Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despicator lemne cu CREMALIERA


Recommended Posts

Buna ziua . Am urmarit forumul si as dorii sa confectionez si eu un despicator de lemne cu cremaliera .Am un motor de 2.2 kw la 220v de care as putea sa ma folosesc in proiectul meu .As dorii ceva sfaturi ! oare are putere acest motor ? Daca dispuneam de sursa de curent de 380 v , ca motor am altul , era usor . 

 

Edited by bulba grig
Link to comment

Dar de cumparat unul electric , ce parere aveti  , ar renta ? Pentru anula acesta am cca 10 mc de fag de spart , care la noi in zona ma costa un om cca 300 ron si masa si beutura !!! Am gasit sh la cca 100e cu deschiderea de 500 mm intre piston si cutit .

 

Edited by bulba grig
Link to comment
  • 1 month later...

Si eu sunt interesat de un astfel de spargator de lemne,bazat pe energia cinetica.Practic,motorul poate avea orice valoare,insa timpul in care volanta fixata per axul cu pinionul de [ atac ]  ajunge la turatia de regim,trebuie sa fie cat mai mic.

Turatia volantei in cazul spargatoarelor comerciale este intre 320rot/min si 500rot/min,iar greutatea in jur de 25-30kg.

Cu cat turatia volantei este mai mare cu atat [ puterea ] de spargere este mai mare,si,... cu atat este si uzura angrenajului pinion/cremaliera mai mare...Oricum,alternativa cinetica pare ceva mai simpla decat cea hidraulica.

Link to comment
  • 10 months later...

La aproape 1 an de la postarea mea revin cu primele impresii dupa realizarea spargatorului de lemne cu cremaliera si volante.

L-am folosit doar 1 ora pt a crapa cca 2000kg lemne;salcie uscata,cires,mar si prun.

Ca si motor de actionare am folosit 2.2kw/1460rot/min trifazic,ce invarte axul cu volantele la ~370rot/min.Diametrul pinionului de pe axul volantelor,este cam mare(9cm diametru)ceea ce duce la o viteza de rulare a cremalierei destul de mare.A durat ceva pana m-am obisnuit cu ritmul/viteza de lovire.

Pt ca nu am gasit un arc de revenire suficient de lung (ca si cursa),am folosit ceva ce arata ca un arc pt ceas mecanic,numai ca banuiesc ca provine de fapt din dezmembrarea unor trafo de curent;cred ca este miezul de fier.Are dimensiuni de 1,2-1,4mlungime,latime de 4cm si grosimea de ~0.5mm,rulat pe un diametru de 25-30mm.

Intentionez sa modific partea de revenire ,folosind un arc cu cursa scurta 2-3cm si f puternic si o parghie cu un cablu si un scripete care sa asigure revenirea din cursa de 55cm a cremalierei.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines