Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit electric cu 2 intrerupatoare si un senzor de miscare


Guest Razvan Despa

Recommended Posts

Guest Razvan Despa

Buna ziua,

 

Am un bec conectat la un circuit electric cu 2 intrerupatoare cap scara. As vrea sa adaug in circuit un senzor de miscare, in asa fel incat atunci cand se actioneaza oricare din cele 2 intrerupatoare sa se aprinda becul si sa ramana aprins atata timp cat nu se actioneaza din nou unul din cele doua intrerupatoare. Cand becul este stins si exista miscare, senzorul se declanseaza si se arinde becul pe o perioada de timp configurata in senzor.

 

Am incercat sa imi imaginez schema pornind de la un circuit cu 2 intrerupatoare cap scara si un intrerupator cap cruce in ideea in care as putea inlocui unul dintre intrerupatoarele cap scara cu senzorul dar nu pare atat de simplu.

 

Are cineva idee cum ar trebui procedat?

 

Multumesc,

Razvan Despa

Link to comment

Problema nu e cum se poate lega acest senzor, ci unde se poate lega astfel încât să nu tragi cablaje suplimentare pentru el.El are nevoie de o Fază, un Nul și o ieșire pentru bec.Deci trei fire. Nu poți înlocui unul din întrerupătoarele cap scară cu senzorul.

Cap scară plus senzor PIR.png

Edited by validae
Link to comment

Eu tot n-am inteles pentru ce mai iti trebuie intrerupatoare atata timp cat pui un senzor de miscare cu timer?

Vrei sa existe si posibilitatea ca becul sa stea continuu aprins? Daca da...atunci foloseste schema postata de @validae.

Atentie mare la legaturi sa nu inversezi faza cu nulul pe undeva, mai ales la senzor......ca se lasa cu artificii...tot sunt sarbatorile!

Edited by mac01
Link to comment
Acum 9 ore, mac01 a spus:

Eu tot n-am inteles pentru ce mai iti trebuie intrerupatoare atata timp cat pui un senzor de miscare cu timer?

 

Un exemplu:

Daca are un hol lung la capetele căruia sunt două intrări și două intrerupatoare cap-scara. Iar la mijlocul holului mai are o usa si niciun intrerupator. Acolo acționează senzorul.

Link to comment
Guest Razvan Despa

Instalatia este partial montata intr-un garaj. Cand parchez se va activa senzorul fara sa trebuiasca sa intru pe intuneric sa aprind lumina. Cele 2 intrerupatoare sunt in capatul celalalt al garajului si cateodata am nevoie de lumina permanenta ... cand lucrez ceva.

 

validae, multumesc de schema, o sa incerc in zilele urmatoare. Adaugarea unui fir sau 2 in plus nu este problema - fiind garaj.

 

multumesc mult si sarbatori fericite!

Razvan

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines