Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare pornire hotă prin termocupluri detectoare de flacără ?


validae

Postări Recomandate

Eu nu vad nici o problema in a amplifica cateva zeci de milivolti si a actiona apoi un comparator. Cu flacara stinsa termocuplul va tinde spre zero. Curentul generat de termocuplu ma astept sa nu fie foarte mare deci ori sesizarea curentului ori a tensiunii va pune cam aceleasi dificultati ba chiar e mai simplu sa masori tensiunea, pentru ca nu trebuie decat sa agati un cleste crocodil pe conectorul faston de la termocuplu. O rezistenta de intrare mare a circuitului de masura nu va afecta in nici un fel functionarea aragazului, si chiar daca ar afecta, aceasta s-ar concretiza prin stingerea flacarii.

 

Senzorul de umiditate poate fi o idee, dar este de vazut daca in timpul functionarii, datorita curentului de aer, umiditatea nu va scadea sub prag si va face ca hota sa se opreasca, urmand apoi repornirea la cresterea ulterioara a umiditatii. Trebuie facute niste probe, eu as folosi un Arduino chinezesc si un senzor de umiditate chinezesc DHT11 de exemplu, avantajul ar fi ca se modifica doar unul dintre aparate si nu se duc fire de la unul la altul.

 

 

Editat de one
Link spre comentariu

Eu vorbeam de un principiu bineinteles ca se transforma de la singular la plural si se poate folosi un LM324 cu 4 amplificatoare, mai trebuie un crocodil pentru masa si discutia poate continua la infinit impiedicandu-ne in lucruri ne-esentiale.

 

12 hours ago, doru3160 said:

N-am idee ce fel de termocuplu e acolo, 

 

Mi se pare ca si tu ai uitat ca sunt 4 (sau cate or fi.)

Link spre comentariu

Poate ca este o solutie cu un detector de IR (infrarosii) ce se gaseste prin senzoristica de telecomenzi... Odata ce aprinzi focul, generezi o cantitate uriasa de IR, indiferent de ochiul de aragaz aprins... Avantajul ca se intervine doar in hota, cu o placuta mica electronica, in hota fiind spatiu destul pt. montaj.

 

E o idee...

 

O zi buna va doresc.

Editat de catalinu
Link spre comentariu
Acum 3 minute, one a spus:

 

Mi se pare ca si tu ai uitat ca sunt 4 (sau cate or fi.)

N-ai ghicit, eu doar vorbeam de un termocuplu al unui robinet...am spus ca nu sunt de parere ca e o idee buna sa te agati de protectia lipsa flacara, si sa umpli spatiul de sub plita cu fire, ca mai apoi sa le scoti afara si sa le duci la hota sau unde vrei sa montezi toata tarasenia, dar pt impresie artistica, orice solutie e binevenita.

Link spre comentariu

catalinu, de obicei stiu ca pui oala pe ochiul aragazului apoi aprinzi ochiul. Dar chiar daca pui oala pe ochi dupa ce aprinzi ochiul, ce flacara mai vede senzorul IR? Aaa, daca folosesti un bistabil care sa ramana activat ventilatorul,... Stii cum este asta, cu detectarea IR? "Ventilatorule, uite flacara!" Si apoi pui oala. Dar cum opresti ventilatorul? Se cam complica treburile. " Da nu mai bine cu senzor de vibratii? Ii trage dna o lingura la hota si porneste hota. Cand opreste hota, face la fel, dar de doua ori, ca sa stim ca trebuie sa ne asezam la masa ".

Link spre comentariu

Pana la urma cred ca solutia cea mai buna este sa lase lucrurile asa cum sunt, fara interventii la partea de gaze, fara IA la hota, stiti ca femeile nu suporta o "variabila" in plus la casa. Pana la urma, "senzorul" uman e cel mai bun, el sesizeaza disconfortul si actioneaza in consecinta pentru reglarea mediului.

Link spre comentariu

Da si eu m-am gandit la un senzor, chiar daca UV si nu IR, caci IR vor emite si cratitile calde dupa ce ai stins focul, in plus senzorii trebuiesc montati la nivelul flacarilor, nu prea aproape dar nici prea departe, se pot eclipsa, se poate aseza ceva peste ei din greseala, se pot murdari etc.

Link spre comentariu

Doru, spatiul de sub plita este oricum plin de fire si sunt destul de urat puse, caci oricum nu vede nimeni. Sunt si cablurile de la aprindere, in afara de termocuple.

Masurarea suplimentara a termocuplelor nu ar trebuie sa implice nici un risc din punct de vedere al sigurantei flacarii, daca circuitul este facut corect.

Un singur cablu cu 2 fire va trebui montat de la plita la hota, pentru actionarea unui releu, daca alimentatorul pentru circuit se monteaza in plita. Problema cablurilor am sesizat-o si eu si eram pe punctul de a sugera o transmisie optica, cu un led si un receptor 38kHz, dar am dorit sa ma limitez doar la a sugera un principiu.

Link spre comentariu
37 minutes ago, amudsen said:

Pana la urma cred ca solutia cea mai buna este sa lase lucrurile asa cum sunt, fara interventii la partea de gaze, fara IA la hota, stiti ca femeile nu suporta o "variabila" in plus la casa. Pana la urma, "senzorul" uman e cel mai bun, el sesizeaza disconfortul si actioneaza in consecinta pentru reglarea mediului.

 

Exista o lista infinita de dispozitive anti-prost incepand de la cele mai banale lucruri pin casa, pungile pentru ambalaje, jucarii pentru copii si pana la automobile si avioane.

Factorul uman este statistic un prost si trebuie plecat de la aceasta premisa. O saptamana am fost plecat de acasa intr-o deplasare pentru serviciu, soacra-mea care a ajutat-o pe nevasta-mea in lipsa mea facea mancare cu usa deschisa la bucatarie si fara sa porneasca hota, prin noiembrie, cand peretii erau reci dar nu pornisem incalzirea.

Cand am ajuns acasa, se scurgea apa pe pereti si ferestre. Inutil sa va spun ca 3 luni am stat cu spray-uri pentru mucegai cand intr-o camera cand in alta, caci pana cand a venit primavara si am zugravit din nou nu am reusit sa curat complet casa.

 

Am plecat oricum de la ideea ca acest post a fost deschis de validae, participant si moderator pe acest forum, caruia i-am citit multe posturi si am concluzionat ca este o persoana responsabila si documentata, daca era un alt user cum sunt multi pe acest forum care vorbesc doar ca sa se afle in treaba ii spuneam si eu sa o lase balta ca sa nu moara cineva din cauza lui.

Editat de one
Link spre comentariu

Solutia mea, sau cum vad eu rezolvarea problemei.:

  • se bazeaza pe utilizarea unui senzor PIR recuperat dintr-un senzor de miscare la care se inlautra "lentila" de detectie miscare. Senzorii IR pt telecomenzi nu sint buni pt ca au filtrare interna ce lasa sa treaca numai semnalul telecomenzilor.
  • semnalul trebuie prelucrat digital dar se poate si analogic dar se complica schema.
  • Prelucrarea trebuie sa asigure o intirziere / filtrare de citeva zeci secunde pt a elimina pornirea hotei cind se manevreaza vasele de pe aragaz cu aragazul oprit.
  • Tot prelucrarea semnalului trebuie sa detecteze directia si viteza de variatie a semnalului de la PIR si in caz ca variatia este pozitiva si se mentine relativ constanta (sau chiar creste) timp de citeva zeci de secunde sau chiar minute, sa alimenteze ventilatoarele de la hota.
  • Oprirea hotei trebuie sa se faca cu intirziere mare de zeci de minute pt ca oricum chiar daca ai oprit focul vasele sint fierbinti si genereaza abur. Eventual se poate face o comutare pe viteza mai mica ventilator dupa ce s-a detectat stingerea flacarii (rampa negativa indelungata la iesirea senzorului).
  • Pt oprire trebuie sa se detecteze tendinta de racire adica de scadere a semnalului de la iesirea senzorului timp de citeva minute - zeci de minute.
  • Posibil ca semnalul termic ce "ilumineaza" senzorul sa trebuiasca sa fie atenuat cu ceva filtre din cauza ca senzorii sint de obicei mult prea sensibili pt astfel de aplicatii si pot ajunge repede la saturatie.

 

Link spre comentariu
Acum 5 minute, va_cristi a spus:

O alta varianta, ar fi sondele termocuplu de tip "k". Acestia  pot citi temperaturi mari,  ~1000'C, montati langa ochiuri. Restul, dupa bugetul fiecaruia. 

 

Se vede ca nu prea stai pe la aragaz....glumesc!

Problema o reprezinta minima interventie pe aragaz, daca se poate nici o interventie. 

Plasarea de termocuple ar rezolva problema detectiei dar se complica foarte-foarte mult intretinerea aragazului. Cum se mai curata pe urma plita aragazului cind pe acolo sint fire si termocuple. Trecerea firelor de la termocuple prin plita dedesupt nu-i o solutie pt ca strici plita.

Citirea semnalului de la termocuplele existente iarasi nu-i o solutie buna pt ca strici detectia automata a flacarii si nu vreau sa-ti spun ce enervant este sa trebuiasca sa tii zeci de minute apasat butonul pina ce termocupla atinge o temperatura suficient de mare ca sa se activeze automentinerea. Am avut una dintre termocuple defecta si stiu destul de bine. Chiar si dupa schimbare nu mai functioneaza ca nou si citeodata trebuie sa mentin mai mult timp apasat butonul.

Link spre comentariu

sesebe eu lucrez de ani buni cu termocuple si nu putine au fost cazurile cand un singur termocuplu a fost conectat la mai multe instrumente de masura.

Faptul ca trebuie sa tii mai mult apasat este cauzat de un termocuplu care nu da curent suficient sau care nu este pozitionat corect. Inlocuieste-l din nou cu unul care merge. Nu se strica nici o detectie daca se conecteaza un instrument de masura cu impedanta de intrare de minim zeci de kohmi.

Link spre comentariu

Daca lucrezi demult cu termocuple atunci ar trebui sa stii ca iesirea la un termocuplu este IN CURENT nu in tensiune iar tensiunea masurata nu valoreaza foarte mult pt ca depinde de parametrii circuitului in care este conectata termocupla. Da, va varia si tensiunea dar .............

Mai mult "sudura rece" trebuie "compensata" in temperatura ca sa ai o citire corecta a temperaturii.

De obicei acea compensare se realizeaza in aparatul ce face masuratoare dar nu-i valabil si cu multimetrele de citeva sute de lei cel mult care exista pe piata.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări