Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

LLC in simulari

Guest

Recommended Posts

Nu stiu cum sa vad si cu LTS regimul nominal de lucru, adica sa elimin zona de start cu supracresteri de curenti sau tensiuni. Exemplu cu circuitul rezonant serie de mai jos:

rezser2.jpg

EDIT:  am mai sapat si am vazut un timp de start dar forma de unda nu este frumoasa ca la TINA.

rezser3.jpg

Edited by Guest

Eu il las sa ruleze pana la regimul nominal.

Selectez cu mouse-ul zona de interes (selectie cu buton stanga - apare lupa). Cand dau drumul la mouse imi arata doar zona selectata anterior.

Pentru modificarea limitelor valorilor pe axe se duce mouse-ul deasupra axei, apare rigla, click dreapta si se modifica valorile.

Atasez un fisier cu transformator.

Revin:

Se poate vedea doar zona de interes daca se editeaza/adauga in directiva spice .tran

- Tprint poate fi 0 sau 1u

- Tstop - timpul final pt simulare

- Tstart (Time to start saving data) - timpul dupa care ne intereseaza simularea

EX: .tran 0 5m 2m

half-bridge1.asc

Edited by cristi7521
adaugare

Setari sursa de semnal:

-Functions – Sine

-Dc Offset – 0

-Amplitude – 0,1V ( amplitudinea semnalului )

-Freq – frecventa de interes

-Tdelay – 0

-Theta – 0

-Phi – 0

-Ncycles – numarul de cicluri dorite

-Small signall AC analysis/AC Amplitude – 1

Setari AC analysis ( bode plotter ):

-Type of sweep ( structura graphic ) – Decade

-Number of points per decade ( puncte intermediare in decada ) – 10

-Start of freq – 1 (  Fmin – 1Hz )

-Stop freq – 1meg ( Fmax – 1Mhz )

Setari Transient ( Osciloscop + FFT )

Se introduce directiva spice .option plotwinsize=0 folosind comanda .op din panoul de sus;

-Stop time – perioada unui ciclu ( 1/F ) inmultita cu numarul de cicluri setat la sursa de semnal;

-Time to start saving data – timpul dupa care incepe masuratoarea, se acorda un timp la inceput, respectiv un numar de cicluri care sunt ignorate pentru ca schema sa intre in regim normal de functionare;

-Maximum timestep – se imparte “stop time” la 262144, si rezultatul se introduce in casuta asta exprimat in us;

Setari THD:

Se introduce directiva spice .option plotwinsize=0 folosind comanda .op din panoul de sus;

Se introduce directiva spice .four folosind comanda .op din panoul de sus. Directiva arata asa: “.four F NA NC v(vout)”, unde:

-F – frecventa in khz

-NA – numarul de armonici monitorizate

-NC – numarul ultimelor cicluri monitorizate

-V(Vout) – net-ul monitorizat

Spre exemplu pentru monitorizarea unui semnal de 1khz cu 40 de cicluri, cu calculul primelor 10 armonici si ultimele 20 de cicluri, directiva arata asa:

.four 1khz 10 20 v(vout)

Edited by Marian

Cristi, mai am o rugaminte: unde ai gasit traful?  Eu nu am reusit. Deocamdata ma descurc cu cel de la tine dar TINA are si traf ideal si cu miez real.

Edited by Guest

Nu am citit nimic despre LTS de aceea nu intelegeam cum cuplezi bobinele. De fapt eu nici nu le puteam roti asa ca am cautat cu G. Am luat primul film si am inteles.

AICIdigikey.in/en/videos/l/linear-technology/ltspice-iv-using-transformers

De fapt toate sunt la cateva taste distanta:

AICIweb.cecs.pdx.edu/~tymerski/ece222/How to create a transformer using LTSpice.pdf

Edited by Guest
On 1/8/2019 at 8:17 PM, cristi7521 said:

Transformatorul este format din 2 (sau mai multe) inductante cuplate.

Pentru cazul meu cu raport 0.995 are o inductanta de scapari de 1-2%.

Pentru cuplaj ideal se pune K1 L2 L3 1.

Pentru mai multe secundare K1 L1 L2 L3 1.

LTSpice nu cred ca stie de miez, e ideal.

In LTspice, ca si in alte programe de simulare, sunt recunoscute mai multe tipuri de miezuri nelineare, pentru transformatoare si inductante.

Acestea sunt definite prin relatii matematice, prin puncte de pe caracteristica de histerezis sau prin datele de catalog,

cu mentiunea ca cele mai multe modele nu trateaza fenomenul de histerezis.

Am vazut pozele fara explicatii, dar cum se poate face o asociere cu titlul topicului pentru un user interesat dar mai putin cunoscator.

In care poza este ZVS (Zero Voltage Switching) si dupa ce comparatii intre diverse curbe curent sau tensiune se poate aprecia acest mod de lucru.

Dupa calcule simple, frecventele de rezonanta cu diverse sarcini sunt cuprinse intre 20KHz si 24KHz, deci care ar fi domeniul de frecvente optim pentru

o functionare ca sursa LLC stabilizata.

@gsabac

Si eu zic ca e bine sa dati cateva explicatii la fiecare poza din simulator cand o postati.

@miticamy, cand mai aveti dvs. timp de simulat, sa puneti cateva poze si cu tensiunea de pe condensatorul serie cand e sursa in rezonanta sau iesita din rezonanta.

Multumesc !

Edited by maxente

Deocamdata  fac mai multe simulari sa vad cat de mult seamana cu teoria si cu oscilogramele mele.

max300n-200n-400n.pngpost picture

ecrom1234.png

EDIT: am modificat schema cu 2 cond rezon pt forma ceruta de Maxente:

ax1.png

ax2.png

Sau cu multa munca:

2x100nfv2x180.png

Edited by Guest

Multumesc.

Am considerat schema LLC-Akos numai buna de simulat in acest topic, dar cu ultima varianta.

Anterior am citit toate postarile din acel topic si eu nu am gasit o schema finala cu valorile puse de @miticamy, poate am cautat in graba si am gresit,

dar la nenumaratele postari din acel topic nu m-am descurcat.

@gsabac

Edited by gsabac