohmi) de la intrarea in emitor.

Dioda D1 este LED albastru (Uf=4V) sau chiar alb si are rolul sa ridice tensiunea (c.c). in poarta lui Q2, astfel incat repetorul cu Q2 si Q3 sa functioneze bine.

Semnalul se ia din emitorul lui Q3, prin condensator. Se duce la osciloscop, la Y. Osciloscopul lucreaza in regim declansat, cu semnal se sincronizare aplicat la X de la generatorul de semnal dreptunghiular (eventual prin circuit de diferentiere).

Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

La toruri bobinaj 1:1 un numar rezonabil de spire torsadate, powermetru si emitator.

In functie de cit de mare era miezul si puterea.

Mutam banda de frecvente si vedeam care este caracteristica lui si direct pierderile pe trafo.

 

Daca - i dadeati din GU - 81 , sau doamne - fereste vreun push - pull , spunea si materialu' !

 

1 hour ago, VAX said:

Descrieti amanuntit metoda, sa o foloseasca tineretul. Noi nu ne mai ocupam cu bobinele, decat pe forum. 

 

Ce sa zic , mai fac din cand in cand cate - o bobina pe tor , sau transformator ... , chiar si pe miez binocular .  Le folosesc la diferite antene active ... , ( socuri pe alimentare , balunuri , simetrizoare , adaptoare de impedanta etc . ) am capatat pasiunea asta  . La pensie , si ( sper ) pe alte meleaguri , mi - am propus sa lucrez mai multe chestii . De distractie ... , ca ce face fabrica e net superior . Acolo materialele ( din recuperari ) sant la preturi neglijabile ... , si chestii pe care ( unele ) le - am vazut doar in poze . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
21 minutes ago, gauss said:

Daca - i dadeati din GU - 81 , sau doamne - fereste vreun push - pull , spunea si materialu' !

 

Nuu, din finalul TRx-ului, reglabil de pe la 1W la 70-100W.

In genere in functie de marimea torului, uzuale, 10-20W.

Cu GU81 se pare ca stiti ceva, acolo era o alta metoda, se baga torul, in general din acelea mari pentru simetrizor pe firul de la anod spre filtru.

Se dadea drumul cit putea finalul si daca in citeva minute puteai tine mina pe tor era OK, alea de JF folosite la bobinele de pupinizare scoteau fum urgent.

 

Link spre comentariu
17 minutes ago, Bubulac said:

Pai da' io unde poci ca sa cetesc ceva, c-an șhița dumitale n-apare vrun acometru-limbometru dala de poa' sa vaza omu ce da la aparat...

Cei care mai stiu ceva electronica si-au dat seama cum se foloseste montajul. Semnalul RF se scoate din emitorul lui Q3 si merge la osciloscop (Y). Spre deosebire de montajul neamtului, asigura o amortizare mai redusa a circuitului oscilant masurat.

Cine are nevoie, intreaba.

 

Link spre comentariu
17 hours ago, Thunderer2018 said:

Pai nici inductanta nu e aceeasi cand pui bobina masurata la 50kHz in circuit rezonant de 5MHz.

 

5 hours ago, Thunderer2018 said:

Nu stiu ce sa zic, ma combati (in purul sens al unei discutii tehnice) sau ma aprobi?

 

Salutare,

Nu vreau sa combat pe nimeni si nici sa deschid o polemica inutila. 

Totusi, inductanta *NU* depinde de frecventa. Demonstrabil !

 

73 de Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări