Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie pom comunista

dacos

Recommended Posts

Buna seara,

Cercetând carțile vechi de electronica, în „Montaje electronice” de Ilie Mihaescu am gasit la pag 108 un montaj pentru aprinderea intermitenta a instalației de pom.

https://www.scribd.com/doc/46457318/Montaje-Electronice-Colectia-Cristal-1982

Așa mi-am adus aminte de instalația de acum 25 de ani, ca aceasta:

Clipboard01.jpg

Apoi m-am gandit ca se pot face cateva ramuri care sa clipeasca independent cu CMOS. Am gasit schema cu 4026:

Avand in vedere ca nu mai am instalatia veche, as avea nevoie sa cumpar una sau doua din care sa incropesc cel putin 21 de leduri (3 ramuri a cate 7 leduri legate în paralel). Deocamdata ma gandesc sa folosesc fir ecranat folosit la sistemele de alarma 4 x 0,22 care e destul de subțirel, dar totodată rezistent la șocuri (te împiedici, tragi de ea aiurea). Îl am deja și nu mai cheltui bani cu el. 

Daca are cineva instalții vechi, inclusiv dezmembrate...Erau unele în forma de felinar si in forma de clopotei. E chiar mai bine sa combin 2-3 modele in culori care se potrivesc...

randomc.gif

7abc322d2ac4bfdb71209f2cb1660fa5-7587754-700_700.jpg

119114de107b391de52da539c4d69acd-7587754-700_700.jpg

Clipboard01.jpg

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da, cred ca am eu asa ceva...clopotei si felinare. Ce se vede in poze este de productie URSS.

Dar nu stiu daca mai este de actualitate...Craciunul a trecut...Anul Nou bate la usa ....Sau poate ceva nostalgie....

Caut si va spun.

Stima.

Edited by PINTI

Evident că schema cu 4026 e simplificată și nu conține și rezistențele de limitare necesare, altfel la 9V alimentare sigur nu va rezista prea mult integratul să aprindă pe fiecare canal nici măcar un led, nu mai vorbesc de  7 leduri în paralel... 

Se poate folosi însă pentru limitarea curentului înserierea a câte 5-6 leduri pe fiecare ieșire și utilizarea unei tensiuni de alimentare la care să se asigure aprinderea fermă a ledurilor înseriate.De exemplu, cu câte 7 leduri înseriate pe fiecare ieșire ar fi necesară o alimentare la 12V a integratului și o rezistență de circa 50 Ohmi.Referitor la link-ul primei scheme, eu nu am putut s-o accesez, apare o pagină de download, iar când încerc s-o descarc, îmi cere un cont pe acel site.....Am cărțilerespective, dar dacă vrei să pui scheme, nu le mai urca pe site-uri de unde trebuie descărcate, e o procedură enervantă.Mai bine faci o poză cu telefonul schemei și postezi poza pe un site de genul https://imgur.com/upload

Edited by validae

Bun...

1. Este de actualitate, nu contează că a trecut Crăciunul, acum m-a apucat nostalgia...

2. Da, voi folosi tranzistori, 4026 da doar impulsurile, rezistențele de limitare și tranzistorii îi pun eu. 

3. Am intentionat să pun link-ul întregii cărți, care e postată pe Scribd. Eu nu am cartea, am consultat-o pe net.  Schema nu e relevantă, doar mi-a adus aminte de instalația veche.

Totuși, schema din cartea lui Ilie Mihaescu:

mihaescu.jpg

mihaescu2.jpg

Știu că e foarte enervant să nu se deschidă link-ul, mă confrunt cu așa ceva.Cine dorește să consulte cartea, o găsește aici:

https://www.scribd.com/doc/46457318/Montaje-Electronice-Colectia-Cristal-1982

Se poate scrola prin ea, fără să fie descărcată. Nici eu nu am cont...

mihaescu.jpg

mihaescu2.jpg

Edited by dacos
Acum 11 ore, PINTI a spus:

Da, cred ca am eu asa ceva...clopotei si felinare. Ce se vede in poze este de productie URSS.

Dar nu stiu daca mai este de actualitate...Craciunul a trecut...Anul Nou bate la usa ....Sau poate ceva nostalgie....

Caut si va spun.

Stima.

Poate este pe stil vechi!

Da, nu stiam de ce tot apar "scantei" pe ecranul televizorului si mi-am adus aminte ca atunci cand l-am cumparat (din Timisoara, piata Traian, acolo sunt multe intersectii si tramvaiele au acel macaz electric comandat de vatman) am asteptat dupa un cetatean care nu era multumit ca tot apareau "scantei" pe ecran (la manevrarea macazului) iar cand mi-a venit randul nu l-am mai probat pe acela refuzat!

Acum 20 ore, morocanosul a spus:

(anii 70) era legare in serie a unor ...''beculete ''(24 V/?W) cu un starter de la neoane...

Erau de 24V/3W si pt protectie le mai bagam cate un bec, doua, in plus, cu aceleasi caracteristici, doar forma era obisnuita. Au mers si pe starter, si pe comanda electronica. Becurile decolorate au fost galbene.Sunt vopsite din fabrica, nu e sticla colorata. Acum sunt doar amintire.

SANY7096,.jpg

Edited by doru3160

Le stiu de cand eram copil. M-am trezit cu ele in casa. Nu stiu ce tara de provenienta au. Duliile erau obisnuite, cu sarme perechi, de diferite dimensiuni, si inserierea se facea la tulpina.Le instalam  spre capatul crengutei, si sarma venea rotita pe ramura pana la tulpina. Nu cred ca erau dulii venite la set cu becurile. Din pacate nu mai am pe cine sa intreb de provenienta. Totusi inclin sa cred ca erau facute la noi, doar ca sunt foarte vechi, de prin anii 50, eu le-am folosit pana prin anii 80 cand au inceput sa apara alte modele gata cablate, doar sa le insiri in pom. Sistemul asta era anapoda, pt ca daca un contact la o dulie nu era cum trebuie, nu se mai aprindea nici unul. Si era o aventura sa-l gasesti cu becurile in pom. Dar a mers asa in fiecare an cat l-am folosit, nu m-a prea necajit.

Edited by doru3160
La 29.12.2018 la 10:55, doru3160 a spus:

Erau de 24V/3W si pt protectie le mai bagam cate un bec, doua, in plus, cu aceleasi caracteristici, doar forma era obisnuita. Au mers si pe starter, si pe comanda electronica. Becurile decolorate au fost galbene.Sunt vopsite din fabrica, nu e sticla colorata. Acum sunt doar amintire.

SANY7096,.jpg

Ai dreptate,ale mele erau fie cu ''cap'' rotund,fie cu ''cap''alungit''...1-1,5 cm, dar asa ceva chiar n-am vazut!:nas:

• 2 weeks later...