Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Achizitie microscop optic


Vizitator

Postări Recomandate

Salutare stimati colegi!, incerc si eu aici, poate ca cineva de pe acest forum se pricepe la microscoape optice sa-mi spuna si mie daca cel din link e ceva de el sau sunt bani aruncati?, as vrea sa-l folosesc la marirea traseelor de pe foliile cof la displayuri, traseele sunt foarte subtiri de ordinul 10-20 microni. Multumesc

http://r.clickup.ro/1KKs

 

 

HTB1R04pm8smBKNjSZFFq6AT9VXaP.jpg

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu prea reusesc sa intelg prea multe din acel link dar pot sa-ti dau citeva recomandari avind in vedere ca acum peste 5-6 ani am fost implicat in alegerea unui microscop pt la servici.

Nu pot sa ti-l recomand pe cel ales pt ca este mult prea scump pt un utilizator de rind dar iti pot da unele hinturi:

- obligatoriu trebuie sa fie stereo nu biocular - este o diferenta majora intre cele doua tipuri.

- distanta de focus trebuie sa fie cit mai mare, 100mm cum citeam pe acolo este cam putin ca sa poti lucra sub el si mai trebuie avut in vedere ca schimbind obiectivul cu unul cu zoom mai mare distanta de focus scade proportional. Trebuie sa ai macar 14-15cm cu obiectimul de zoom maxim pe care-l vei folosi pt o utilizare ergonomica.

- un zoom de 80-120X ar putea sa fie suficient daca ajungi la astfel de limitari,

- foarte important daca vrei sa ai imagine buna a traseielor este sa ai un ansamblu de iluminare cu lumina polarizata si cu reglaj al polaritatii luminii ce trece prin microscop. Asta te va ajuta sa elimini reflexiile ce apat in metalizari (cupru, cositor etc).

- un kit de vizualizare laterala se va dovedi foarte util pt a arunca cite o privire sub integratele BGA (si nu numai) ca sa analizezi lipiturile din acele zone. Deci daca se gaseste de achizitionat un astfel de kit pt un anume microscop atunci ar fi un plus pt acel microscop pt ca vei putea achizitiona acel kit mai tirziu.

- un reglaj continu al zoomului este iarasi util si ergonomic.

 

Daca ai intrebari punctuale nu ezita sa le pui si iti voi raspunde in limita cunostintelor.

Link spre comentariu
2 hours ago, sesebe said:

- obligatoriu trebuie sa fie stereo nu biocular - este o diferenta majora intre cele doua tipuri.

 

- foarte important daca vrei sa ai imagine buna a traseielor este sa ai un ansamblu de iluminare cu lumina polarizata si cu reglaj al polaritatii luminii ce trece prin microscop. Asta te va ajuta sa elimini reflexiile ce apat in metalizari (cupru, cositor etc).

 

Multumesc pentru raspuns, nu am avut niciodata un microscop optic, asa ca nu prea am inteles cele de sus, daca vrei sa mai adaugi ceva ca sa inteleg si eu, de exempu:

1.  care e stereo care e biocular, cel din linkul pus de mine e stereo sau biocular?

2. acest ansamblu de iluminare cu lumina polarizata......face parte din constructia microscopului sau se cumpara(construieste) separat?.

Daca nu vrei sa pui linkuri aici cu ceva kit-uri sau o recomandare de microscop stereo (pina in 350$), trimite-mi pe privat. Multumesc

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La servici am cumparat un microscop stereo avind si o iesire pt camera pt a putea fi documentate analizele optice facute.

La microscopul stereo ai senzatia de adincime (3D) iar o placa cu SMD-uri de exemplu arata ca un cartier de blocuri vazut din avion, imaginile ce ajung la ochi fiind diferite.

La cel biocular (cele pt laboratoarele biologice de exemplu) imaginile pt cei 2 ochi sint identice si imaginea este ca o poza normala iar factorul de marire poate fi mult mai mare.

Cele stereo au de obicei zoomuri mai mici dar exista si cu zoom rezonabil de mare (120X de exemplu cum am la servici si cu oculare 25X ajunge la peste 250x dar numai la ochi nu si camera.

La ce te ajuta unul stereo? De exemplu ai o dunga pe o componenta. Cu unul biocular dunga ramine dunga si nu stii daca este o crapatura (defect) sau o dunga de vopsea sau un fir de par (indiferent).

La cel stereo vezi ca este o adincitura si atunci este o crapatura si deci un defect sau o ridicatura ceea ce de obicei nu reprezinta o problema.

Kitul de iluminat cu lumina polarizata se cumpara separat dar trebuie sa se potriveasca pe obiectuvul microscopului. Cu ajutorul acestui kit si a camerei am reusit sa vad si sa identific componente cu marcajul sters accidental sau cu diluant.

Kitul de vizualizare laterala este in principiu o mica oglinda cu un brat de pozitionare dar rezultatul final este foarte spectaculos.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări