Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare centrală lemne cu termostate pentru pompă și ventilator


Recommended Posts

Vă salut, mă adresez cu această postare celor care se ocupă cu centrale pe lemne și au avut de-a face cu așa ceva. Un fost coleg de serviciu a cumpărat destul de recent o centrală pe lemne tip ADARAD 30kW de la Leroy Merlin. Problema a fost că și-a montat-o cu un vecin și nu cu un instalator autorizat, neglijând problema garanției care astfel a fost anulată.Centrala are o unitate de control cu controller și afișaj al temperaturii apei de tur, care acționează atât pompa de circulare a apei, cât și un ventilator la aerisire, prin care se asigură controlul temperaturii.Acel ventilator funcționează cu turație reglabilă în cinci trepte, funcție de temperatura apei și de setarea manuală a unității. Beleaua e că acum două zile această unitate a cedat și acum ventilatorul funcționează continuu, alternând cele cinci trepte de reglaj în mod continuu. S-a dus cu ea la un reprezentant al firmei, dar acela i-a zis că unitatea e ,,prăjită,, și nu se poate repara.Am verificat și eu unitatea și nu apare nimic defect, dar nu mai ia comenzi din tastatură, doar dacă apeși lung pe unele butoane, după un timp afișează temperatura, în rest afișajul oscilează între cele cinci trepte (1-2-3-4-5) și ventilatorul funcționează tot la fel. Bănuiesc fie că tastatura are o problemă și s-a blocat pe comanda de creștere a turației setate, fie că controllerul a luat-o razna din motive necunoscute. Unitatea nu a fost afectată de condens, dar miroase oribil a fum, din cauză că garnitura de etanșare de la coș s-a destrămat și o parte din fum scapă în camera centralei.Eu nu am fost la fața locului, dar îmi închipui ce dezastru e acolo, dacă după ce am spălat unitatea cu alcool și degresant, tot mai miroase a fum de ieri.

Ideea e că unitatea ar costa circa 700 lei, dat find că nu are garanție la ea. Mă gândeam să înlocuiesc unitatea cu două termostate plasate pe tur.Unul ar porni pompa de circulare la atingerea temperaturii de 40 Grade, iar al doilea ar comanda ventilatorul la scăderea temperaturii sub 40 grade sau mai mult, după caz. Ar fi fezabilă această configurație, măcar până găsește o unitate mai ieftină sau poate reușesc să-i repar cumva unitatea lui ?

Momentan el controlează manual temperatura apei, doar reglând ușița suplimentară de aerisire a focarului, dar metoda e greoaie și nu are o informație despre temperatura de pe tur, poate controla temperatura doar cu mâna pe calorifere....

P1060181.JPG

 

P1060182.JPG

Edited by validae
Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pasul 1 - trebuie curatata unitatea (inclusiv microcontactele de actionare, verificarea continuitatii acestora). Sigur a intrat mizerie pe acolo.

Daca nu si nu........ se face un termostat cu atmega 8   (am vazut pe un site polonez).

L.E.

L-am gasit, are tot, doar daca un coleg bazat in programare sa traduca ce este afisat si sa-l compileze pentru atmega 8 (are si codul sursa).

Spor!

L.L.E.

Memoria ma lasa, aici ai adresa.

Edited by amudsen
Link to comment

Am curățat și ieri placa și părea că s-a schimbat ceva înspre bine, deci azi am reluat curățarea cu mai multă insistență și am reușit s-o aduc la linia de plutire.Acel negru de fum intrase adânc printre pinii circuitelor și practic zăpăcise complet procesorul.A mai avut o problemă cu trei contacte, (On/Off, + și -) care se întrerupseseră din cauza infiltrării fumului între folii, dar le-am rezolvat prin montarea unor microcontacte mecanice și lipirea unor fire direct pe mufă.Acum face tot ce trebuie. Am pulverizat toată placa cu un spray de protecție, ca să nu mai fie afectată pe viitor, dar colegul trebuie neapărat să rezolve scăpările de fum pe la coșul centralei, fiindcă nu e normal să afume în așa hal. Mulțumesc celor care au intervenit. Mă gândisem și eu la construirea de la zero a altui controller cu aceleași funcții, dar asta ar fi durat, dar colegul tremură noaptea pe lângă centrală cu mâna pe ușița de reglaj aer.....

Edited by validae
Link to comment

Ca tot veni vorba de fum, acum ceva vreme in urma m-a chemat un prieten sa-mi dea un pick-up sa-l resuscitez pt ca voia sa asculte ceva discuri. Scula a fost depozitata in garaj, la loc uscat, dar care intre timp devenise camera tehnica.Nu avea negreala pe el, dar mirosea de-ti rupea nasul.L-am curatat cat am putut, i-am dat ce i-a trebuit si in regim de urgenta i l-am dus inapoi.Dupa cateva saptamani l-am sunat sa vad daca il asculta.Mi-a spus ca l-a scos nevasta afara cu tot cu pick-up pt ca i-a imputit casa de miros de fum. Mirosea jucaria aia, chiar si dupa cateva bai cu alcool tehnic, fix ca o bucata de sunca afumata.:rade:

Edited by doru3160
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines