Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dacianu11

Robot pornire masina

Recommended Posts

Salut! Dupa o lunga pauza pe forum revin si eu. in primul rand imi cer scuze daca postarea e gresita sau postata in locul gresit, dar nu am gasit unde s-ar incadra mai bine. despre ce este vorba...am un robot de pornire 12-24V si curent reglabil pana la 100A, iar redresarea se face cu 2 tiristori de putere (peste 100A cred) dintre care unul este ars. Am cumparat de pe OLX 2 tiristori de 250A dar au 2 fire la grila. intrebarea este: cum se conecteaza cele 2 fire din grila? Nu prea am lucrat cu tiristori, cu atat mai putin modelul acesta. Poate cineva sa imi explice de ce are 2 fire? Am rascolit internetul si degeaba.

Link to comment
Share on other sites

Nu prea am văzut thiristori cu 2 fire la grila. 

Mai degrabă ai un fir pt grila și încă un fir întoarcerea semnalului de comanda grila. Adică comanda și referință pt ea. În acest unul dintre fire trebuie sa fie comun cu unul dintre cele de forță și acela este referința. 

Link to comment
Share on other sites

Am si eu asa ceva!....Intr-adevar ,catodul are contactul de forta si firul suplimentar maro pe care scrie K....fabricantul a considerat necesar sa traga acest fir suplimentar pentru ca comanda se face intre catod si poarta....si ,daca acest fir nu ar exista ar fi trebuit tras unul direct de la papucul de contact al catodului....este pur si simplu o facilitate suplimentara care poate fi ignorata si firul legat direct la papucul de contact sau taiat definitiv....nu se schimba cu nimic functionarea tiristorului daca dispare acel fir notat cu K....spor!

Link to comment
Share on other sites

CITAT:   

 sau taiat definitiv....nu se schimba cu nimic functionarea tiristorului daca dispare acel fir notat cu K....spor!

 

Nu ma asteptam la acest sfat. Dar romanii sunt recunoscuti prin inovatii...la lucrurile facute de altii. Inca nu ne-am obisnuit ca strainii dupa care noi tot copiem mereu cam respecta niste reguli si le merge bine. Sa incerce cineva sa deduca cam ce cadere de tensiune apare pe acel fir de 10cm de catod la 400A si mai ales pe partea inductiva.

 
Link to comment
Share on other sites

Daca postezi schema robotului sau macar ne poti prezenta niste imagini din care sa se poata intelege ceva privitor la cum se leaga tiristoarele in acel aparat (sau cum erau legate cele originale) poate iti putem da niste informatii utile. Globul de cristal e stricat.

Edited by aws.
Link to comment
Share on other sites

Din pacate nu am acces la el pana maine. Ce pot sa va spun, acum, este ca are un traf mare ca cel de sudura, are placa de comanda electronica cu display iar redresarea este facuta cu 2 tiristori care sunt comantati direct din placa electronica. schema placi nu am cum sa o fac pentru ca are piese "microscopice" pe ambele parti. Pot sa desenez doar redresarea. Maine pot sa fac poze

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines