Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Philips N2225 nu inteleg cum se alimenteaza


Guest ensoniq

Recommended Posts

Guest ensoniq

Salut baieti,

 

M-am apucat sa repar un casetofon vechi si mi-am prins urechile intr-o problema pe care nu o pricep. Poate cineva care sa priceapa schema asta mai bine sa ma poata ajuta.

 

Casetofonul este prevazut cu un mecanism de autostop care presupune ca atunci cand caseta ajunge la capat, curentul in motor este oprit si in difuzor se aude un semnal sonor care sa avertizeze gigelul sa apese pe stop.

 

Pare simplu, dar fiti atenti:

 

1. Simptomul 1: Nu porneste motorul si se aude semnalul sonor de unde deduc ca circuitul de autostop este blocat cumva

Prima ciudatenie este ca la emiterul lui TS462, un transistor de putere pentru motor avem 0 V. Transistorul TS460 este tot timpul inchis. La emiterul lui TS460 avem 11.7 V cum e normal.

In dreapta in paralel cu C776 se afla switch-ul montat pe rotita casetofonlui care se tot inchide si deschide atunci cand rotita se invarte. Cand aceasta se opreste switch-ul ramane ori inchis, ori deschis (ceea ce ma face sa ma intreb cum dracu s-au gandit astia ca poate porni -.

Am incercat si am conectat colectorul de emiterul lui TS460 - nimic. Tot 0 V la emiterul lui TS462. Am pus eu 9V la motor si semnalul se opreste, motorul se invarte dar no fun. (cel putin circuitul cu semnalul e ok :)))

 

Si acum ajung la:

 

2. Simptomul 2: Cum se alimenteaza toata tarasenia. Confuzia maxima in jurul lui R579 unde vedeti sunt 3 puncte: A - 7.3 V, B - 8 V, C - 9V. Astea sunt alimentari pentru restul circuitelor??. Vedeti in partea de sus, toate sunt alimentate (?) de aceste 3 puncte. Sau inteleg eu gresit ? Si daca sunt alimentari, atunci toata scula sta alimentata in transistorul TS460 ???? (wtf?!).

Sursa pare in regula: In varful diodei D443 din sursa avem 11.7 V.

Semnalul sonor este generat de oscilatorul din partea dreapta a schemei, care, din cate inteleg eu functioneaza doar daca punctul C (cel cu 9V) = 0. Atunci diferenta intre emiterul si colectorul lui TS464 fiind suficient de mare si incepe sa functioneze. Altfel, in mod normal, punctul C = 9V si atunci se opreste semnalul sonor.

E.. Problema e ca eu am 0V in toate cele 3 puncte A, B si C. Si nici nu pricep cum pot fi acestea rail-uri de alimentare....daca sunt alimentari..Si vedeti, singurul traseu prin care acest casetofon se alimenteaza este prin tranzistorul TS460.

 

Trebuie spus ca acest aparat a fost produs acum jumatate de secol si probabil cer imposibilul dat fiind ca probabil toti condesatorii sunt pa.

 

Am urcat si manualul de service unde este o schema mai mare:

https://www.sendspace.com/file/xs4umx

 

Orice idee / comentariu este binevenit

 

 

schema.jpg

zoom.jpg

Edited by ensoniq
am adaugat manualul de service
Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu nu pot accesa schema la o rezolutie mai buna. 

Pune schema la o rezolutie buna pe https://imgur.com/upload si pune aici link-ul din dreapta sus special pt forumuri. Astfel poti pune o imagine de dimensiuni foarte mari si care sa se vda direct pe forum.

 

Circuitul de validare si autostop este OK. Comutatoul genereaza niste impulsuri ce trec prin condesatorul C277 (? nu prea vad bine). Daca se opreste comutatorul (indiferent de pozitia in care ramine) impulsurile dispar si se activeaza autostopul. Ai cumva un osciloscop? Ar fi mai usor de identificat problema, dar se poate si fara.

Link to comment
Guest ensoniq

salut, uite schema la rezolutie mare este aici :

 

manualul de service

 

da, inteleg! chestia e ca nu pricep ce sunt punctele alea A, B si C. Reprezinta rail-urile de alimentare pentru restul circuitelor ? Si daca da, atunci tot aparatul se alimenteaza prin tranzistorul TS460 (e absurd). Iar daca nu, cum se alimenteaza? Pentru ca singurul traseu de la power supply este prin acest tranzistor. Tampit design

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines