Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
VAX

Ati mai utiliza circuite integrate din prima generatie, la tehnologia din anii '60 ?

Recommended Posts

Ma adresez in primul rand forumistilor de varsta apropiata de a mea (60 +/- 10 ani), care erau tineri si pasionati de electronica atunci cand au aparut respectivele circuite integrate (uA702, uA709, uA741, TTL-urile, etc).

 

Precizez ca inca folosesc circuite fabricate in perioada respectiva. Cu uA702 si uA709 am construit preamplificatoare cu zgomot mic, cu 741 lucrez in mod curent, la chestii de cc si JF. Stabilizatoarele 723 mi se par foarte bune si acum. Nu dau toata lista.

 

La universitatea la care am lucrat, au casat niste calculatoare FELIX 256, care erau la Centrul de Calcul. Aveau foarte multe TTL-uri, dar si cateva zeci de circuite integrate liniare. La o tanti ca lucra acolo am vazut intr-un dulap cateva placi cu integrate analogice, printre care si uA715 (AO rapide, cu SR de ordinul 50V/us) ,bijuterii un capsula metalica, care ma tentau. I le-am cerut si a refuzat, motivand ca le-a pastrat pentru sotul ei, conferentiar la Politehnica, cu care ma stiam de cand eram la gimnaziu (frecventam cercul de Automatica si Cibernetica de la Casa Pionierilor). M-am inalnit cu el peste cativa ani si l-am intrebat daca a facut ceva cu acele uA715. A zis: Cine mai lucreaza acum cu vechituri din alea ?

Eu as fi lucrat, ca nu sunt simandicos, la laboratorul de Fizica Solidului. Atunci imi trebuiau sa fac niste amplificatoare diferentiale cu rejectie mare a semnalului de mod comun, la frecventa de zeci de khz. Am incercat cu LM101A  si n-a mers cum ma asteptam, dar am rezolvat cu ROB74 (fabricat la ICCE, echivalent cu uA740).

Edited by VAX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forumistii tineri n-au habar de tehnica din anii '60-'70, cred ca lumea traia in "intunericime" atunci.

Le recomand sa citeasca cu MARE atentie ce este in cataloagele din perioada respectiva. Se gasesc pe archive.org.

Exemple:

https://archive.org/details/bitsavers_nationaldaLinearIntegratedCircuits_11992162

https://archive.org/details/bitsavers_motoroladaSemiconductorHandbook2edAug66_80459525

https://archive.org/details/bitsavers_rcadataBoogratedCircuits_48180891

https://archive.org/details/bitsavers_tidataBookrcuits00_5278737

https://archive.org/details/bitsavers_motoroladaLinearIntegratedCircuits2ed_39379864

 

etc

 

Descarcati cat mai multe cataoage si studiati-le, ca aveti de invatat de acolo. Si sa nu ignorati (aruncati) componentele semiconductoare mai vechi. 

Ar fi foarte bine daca macar 1% dintre forumisti ar sti electronica la nivelul inginerilor buni (vest) din anii '60-'70.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai am si eu prin sertare unele antichitati bune de muzeu dar nu ma ating de ele decit daca nu am altceva la dispozitie si numai pt teste sau service tot la antichitati.

Prefer sa folosesc componente mai noi, nu neaparat mult mai performante, pt ca si siliciul imbatrineste si isi modifica parametrii in timp, chiar si nealimemtat. Apar migratii la dopajul utilizat la crearea jonctiunilor ceea ce duce ma modificarea parametrilor.

In concluzie pt cazul meu cel putin, nu se mai renteaza reutilizarea componentelor foarte vechi. 

In scop didactic sint inca bune dar trebuie avut in vedere ca posibil ca parametrii de catalog sa fie alterati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna

Eu am oferit de vre-o 2 sau 3 ani un integrat"bonus".

Nu a fost nimeni interesat,apoi a cerut cineva un echivalent.

Bineanteles a fost expediat tot "bonus".

E vorba de primul circuit integrat fabricat la IPRS.

Spor tuturor.

Alex

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, sesebe said:

...pt ca si siliciul imbatrineste si isi modifica parametrii in timp, chiar si nealimemtat. Apar migratii la dopajul utilizat la crearea jonctiunilor ceea ce duce ma modificarea parametrilor.

 

Asta este o teorie personala, care nu se bazeaza pe fapte reale. Difuzia impuritatilor de dopare, in timpul fabricarii jonctiunilor, se face la temperatura mare (>1000 grade Celsius), dar si atunci migrarea se face lent. La temperatura camerei impuritatile sunt inghetate in structura. Iar siliciul nu imbatraneste, doar noi suferim de acest handicap.

 

Doar unele impuritati migreaza la temperatura joasa (de ex. Li la detectoarele de radiatii gama cu Ge-Li), nu cele utilizate la fabricarea diodelor si tranzistoarelor. Bine ca nu zisarati ca nu mai sunt bune masinile vechi, ca s-a decalit otelul in ele, proces mult mai probabil decat migrarea impuritatilor de dopare a semiconductoarelor.

11 minutes ago, -Atlas- said:

 

E vorba de primul circuit integrat fabricat la IPRS.

 

Primul tip de integrat, sau chiar primul integrat ? Era liniar, ce cod avea ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este o parere personala ci a ajuns la mine din studii facute de producatorii de componente.

Nu-mi cere sa postez dovezi pt ca nu am voie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu zic cine vrea componente din anii 60 sa puna mana sa si le faca...siliciu le dau eu.

IMG_20190123_125119.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ala nu mai este bun, este deja dopat cu impuritati.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 6 minute, sesebe a spus:

Ala nu mai este bun, este deja dopat cu impuritati.

Eu il stiam nedopat, dar daca nu-ti place, nu-ti mai dau. Ia piese gata facute de la Vax.

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 minutes ago, doru3160 said:

Eu zic cine vrea componente din anii 60 sa puna mana sa si le faca...siliciu le dau eu.

 

De la cei mai tinerei (formati in anii '80 - de trista amintire) ma asteptam la astfel de abordare. 

Aia ce este, ca pare a fi un cip neincapsulat ermetic ? Ce se vede nu este cipul de siliciu, ci rasina de protectie pusa peste el. Se practica la chinezareli.

 

Integratele in capsula etansa, metal sau ceramica, sunt ca si cum au fost fabricate ieri. Pentru ele timpul s-a oprit in loc, mai ales daca n-au fost folosite. Doar la componentele care au lucrat mult timp cu densitate mare de curent pe anumite trasee ale aluminizarii de la suprafata, pot sa fi probleme (intreruperi) de la fenomenul de electromigrare. Nu este cazul la componentele obisnuite.

Edited by VAX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu, domnu' fizician, aia este o pacheta ("waffer", pentru puristi) de siliciu (cred ca 3" sau de 4", nu-mi dau seama din fotografie in absenta unui element de comparatie) si pare (doar pare, caci nu am cum sa-mi dau seama fara sa vad cu atentie acoperirea) ca este acoperita cu fotorezist (nu va ganditi la acel fotorezist pentru cablaje, desi e cam din aceeasi familie. calitatea este insa alta).

Saraca, n-a mai apucat sa ajunga integrate, tranzistoare sau ... alta categorie de componente electronice pe baza de siliciu. Deseu a ajuns cu siguranta!

L.E.: In 1979 am participat la fabricarea primului lingou de siliciu, "crescut" din germene de siliciu monocristalin la prima fabrica de materiale semiconductoare din Romania (pe la Glina era situata).

Edited by nico_2010

Share this post


Link to post
Share on other sites

E de 97mm si n-a mai apucat sa ajunga integrate pt ca a fost sectionata din cine stie ce motive..rebut fiind, a fost luata ca material didactic. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

@nico_2010

La ce se vede acolo, poate sa fie si un rahat de musca (mai barosana) acoperit cu fotorezist. Dupa parerea matale, de om care stie tot si orisice, un wafer de Si intra la apa, se contracta si crapa fara motiv serios ? Si Universul va disparea peste un numar de miliarde de ani, asa se zice. Noi nu cred ca vom mai exista atunci, dar chiar si asa ma deprima faptul ca va disparea lumea pe care am cunoscut-o. E prea de tot !

http://www.semiwafer.com/silicon-wafer.html

 

 

Edited by VAX

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chiar acum, VAX a spus:

Dupa parerea matale, de om care stie tot si orisice, un wafer de Si intra la apa, se contracta si crapa fara motiv serios ?

Asa cum am spus...oarece motive o fi avut, ca doar nu s-a sectionat de suparare.Numai ca eu nu stiu si nici nu m-a interesat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.