Dr.L Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 am nevoie de o sursa pt a alimenta niste leduri (probabil albe) puse in serie care necesita 3-4v(daca s-ar putea regla intre 2 si 4,5v e perfect) si vor consuma cam 3A(daca se poate ca sursa sa reziste la 5A e si mai bine)pt alimentare voi folosi un transformator de 12-15v ca/1-2Adesigur,ar merge traful rebobinat,dar nu e tocmai usor de desfacut,apoi de prins la loc(e d-ala gen dublu u) si nici n-ar fi prea reglabil...o sursa cu tristor ar fi binevenita,sau ma gandeam la una cu un 555 care comanda pvm un bipolar,iar paralel cu sarcina un cond,care mai netezeste si de pe care se masoara tensiunea si un comparator,care comanda factorul de umplerela practica stau mai prost cu asa ceva(nu prea stiu principiile de functionare a unui ao,sau a unui 555-desi am carti cu ele)ideea este sa disipe cat mai putina caldura-sa iasa micut montajul,asa ca un mos-fet ar fi cel mai indicat(asta chiar nu stiu cum functioneaza:()ar merge si un montaj cu inductanta(daca e alimentat de la 12v,fara traf)sau direct de la 220v(aici obligatoriu traf)ms anticipat Link to comment
Laci Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 Pe un led alb ai cam 3.4V cadere de tens. cate vrei sa pui in serie? sau il pui in paralel? Daca iti permite sursa(are tensiunea necesara), atunci pune in serie-paralel (de ex. pui cate 3 in serie, si astea in paralel, asa scazi curentul la 1/3). Oricum eu recomand un driver de curent constant, de ex LM3404(http://www.national.com) , lucreaza in comutatie, deci disipatie minima. Link to comment
mircea888 Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 am nevoie de o sursa pt a alimenta niste leduri (probabil albe) puse in serie care necesita 3-4v(daca s-ar putea regla intre 2 si 4,5v e perfect) si vor consuma cam 3A(daca se poate ca sursa sa reziste la 5A e si mai bine) pt alimentare voi folosi un transformator de 12-15v ca/1-2A Eu nu inteleg cum vrei sa faci o sursa care sa debiteze 3A (maxim 5A) cu un traf care poate debita 1-2A. Link to comment
Dr.L Posted July 25, 2007 Author Share Posted July 25, 2007 in mare vreau sa folosesc 100 de leduri(5mm),de aceeasi culoare puse in paralel(mi-este mult mai simplu decat in grupuri serie-paralel deoarece vor fi la distanta unlul de celalalt)cred ca voi folosi un driver specializat,dar de la linear technology(trimiteau free samples si au si o serie mare de asemenea integrate)fiind 100 leduri@20ma fiecare,rezulta in total 2A2Ax3,4V=6,8w(da,5A este exagerat din partea mea) iar traful de 12v@1A scoate 12wcu o sursa in comutatie,care are randament >90% nu este nici o problemapana la urma o sa fac montajul cu un circuit specializatms pt raspunsuri :smt006 Link to comment
Golem Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Eu nu inteleg cum vrei sa faci o sursa care sa debiteze 3A (maxim 5A) cu un traf care poate debita 1-2A. Fiind vorba de o sursa in comutatie, asta nu reprezinta absolut nici o problema, se pot obtine chiar si 10A cu un traf care scoate max. 1A, de ex. traful are 24 V/1A, iar la iesirea sursei in comutatie se pot obtine 2V/10A.Cel mai bun step-down convertor la preturi rezonabile se poate construi cu LM2576HV-ADJ, pana in 3A pe iesire.montajul e supersimplu, inductanta de 100UH poate avea un tor recuperat de la sursele de PC.Pentru ce vrei tu, iata un link bunhttp://www.led119.com/iezn/index.php?g_ ... &mode=view Link to comment
Bala Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Fiind vorba de o sursa in comutatie, asta nu reprezinta absolut nici o problema, se pot obtine chiar si 10A cu un traf care scoate max. 1A, de ex. traful are 24 V/1A, iar la iesirea sursei in comutatie se pot obtine 2V/10A.Daca ai un traf se poate modifica tensiunea de la iesire daca montajul este in comutatie. Dar curentul maxim debitat de traf fara o rebobinare: nu are cum.Curentul maxim debitat de un traf depinde cel mai mult de sectiunea cu care este bobinat traful. Link to comment
Golem Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 Uffffff! Greu cu sursele astea in comutatie....e ca si cum ai spune ca o sursa de PC care scoate 20A pe 5V, suge 20 A de la 220V...Curentul pe care il furnizeaza traf-ul nu are nici o importanta, doar puterea de ansamblu a trafului e cea care conteaza...am facut surse cu LM2576 care aveau traf de 24V/1A, si la iesirea sursei in comutatie scotea 7,5V/3A...deci... Link to comment
Bala Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 Uffffff! Greu cu sursele astea in comutatie....e ca si cum ai spune ca o sursa de PC care scoate 20A pe 5V, suge 20 A de la 220VIn primul rand nu fi arogant ... fiindca...crede-ma...nu ai de ceIn al doilea rand da: poti scoate din 1A 3A pentru ca de fiecare data cand se precizeaza curentul maxim se iau niste masuri preventive deci o mica rezerva mai exista. Poate poti scoate si 5A dar pentru scurt timp. Dar de la 1A sa scoti 10A cu aceiasi sarma in secundar este o mare exagerare.Daca este sa consideram un traf ideal, puterea de la intrare este egala cu cea de la iesire. Dar exista niste limite. Cu o sarma in secundar de 0.1 mm patrati degeaba bagi 1000 de W in primar si la iesire vrei sa scoti 10V si 100A ca inafara de sa arzi traful nu vei reusi nimic...Doar o rebobinare a secundarului cu o sarma cu diametrul mai gros va rezolva problema refolosirii trafului pentru a scoate un curent de 10 ori mai mare... evident la o tensiune mai mica din cauza limitariilor produse de miez...Numai bine... :smt006 Link to comment
Golem Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 Ai perfecta dreptate dragul meu, dar tu vorbesti despre surse liniare, eu despre surse in comutatie-la sursele in comutatie sursa de energie nu este reprezentata de traful de retea, ci de torul de ferita al sursei in comutatie, acela hotaraste valoarea curentului de iesire,( si bineinteles componenta activa-tranzistor sau IC) energia fiind stocata in acesta(in tor) sub forma de camp magnetic pulsatoriu, la frecvente de zeci sau sute de kilohertzi.Cat despre sectiunea conductorului cu care este bobinat torul de ferita, aceasta poate fi cu mult sub cei 2-3A/mm2, de ex. un tor tranzitat de 35A(sursa PC) are sectiunea de 3,14mm2. In cazul unui tor de exceptie, conductorul poate lipsi cu desavarsire(!) skin-effect-ul jucand rol de unica spira, care spira unica "conserva" totusi cateva sute de VA.Iarta-ma ca am insistat, deformatie profesionala, am lucrat la Megapower :snakeman: Divizia SMPS. Link to comment
Bala Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Nu. Despre acel traf vorbeam si eu... Recunosc ca nu am experienta in asa ceva fiindca am facut doar o singura sursa dar am mai discutat si cu alti colegi, colegi cu multa experienta in design de surse in comutatie. Si ei au aceiasi parere ca si a mea.Evident ca se stocheaza energie in tor insa acea energie se duce catre consumatorul final din infasurarea secundara (sa zicem la flyback). Ori daca infasurarea asta este facuta dintr-o sarma cu un diametru necoraspunzator indiferent ca este sursa in comutatie sau nu acea infasurare se va incalzi si apoi arde. Urmand un link dat aici pe forum la 1A se recomanda o sarma de 0.8mm iar pt 10A 2.52mm. ori facand din start un traf pt 1A, pui o sarma de 0.8mm hai 1mm si nu pui o sarma de 3mm fiindca nu are sens. Deci acel traf este clar ca nu a fost dimensionat pentru a duce 10A si ... nu va duce 10A.Dar in fine... Link to comment
Recommended Posts