Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legarea difuzoarelor


Guest Dark5man

Recommended Posts

Guest Dark5man

Daca leg doua plusuri de amplificator la un plus de dif, rezistentza difului se reduce la jumatate?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply
Guest andrei_art

Explica mai bine ce traznaie vrei sa faci. Ai un singur dif si un amplif stereo?

cred ca asta vrea sa faca... si ca sa-ti raspund la intrebare, daca legi 2 plusuri de la amplif intre ele... iese fum :smt001
Link to comment
Share on other sites

nu iese fum, iti garantez din experienta :smt003 Cred ca vrea sa faca defapt o legare in punte/paralel...Ca sa legi cele 2 canale ale amplifului stereo in paralel, trebuie sa ai si intrarile legate "in paralel" pentru a avea semnal identic pe ambele canale, altfel iese o tampenie.Pentru legarea in punte, folosesti defazor

Link to comment
Share on other sites

Guest Dark5man

Nu vreau sa fac nici o tampenie. Eram curios daca pot sa convertesc un amplif pe 2 canale in amplif de chitara (1 canal) fara sa fie nevoie sa le leg in punte, si sa pierd niste calitate de semnal... E mai usor de folosit un splitter la intrare decat un defazor inainte de diff (parerea mea :partyman: ) Oricum, multzam pt feed-back!

Link to comment
Share on other sites

Legi ambele intrari impreuna. La iesirile amplificatoarelor pui cite o rez. de 0,1Ohmi la vreo 10W (sau cite 2 de 0,22Ohmi la 5W in paralel), le unesti si obtii punctul ''cald'' unde legi diful. Conditii necesare (totusi): ambele canale sa fie cit mai apropiate ca reglaje, mai ales tensiunile reziduale de la iesire, ideal ar fi sa ai maxim citiva milivolti + sau - deriva fata de masa pe fiecare iesire. Avantajul ar fi ca poti lega un dif de 4Ohmi la 2 canale ale unui amplif de 8Ohmi.

Link to comment
Share on other sites

< nu iese fum, iti garantez din experienta >Daca legi 2 + uri de la amplificator presupunad ca ele au masa comuna impedanta de iesire scade la jumatate, deci si a difului.Altfel spus, el tot tensiunea aia o pune pe difuzor dar de putere mai mare.Daca folosesti acelasi difuzor nu se va auzi mai tare, dar in schimb poate duce doua d-alea in paralel sau unul de impedata jumate.Asta cu conditia ca ambele canale sa aiba acelsi semnal de intrare.Daca semnalele difere pe cele 2 intrari face bum.Sa zicem ca intr-um momant de timp t suprinzi pe osciloscop tensiunea momentana +27V; daca si celalalt canal are tot +27V se pot pune in paralel.Daar daca unul are la t +27V si celalat -27V adica nu au avut acelsi semnal la intrare, si la pui in paralel, face bum.

Link to comment
Share on other sites

Mai simplu spus: faci o scamatorie ca sa pui trz finali de pe 2 canale in paralel si asa vor duce curent dublu, deci poate creste puterea folosind un dif de 4Ohmi in loc de 8Ohmi.

dar distorsiunile nu cresc ???? plus alte neplacute....
Link to comment
Share on other sites

Consumul din sursa va fi echivalent cu consumul normal al amplifului cu cite un dif de 8Ohmi pe fiecare canal, deci distorsiunile vor fi cam aceleasi.Pot apare dist. mai mari daca cele 2 canale au amplificari diferite, atunci chiar cu rez de balast de pe iesire e posibil ca unul din amplifuri sa debiteze putere mai mare ca celalalt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines