Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Yamaha RX-700


Recommended Posts

Buna ziua si spor tuturor in ceea ce faceti.

Apelez la voi pentru ca nu reusesc sa inteleg de ca in schema atasata am pe ambele canale, la iesire tensiunea din bara de plus.

Am sa spun si ce am facut pana acum.

Am scos de pe placa toate piesele de pe un canal de la Q115 pana Q127 si le-am masurat. Am gasit rezistentele de emitor de 0,22 ohmi la 0,44 ohmi si condensatoarele 47uF/6,3 V devalorizate cam pe la 15uF (C211, C229,C212, C230). In rest toti rezistorii si toti condensatorii la fel ca si toti tranzistorii sunt ok.

Am incercat apoi sa montez pe rand inapoi de la stanga spre dreapta toate piesele masurand dupa fiecare piesa montata tensiunile la bornele lui C229.

Dupa ce am montat Q117 si Q119, R287, D109, D107, R295 si C227, R293 la bornele lui C229 am masurat 51V pe plus si -51V pe minus. Am continuat cu montarea lui R289, VR105, R291, moment in care labornele lui C229 am doar ramura pozitiva, adica 51V. Daca scot din circuit R295, tensiunea la bornele lui C229 se modifica in ramra negativa adica -51V. 

Am continuat cu montarea driverului Q121, a prefinalilor Q123, Q125, si a R297, dar nu s-a modificat nimic.

As dori sa inteleg mai intai cum se ajunge la tensiunile de -1V respectiv 1V din bazele prefinalilor si ce ar putea fi defect. De asemenea as dori sa stiu daca tensiunile respective se pot obtine si cu tranzistorii finali si rezistentele de emitor ale acestora scosi din circuit.

Scuze pentru schema, dar este tot ce am putut gasi pe radiomuseum.

 

Va multumesc tuturor pentru viitoare comentarii.

schematic (1).pdf

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Revin cu masuratori efectuate pe componentele active din sectiunea Power Amp si anume:

1. Q117 are e=+52V, b=+51,2V, c=+51,9V, Vbe=0,8V

2. Q119 are e=-52,5V, b=-51,9V, c=+51,8V, Vbe=-0,6V

3. Q121 are e=+51,6V, b=+51,6V, c=+51,5V, Vbe=0V

4. Q123 are e=+51,1V, b=+51,9V, c=+52,1V, Vbe=+0,8V

5. Q125 are e=+50,9V, b=+51,4V, c=-52,2V, Vbe pozitiv in loc de negativ

 

Q149,Q151, R299 si R301 scoase din montaj.

 

Eu cred ca Q119 este inchis, nu stiu insa de ce, devreme ce Vbe este -0,6V conform schemei. Tensiunile sunt un pic mai mari dar este normal avand in vedere ca au fost calculate pentru 220V alimentare din retea.

Intre timp am schimbat si C236, fara influenta insa. 

Am mai observat ca tensiunile pozitiva si negativa fluctueaza cam cu +/-0,3V.

Edited by romulus_iosifescu
Link to comment

Ok, cred ca am rezolvat problema. In timp ce ma invarteam prin Power Amp, am decis, in urma citirii unui raspuns dat de userul Marian unui coleg de forum, sa fac ceva sapaturi in primul etaj, si anume in acest caz in AO. Surpriza, acesta era intr-o aripa la propriu, adica lipsea tensiunea negativa de -9V, din cauza ca dioda zener D125 a decis sa devina sarma. Am inlocuit dioda si toate problemele au disparut.

Se pune acum intrebarea: la ce tensiune masurata pe rezistentele de emitor sa reglez curentul de mers in gol? Intre 7mv si 10mv dupa 10 minute de functionare in gol este ok?

Apelez la stocurile voastre din defrisari pentru:

1 x 2SA1265

1 x 2SA1358

1 x 2SA1145

1 x 2SC2240 contra cost desigur. Acesti tranzistori au fost sacrificati de mine in incercarile de depanare, cred ca investitia versus experienta dobandita a meritat.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines