Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rulment pentru copiat


Postări Recomandate

Cel mai mic rulment posibil si montata o bucsa cu guler peste rulment care sa tina vaselina in el, asa cum a zis si Bumbu cu gauri, daca permite rezistenta chiar facuta din aluminiu si ar oferi o racire perfecta daca gaurile se dau putin oblic, gen ventilator.

Rulmentul ales de tine are limita de turatie la maxim 6000, cu mergand cu el la 4000 in gol, fara un corp in care sa scape de caldura, e normal ca se incinge. Z-urile urca la turatii duble fata de RS-uri dar asa cum ai observat, etanseitatea nu este perfecta, arunca chiar si vaselina, oricum posibil sa iti bati capul degeaba si de fapt sa fi aruncat surplusul de vaselina dar tot sa ii ramana destula in interior. Vezi cand incerci sa ii faci plinul ca trebuie sa umbli perfect curat, o pietricica si gata, o ia razna rulmentul, o sa macine in interior si se distruge.

Link spre comentariu

Daca vasilina o scuipa, uleiul il arunca instant.

Poate solutia finala in afara de usurarea ansablului sugerarata deja, ar fi cea propusa mai sus cu o frana pt rulment ca sa-l tina pe loc. Ceva cu cauciuc gen frana de mana fata de la biciclata tohan care sa fie impinsa direct pe rulement, pe partea opusa celei unde sta piesa de copiat, de catre un arc . Probabil ca se va uza si incinge acel cauciuc dar in felul asta camasa ext sta pe loc. Doar sa nu fumege cauciucul la un moment dat. Frana asta poate veni si de jos de sub masa si apasata de o tabla otelita pe post de arc lamellar sau poate actiona direct sub masa pe o  prelungire in jos a bucsei care sa coboare sub masa, In felul asta nu te incurca cu nimic sus la masa de lucru.

Sau un soi de cleste cum era ala de lemn de la vechile masini de spalat cu care luai rufele din cuva si la care sa-i pui un surub care sa regleze tensiunea cu care strange rulmentul intre bratele clestelui. Cand se mai toceste lemnul si vezi ca incepe sa "fure" rotatie, mai strangi surubul si creste frecarea.

Link spre comentariu
8 hours ago, ndc74 said:

Daca vasilina o scuipa, uleiul il arunca instant.

 

Vaselina o arunca pentru ca este 2Z.

Pentru a urca in turatie mai mare se inlocuieste vaselina cu ulei, vaselina genereaza mai multa caldura decat uleiul, dar conditia la ulei este sa se foloseasca rulment RS.

E un sfat foarte bun trecerea pe ulei, dar neaparat pe rulmentul cu simeringuri.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare si la multi ani.

Multumesc tuturor pentru sfaturi. Sisteme cu frana chiar am vazut pe net dar nu sunt pentru mine, nu am timp sa montez, reglez sistemul pentru o frezare dupa care sa trec la alta operatie. Deocamdata am adoptat un alt sistem,  bucsa in partea de jos a frezei independenta de freza. Aici nu mai ai probleme cu ulei, vaselina, turatii, etc. Dezavantajele ar fi ca sablonul trebuie sa fie cu o grosime minima de 12mm si toata splendoarea frezei sta la vedere cea ce induce teama cat si atentie marita sa nu bagi vre-un deget acolo. O sa arat si o filmare cu ambele sisteme in curand.

Acum am o alta problema, vreau sa confectionez o masa pentru un oberfrezer si am nevoie ca cineva sa-mi prelucreze  o bucata de aluminiu dupa cote. Placa de aluminiu undeva intre 8 si 10 mm, daca cunoasteti pe cineva care are un CNC si prelucreaza aluminiu , dati-mi va rog un mesaj cu datele de contact. Pun si o schema cu lucrarea de care am nevoie.

Untitled_1.jpg

Untitled.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări