Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet cu fotodioda curent prea mare


Recommended Posts

Buna ziua,

 

Am un montaj simplu de senzor crepuscular, care se comporta in felul urmator:

Cand variaza brusc intensitatea luminii de la lumina la intuneric, consuma 200mA. Cand variaza lent creste spre maximul sursei 2.5A si evident se arde. Acum folosesc un irf630. Ledul este de fapt un bec cu leduri la 12V. Tot montajul se alimenteaza la 12v.

Schema este cea de aici

https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Farduinoelettronica.files.wordpress.com%2F2013%2F09%2Fldr_switch.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Farduinoelectronics.wordpress.com%2F2013%2F09%2F04%2Fsimple-ldr-switch%2F&tbnid=oCCs8QWtbZ9l4M&vet=1&docid=A6ORCL6qlqu7qM&w=366&h=334&client=ms-android-huawei&ved=2ahUKEwjF6vmcjrjgAhXGK1AKHd1TBAkQMygAegQIARAp

 

Mentionez ca am doua felinare exterioare, unul merge de un an fara probleme(este sub un balcon), iar la celalalt(este expus) se tot arde tranzistorul.

  Este nevoie de o rezistenta suplimentara in serie cu fotodioda?

 

Multumesc

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

200mA e consumul becului, si cand acopar brusc fotodioda, montajul merge normal. Cand acopar lent, asa cum se intampla natural afara, consumul montajului creste continuu pana la 2.5A din care becul isi ia 200mA, iar de restul se incinge mosfetul.

 

 

Link to comment

"Becul cu led la 12V" are probabil un convertor boost, care la tensiuni mici (cand incepe sa se deschida MOS-ul) ia un curent mare pentru a asigura tensiunea de iesire.

Schema e ultra simpla si facuta pentru LED-uri inseriate, eventual cu o rez. de limitare.

Link to comment

Asa cum spune și colegul, acea schema este o porcărie. 

Trebuie un comparator cu histerezis realizat cu un operațional (sau comparator dedicat) sau cu încă citeva tranzistoare și rezistente, care sa asigure comutarea brusca (completa) a tranzistorului de forță prin aplicarea unei reacții pozitive. 

Asa se intimpla cind se fac fără discernământ scheme aiurea de pe net. Acea schema se poate utiliza (cu unele limitări) pt controlul unui ventilator pr răcire schimbind fotorezistenta cu un termistor. De acolo a fost probabil și adaptata (prost). 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines