Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plasma LG model 42PC51


ROBEERT
 Share

Recommended Posts

Nume/serie tv: Plasma LG model 42PC51
Serie sasiu/mainboard: EAX36952701 rev. C
Serie sursa: EAY32927901 ( PSC10190G  M ) ( PKG1 )
Serie panel: PDP42X40523
Descriere defect: Buna ziua tuturor. Acest TV are defectul specific plasmelor si anume lipsa imagine ( lipsa " backlight " ). Am inceput cu verificarea tensiunilor. Toate tensiunile pe sursa sunt OK, inclusiv cele doua tensiuni principale ( 190 si 60 volti ). Aceste tensiuni ajung inclusiv pe placile Y-SUS si Z-SUS. Cu atat mai mult si sigurantele pe placa Y-SUS sunt OK. In schimb PFC-ul nu lucreaza ( am cca. 280 volti pe cei doi condensatori de 270mf / 450 volti ). Mirarea foarte mare este ca sursele lucreaza corect chiar daca PFC-ul nu functioneaza. Chiar " se cam contrazic legile fizicii ". Am masurat in montaj momentan cei doi tranzistori si diodele din circuitul PFC si s-ar parea ca sunt bune. Oricum trebuie sa le scot din circuit sa le masor. Pun in attach poza sursei.

 

Acum dupa cele spuse, rog pe careva daca are schema acestui televizor ( inclusiv schema sursei ). Am cautat-o pe net si nu am gasit-o. Eventual si niste idei din partea colegilor referitor la acest defect sunt binevenite.

 

Multumesc.

Sursa.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acum 2 ore, cristeama a spus:

spuneti ca sursa debiteaza tensiunile necesare  pt. driverele  Z,Y  sau nu ?, nu se intelege clar

 

Deci dupa cum am spus la inceputul topicului, sursele furnizeaza corect toate tensiunile, cu toate ca PFC-ul nu lucreaza. Deci PFC-ul este cu probleme.

 

Ideea este ca sursa are 3 conectoare si anume doua sunt pentru alimentare mainboard si al treilea este pentru alimentare Y si Z. Revin cu noi observatii, mai bine spus, niste fenomene foarte ciudate care le face acest TV:

 

1. Am deconectat sursa din TV si am alimentat-o si PFC-ul intra in functionare, ( cca. 370 volti ), dar bucuria nu este pana la capat. De ce spun asta? Cand apas pe placa, PFC-ul o mai ia razna scazand tensiunea de la 370 volti la 320, 340, 350 volti, etc. ( cum ii tuna ).

2. Sursa dupa cum am spus, are acele 3 conectoare. Oricare dintre ele il cuplez, PFC-ul nu mai intra in functionare. Deci reamintesc: sigurantele de pe placile Y si Z nu sunt arse si tensiunile de 190 si 60 volti pentru Y si Z sunt OK inclusiv cu mufa pentru Y si Z conectata. S-a intamplat ca tensiunea PFC sa fie si 250 - 280 volti ( nici macar tensiunea retelei redresata si filtrata nominal 320 volti ).

 

Am relipit preventiv cam tot ce este componenta de putere ( diode shotky, tranzistori, rezistente de putere, inclusiv pinii la trafurile chooper ). Schimbat condensatorii de filtraj pe PFC ( 270mf / 450 volti ). Degeaba. Defectul acelasi. Am masurat tranzistorii si diodele din circuitul PFC si sunt bune. Maine sa vad controlerul PFC cum " percuteaza " ( daca primeste corect tensiunea de alimentare, comanda ON / OFF, etc ). N-am mai avut timp in seara asta sa ajung pana la controler.

 

Vreau sa va zic ca se intampla ca in filmele cu OZN-uri. Ciudat si incapatanat tare defectul. 

P.S. Am gasit manualul service la el, dar vechea poveste: ce, sunt prosti sa dea si schema sursei in manualul service? Exact ce este mai important. N-ai sa vezi nici cu ochelari schema sursei in vreun manual service la gunoaiele astea.

Edited by ROBEERT
Link to comment
Share on other sites

Chiar acum, cristeama a spus:

daca pfc-ul nu functioneaza trebuia de la inceput  sa suspectati comanda sa , ce circuit are ?, cum se face  Vcc. dar reactia ?, multe intrebari

 

Putin spus ca nu functioneaza. Are o functionare foarte ciudata. Exact cum am spus in postarea de mai sus. Si tot asa, dupa cum am mai spus, nu am mai avut timp in seara asta sa " iau la intrebari " si controlerul. Si in manualul service lipseste schema sursei.

 

P.S. As crede ca dracia asta de PFC are si niste feedbackuri care vin din blocurile Y si Z, spun asta pentru ca prea ciudat defectul. Schema " ar vorbi " in secunda doi, dar de unde schema? De la Mos Craciun?

Link to comment
Share on other sites

Buna ziua. " Filmele cu OZN-uri " continua la acest TV. De ce spun asta? L-am rezolvat ( in privinta defectului " lipsa imagine " ), dar PFC-ul tot nu porneste. Cu toate acestea spuse, TV-ul functioneaza corect ( inclusiv imaginea ) chiar daca PFC-ul nu porneste. Frumos, nu? Oricum o sa mai sap prin PFC. Azi i-am schimbat si controlerul ICE1PCS02 si PFC-ul tot nu porneste. Defectul in privinta simptomului " lipsa imagine " a fost pe placa Y-SUS si anume una din sigurantele SMD arsa si un condensator SMD in scurtcircuit. Pana azi nu vazusem si aceste sigurante. Le vazusem doar pe cele mari. Acum in momentul de fata chiar este functional si are la activ cca. doua ore de functionare.

 

Acum chestia ciudata este, cum functioneaza televizorul corect ( inclusiv imaginea ) fara PFC-ul functional??? Sursele furnizeaza corect toate tensiunile. 

Link to comment
Share on other sites

am intalnit si eu cazuri la tv lcd diagonala mai mare samsung 40" ceva mai vechi 2004-2006 ,venit cu ceva condesatori busiti ,dupa schimbare totul ok,tensiuni sursa etc.nu mi-a trecut in cap sa vad pfc-ul,returnat tv la propietar,incasat si mancat bani ,intr-o saptamana retur ca nu mai porneste,pus pe masa la mine tv-ul a pornit la sfert de cheie,am dat capacul jos totul ok,propietarul a dat vina pe soacra ca cine stie cum la butonat....,la si luat retur sa nu mai bata drumurile,dupa cca 2 saptamani.iarasi la doctor,la doctor porneste instant,i-am zis omului sa-l lase in cercetari,si am descoperit pfc-ul ,la mine am cca 230-240v ,la om la iesirea din oras intr-un satuc max 180v nu mai pornea

Link to comment
Share on other sites

Acum 3 ore, iuliantv a spus:

am descoperit pfc-ul ,la mine am cca 230-240v

De exemplu sursele de Teletech 17PW20 ( parca ), daca nu functioneaza corect PFC-ul, il dai de pereti ce defecte tampite iti da. Unul din defecte este trecerea TV-ului in standby dupa un timp ( aleatoriu ). Deci repet: plasma asta care o am la reparat, merge mult si bine cu PFC-ul nefunctional. Azi l-am tinut in probe vreo 3 ore cat am lucrat la alt TV si imaginea si sunetul sunt ok ( parca ieri l-a cumparat clientul ). Deci remedierea defectului lipsa imagine ( backlight ) l-am specificat in postarea anterioara. O sa mai sap in PFC zilele astea si revin cu rezultatul.

Edited by ROBEERT
Link to comment
Share on other sites

Buna ziua tuturor. Am relipit componente la greu prin circuitul PFC sperand ca este vreun contact imperfect. Nu am gasit nimic defect in etajul PFC. Eu cred ca dracia de PFC primeste vreun feedback neinregula de nu intra in functionare normala. Este nasol tare fara schema acestei surse. Dupa cum am spus, defectul in privinta lipsei imaginii a fost pe placa Y-SUS si la fel, dupa cum am spus, TV-ul functioneaza OK cu toate ca PFC-ul nu porneste. Va spun drept ca nu am gasit nimic defect in etajul PFC. Asa i l-am dat clientului. Acum, Dumnezeu cu mila. Cat va functiona asa.................

 

Mii de multumiri celor care mi-au raspuns.

Link to comment
Share on other sites

se pare care si un echivalent de inlocuire a sursei,poate ajuta modul de test depanare descris mai jos.  

http://www.bestelectronicarticles.com/consumer-electronics/plasma-televisions/lg-42pc5dc-plasma-tv-switch-mode-power-supply-operation-and-troubleshooting.html

ps,e posibil sa am aceasta sursa sau echivalentul ei,daca prezinta interes pot cauta sa va dau un raspuns exact,

ca si pret 100lei plus transport

 

Link to comment
Share on other sites

La 17.12.2018 la 20:51, iuliantv a spus:

se pare care si un echivalent de inlocuire a sursei,poate ajuta modul de test depanare descris mai jos.  

http://www.bestelectronicarticles.com/consumer-electronics/plasma-televisions/lg-42pc5dc-plasma-tv-switch-mode-power-supply-operation-and-troubleshooting.html

ps,e posibil sa am aceasta sursa sau echivalentul ei,daca prezinta interes pot cauta sa va dau un raspuns exact,

ca si pret 100lei plus transport

 

 

L-am dat asa clientului si a spus ca-i merge fara probleme. Vom trai si vom vedea.

Edited by ROBEERT
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines