Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

montaj led pentru pescuit


Postări Recomandate

Buna ziua si la multi ani

 

As avea nevoie de cateva sfaturi ale colegilor cunoscatori pentru a face un montaj cu leduri pentru pescuit noaptea.Genul pescuitului este unul ciudat pentru dumneavoastra avand in vedere ca asa ceva ceva nu se practica in romania.Locuiesc afara si aici este perfect legal.In momentul de fata am un montaj cu 16 becuri led de 10w fiecare avand 850-900 lumen deci cam 13600-14400lumen.Pot spune ca sunt foarte multumit de lumina ledurilor dar mai am  o problema consumul fiind un pic cam mare.Precizez faptul ca becurile led sunt 12-24-36-48 v.Eu personal le alimentez la 24 v adica 2 baterii inseriate de 75Ah si am o autonomie de  aproximativ 7 ore .As vrea sa construiesc un montaj de preferat 12v cu leduri Cob care sa nu aiba un consum relativ mare dar sa pot avea cam acelasi flux luminos cu becurile pe care le folosesc acum.Ma gandeam la ceva de genul:https://www.zexstar.com/cree-mk-r-high-power-white-led-1448lm-2700k-mkrawt-00-0000-0d0hg227h-emitter.html.html.Nu stiu insa daca consumul dat de producator este valabil adica cei 1250mAh si daca folosind 9 leduri de acest tip astfel incat sa am fluxul luminos pe care il am in momentul de fata as putea avea o autonomie mai mare decat acum chiar folosind cele 2 baterii ale mele in paralel.

Orice sfat este binevenit.O zi frumoasa in continuare  

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Cu firma pusa de tine eu nu ma impac, am cheltuit aiurea bani cu ei... la un moment dat. Inainte de a realiza ca au preturi exagerate si calitate insuficienta.

 

2. 14.000 lm este ceva imens. Pentru ce ai nevoie de asa ceva???

Vezi ca nu sunt un teoretician / outsider. Ma ocup cu mersul la munte, si acolo TOTDEAUNA trebuie sa cauti minimum posibil.

 

Cateva grame la o lanterna sunt extrem de importante, si atunci mergi pe fluxul luminos minim, ca sa castigi gramele respective.

20lm sunt arhi suficienti ca sa gatesti si sa mananci in conditii  de campare, daca te-a prins noaptea.

 

Deci 14.000 lumeni mie imi suna ca risipa inutila, chiar daca doresti ca la lumina aia sa legi carlige.

 

Asa ca primul sfat este sa studiezi cum te descurci cu 6.000 lm / dupa adaptare sa incerci 3.000 lm si tot asa.

Cand vei ajunge la numai 3 cifre, inseamna ca esti pe calea cea buna

 

Asta daca doresti sa PESCUIESTI.

 

 

Daca doresti sa prinzi peste prin orbirea si "paralizarea" temporara a pestelui... chiar nu vad nimic sportiv sau decent in asa ceva, indiferent de legislatie.

Dar si in acest caz nu doresti echipament greu de miscat.

O solutie poate fi folosirea unui flux mic, dar bine focalizat, incat intensitatea luminoasa in zona tinta sa fie similara.

 

3. becuri led... adica ce denumim aici becoleduri???

Aia este o chestie jalnica. Randament prost / racire proasta.

 

Daca sunt becoleduri si declara 900 lumeni, fiind 16 bucati mai trebuie sa ne spui si ce firma le produce.

Marea sansa este ca defapt acolo sa ai 16 becoleduri, dar fluxul total produs sa nu fie nici pe departe 14.000 lumeni ci probabil 1.500 lumeni. Adica da, de 10 ori mai putin.

 

4. Un montaj corect facut + cu un punct de functionare ales incat sa tina cont de faptul ca il alimentezi din baterii + driver si el ales pentru alimentare baterii - ABSOLUT nu are voie la aceasta data sa dea sub 150 lumeni/W (eficienta globala  baterie-lumina)

Deci daca tu ai acolo defapt 1500 lumeni, ceea ce iti trebuie este o sursa foarte buna de 10W - nimic mai mult.

Daca totusi iti trebuie 14.000lm, atunci discutam de ceva sub 95W.

 

5. Idei / sfaturi

- COB cu randament in punctul de functionare peste 180lm/W, desi as spune chiar peste 200lm/W

- driver Boost si unul bun.(ESENTIAL: absolut exclus PWM)

- baterii li-ion

- racire semnificativ supradimensionata, plecand de la un calcul de Tj<85 grade

- NU UITA - optica secundara performanta

- realizare mecanica rigida / compacta / cat mai usoara / daca se poate etansa IP65+

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Probabil iluminează apa în zona de pescuit în care în prealabil s-a aruncat momeală de nădit, ca peștii să se îngrămădească în zonă, căutând de mâncare la apă limpede.De acolo și necesarul de intensitate luminoasă exagerat.Nu e neapărat un fel de braconaj, ci o înșelare a vânatului câtă vreme folosești o undiță, dar dacă pescuitul se face cu plasa în aceste condiții, e cam braconaj.....

Așa și vânătorii de rațe folosesc momeli ce imită rațele și fluiere ce imită chemarea rațelor, dar e perfect legal....

Eu aș recomanda pentru autonomie mărită, utilizarea unei tensiuni mari (și ledurile înseriate), prin folosirea unor acumulatori înseriați fiindcă la tensiuni mari se lucrează cu curenți mici.Dacă folosești multe leduri în paralel, curentul cerut acumulatorului e mult mai mare, deci ar trebui fie acumulatori mai mulți în paralel, fie un acumulator de capacitate foarte mare.Driverul folosit ar trebui să fie unul în comutație, pentru randament maxim.Dat fiind că iluminatul e de tip ,,flood light,, adică dispersat, nu e nevoie de optică dedicată, niște COB-uri alăturate pe un panou cu rol de radiator, suficient de bine dimensionat, ar fi o soluție bună.

Editat de validae
Link spre comentariu

Ma gandeam ca o sa spuna majoritatea ca este interzis genul de pescuit al meu:limb: (fara suparare) dar este ceva legal aici.

Se face cu barca de asta spuneam ca 2 baterii 12V 75Ah de masina.In privinta becoledurilor asa cum le numiti dumneavoastra va asigur de fluxul mare pe care il au.Poate nu se ajunge la cei 14 000 de lumeni care ii scrie producatorul dar trece lejer de 10 000.Asta o spun pentru ca am incercat foarte multe tipuri de leduri pana la aceste becoleduri.Adica un a din lampi era de formata din 3 proiectoare 30W Cob care la fiecare fluxul luminos era de 2600 lumeni fiecare si care luminau destul de bine dar nu deajuns.A doua lampa era formata din 2 proiectoare 50W Cob care aveau un flux luminos de 4600 lumeni fiecare care luminau excelent dar autonomia de curent era cam de 4 ore si asta nu ma ajuta deloc.Nu as vrea sa ajung cu investitia undeva la 1000 de euro pentru aceasta lampa ( dupa cum mi-ati enumarat mai sus baterii li-ion, racire semnificativ supradimensionata, plecand de la un calcul de Tj<85 grade).Daca inca mai aveti nedumeriri fa rog sa ma intrebati.Cat despre fluxul luminos va pot arata printr-o simpla masurare de lux prin compararatie (am un aparat de masurat lux foarte bun asta din cauza sericiului meu fiind electrician)

Editat de catalin85
Link spre comentariu

UNDE E LEGAL ?????????

Am permis de pescuit intr-o tara de prin Europa , permis care se obtine dupa trecerea unui test grila,   40 de raspunsuri bune   din 50 de intrebari, iar in cartulia de pe care am invatat scrie printre altele:

Este strict interzis iluminatul apei cu farurile de la masina sau alte mijloace.

Este strict interzis a fi folosite harpoane, cangi, tepuse .

 

Cum apreciezi daca pestele strapuns este sau nu o specie protejata?, este  in periada de prohibitie?, se incadreaza in masele legale?

 

Link spre comentariu

Permis de pescuit probabil cu undita aveti  (fara suparare).Acest gen de pescuit se practica doar iarna cand temperatura apei scade si pestele iese la mal.Nu stiu in ce tara a-ti luat permisul dar acolo posibil sa fie interzis.Acum daca va ganditi ca gasesc 100 de kg de peste la mal in fiecare zi gresiti.Exista seri care dupa 10-15 mile marine de cautat nu gasesti nici macar un peste.Sa nu mai vorbim de faprul ca exista control din partea pazei de coasta in ceea ce priveste cantitatea de peste adica este vorba de max 5kg/persoana, iar cand vorbim de control aici nu e Romania .Cat despre specia protejata eu nu gasit-o in cei 12 ani in care ma ocup cu asa ceva .Probabil aici nu ajung astfel de pesti

Link spre comentariu
3 hours ago, catalin85 said:

Cat despre specia protejata eu nu gasit-o in cei 12 ani in care ma ocup cu asa ceva .Probabil aici nu ajung astfel de pesti

Pescar nu esti, sau macar unul care sa stie cum sta treaba cu pestii.

 

"Protejat" se refera la faptul ca, in anumite perioade ale anului - legate de reproducere, nu poti pescui decat anumiti pesti. 

 

In fine, prin rotatie anuala ai acces la toate felurile de pesti, dar pe rand. 

 

Aceasta "protectie" este clar afisata acolo unde iti faci permisul. Ca sa nu crezi ca sunt secrete pescaresti. 

 

Eu n-am inteles cum e pescuitul cu LED-ul, e un fel de harpon?

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări