Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Receptie slaba unde medii/lungi radio Cosmos7

Recommended Posts

Buna ziua!

Am achizitionat de curand un radioreceptor Cosmos 7, de la targul de vechituri. Aparatul este complet si receptioneaza pe toate gamele. Receptioneaza, insa nu pot sa spun ca si functioneaza corespunzator. Pe Unde Scurte merge ok, am ascultat aseara Radio China International in limba romana, pe frecventa 6090kHz. Pe Unde Medii, pe 855 kHz prinde RRActualitati, insa doar atat. Nu prinde nici Antena Satelor, pe 603kHz, nici un alt post, nimic, pe toata scala. Pe Unde Lungi, e mai grav, se aude foarte slab muzica populara romaneasca pe 153 kHZ. Stau la bloc, implicit m-am gandit la ecranaj, asa ca am pus langa Cosmos un radio Iris ca sa fac comparatie, si Iris-ul se aude destul de bine pe ambele game. Chiar daca stiu ca radioreceptorul Cosmos a fost un receptor nu prea spectaculos, refuz sa cred ca Iris-ul este mai performant. Am miscat pe bara de ferita bobinele circuitului de intrare UM si UL, insa receptia nu s-a imbunatatit. Am schimbat ''preventiv'' toti electroliticii aparatului cu unii noi. Tot la fel, aceeasi calitate a receptiei. Ce mi-a dat de gandit este disparitia completa a sigiliilor de ceara de pe bobina-oscilator si din transformatoarele de frecventa intermediara. Sa fi fost umblat la ele? Daca este umblat la ele, re-alinierea lor nu este de mine, este mult prea comlicat, neavand sculele necesare si nici experienta in asa ceva. Care credeti ca este problema? Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Dacă functioneaza ok pe US nu sunt dereglate bobinele din AFI. Nici cele de la oscilatorul local pe unde medii și lungi, daca posturile RRA și AS sunt la locul lor pe scală (ca frecventa).

Primul suspect ar fi comutatorul de game (spray-contact) apoi verifica daca nu cumva bobinele de pe bara de ferita au vreun fir întrerupt. Sau condensatorii semireglabili care sunt in paralel cu bobinele (dacă are) ori sunt dereglati ori defecți. 

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, si mai ales pentru schema de la dl Flomar60. Schema este la o rezolutie foarte buna. Oricum, m-am linistit cu AFI-urile. Bara de ferita este intacta. O sa ma concentrez la comutatoarele de game, mai ales ca au momente cand nu ''agata'' si nu fac ''click'', ci merg in gol. Mi-ati fost de mare ajutor, o zi buna!

Link to comment
Share on other sites

Gata, am rezolvat! Am demontat si curatat contactele, functioneaza foarte bine! Pe US, parca trebuia introdus din fabrica un amplificator pe RF cu in tranzistor, era nimica toata ca si pret de fabricatie, pacat ca nu au imbunatatit performanta aparatului pe US. In fine, am descoperit tot pe elforum ca se poate face un amplif de RF cu BF199, asa ca o sa ii adaug si asta. Am facut rost si de un condensator pentru acord fin US, luat de la un Monika, si pe care vreau sa i-l atasez in sectiunea "de jos" de la condensatorul variabil. Multumesc din nou!

Edited by Kostas1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines