Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control ac servo motor


Postări Recomandate

Am achizitionat un brat robot cu sase axe. Pana Robo . Este din 1993. nu am partea de comanda, driverele, oricum nu stiu daca le puteam folosii.

Vreau sa il readuc la viata. Am mai lucrat cu stepere si pozitionari cu servomotare DC. Dar la AC e putin mai complicat. Nu am nicio documentatie.

Encoderele sunt TAMAGAWA. Am identificat fazele la motoare, electrofrana, alimentarea cu 120 v pentru sursa de la encodere.  Encoderele sunt alimentate cu 5v cc.

Cu Osciloscopul am incercat sa vad care sunt semnalele, A+ A- B+ B- Z+ Z- si poate mai sunt si altele U V W, sunt 13 fire la fiecare encoder. Am identificat semnale cu diferenta de vreo 3 volti sus , jos dar problema este ca nu am o linie subtire, linia e groasa, exista o frecventa si sus si jos. Banda cam de un volt. Pe doua fire este numai frecventa doua benzi cam cu trei volti intre ele.

Nu stiu daca e normal sa fie asa sau sunt defecte encoderele. Pot pune la dispozitie poze si informatii necesare, masuratori etc. Am nevoie de ajutor, sunt incepator la AC Servo Motor. Am mai controlat Servomotoare AC , delea chinezesti, fiecare cu encoder propriu. Multumesc.

IMG_6237.jpg

IMG_6835.jpg

IMG_6836.jpg

osciloscop.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Oricum va trebui sa-i pui drivere noi.

Sigur nu are 14 fire encoderul?

Fiind de generatie mai veche, s-ar putea sa fie resolvere, sau daca sunt encodere, ai 13 fire cam asa: A +; A-; B+; B-; Z+; Z-; U; V; W; 5v+; 5v-; Case; Shield.

In interiorul encoderului ar trebui sa ai un text cu cine la produs, sau ce cod are.

Dar daca ai posibilitata, ai putea sa inlocuiesti encoderele cu unele de generatie noua.

Ca drivere servo in varianta asta (daca encoderele au semnalele de mai sus) iti recomand Logosol 182D.

Cu alte drivere, s-ar putea sa ai probleme sa nu se pupe encoderul cu driver-ul, si vei fi nevoit sa schimbi si motoarele. 

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

sa pun alte drivere e complicat, mecanica fina, operatii de precizie. sa pun motoare noi, iarasi ajung la prelucrari mecanice complicate

asi prefera o solutie sa folosesc encoderele existente. Encoderul are doar 11 fire. si dupa mufa se transmit doar 10, unul se pare ca nu l-au folosit de la inceput.

Atasez poze detaliate cu encoderul. e normal sa imi arate asa semnalul pe osciloscop ? cum se transmit informatiile la encoderele astea ? In interior nu exista nici un text. doar ce se vede in poza pe capac TAMAGAWA  si un numar.

20181221_143002.jpg

20181222_172839.jpg

20181222_172849.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa identific semnalele 5v+ si 5v-, A+ A- si B+, B- , cu un filtru functioneaza bine.  U, V, W nu le pot identifica Z se pare ca nu exista. Ground - shield ce sunt ?

U, V, W,  ar trebui sa mearga cu Ground ?  U, V, W, de cate ori trebuie sa apara pe o rotatie ? Gasesc undeva o diagrama, o explicatie la tipul acesta de encodere ?

 

Editat de profful
Link spre comentariu

Ground - Shield - Masa carcasa. Poate sa fie legate impreuna daca ai minusul la masa (daca nu este separata de impamantare). Dar poti sa lasi shield-ul in aer. Masa sa o legi, ca aia conteaza.

Trebuie sa ai si hall u-w-v pe encoder.

Urmareste cei 3 senzori hall in ce integrat intra, cauta-l pe net, si vezi unde ai iesirile.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări