Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare sursă reglabilă.


Guest Andrei95

Recommended Posts

Guest Andrei95

Aș vrea și eu, dacă este cineva dornic sa ma ajute, o schemă pentru o sursă reglabilă (atât tensiune cât și curent). Țin să precizez că sunt începător.

Eu personal m-aș apuca de sursa din revista conex(septembrie 1999) dar nu prea găsesc transformatoare mai accesibile pentru ea.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Depinde și de ce transformator deții, sau de ce domeniu de tensiune/curent dorești. Dacă deții un anumit transformator, cauți o schemă care să ,,se pupe,, cu datele trafului.Dacă nu ai încă traful, te hotărăști asupra unui domeniu de tensiune/curent în care vei folosi sursa.Aici pe forum s-au discutat destule scheme, sunt proiecte complete de unde să alegi.

Edited by validae
Link to comment
Guest Andrei95

Transformator nu am, as vrea sa cumpar.

As vrea sa stiu daca e mai ok sa fac o sursa in comutatie fata de una liniara. Ma intereseaza si care m-ar costa mai putin(nu e un factor decisiv).

Link to comment

Există circuite integrate cu care ai putea face o sursă în comutație eficientă și cu mai puține componente.Dar pe de altă parte, sursele în comutație generează zgomot în aparatura mai sensibilă, cum ar fi radiourile sau amplificatoarele, iar reducerea zgomotului poate fi o problemă pentru un începător, cu o sursă liniară nu ai problemele de zgomot, doar de randament și disipare a căldurii elementului regulator serie...

Link to comment

Cumpara o sursa gata facuta de la prietenii nostri chinezi si ai rezolvat problema, mai ales daca esti incepator. Vei iesi mai ieftin.

 

Alea din 1999 sunt depasite total, chinezul cu 5$ iti da sursa reglabila ceva de genul 0 - 30V la 5A cu radiator inclus ( de dimensiuni mici ca oricum nu se incalzeste prea tare ) si reglaj de tensiune si curent. Ce vrei mai mult ?

Edited by modoran
Link to comment

Experienta acumulata valoreaza mai mult decat produsul in sine. LM317, LM723, L200. Astea sunt niste integrate care te pot ajuta la inceput. Niste tranzistori mai de doamne-ajuta si ceva radiatoare. Restul de piese marunte nu pun probleme.

Link to comment

@modoran, cei 5A sunt si ei chinezesti, nu? eu unul nu am avut o astfel de sursa, insa un cunoscut de-al meu a avut ceva similar, la vreo 3A si abia daca putea sustine un 2A (asta cu radiatoarele incinse rau). dar bine, cu ceva upgrade-uri, s-ar putea pleca si de la o sursa din aia.

si ca sa fiu si on-topic, eu mi-am facut sursa reglabila cu atmega8...cauta prin postarile mele si vei vedea despre ce e vorba. insa acel proiect nu prea e pentru incepatori (nu ca as fi eu unul avansat).

a doua propunere ar fi tot o sursa liniara, nu mai stiu exact site-ul, dar daca il pui pe gogu sa caute 0-30V 0-3A power supply sigur te duce unde trebuie.

cat despre traf, gasesti la DD.. un traf la vreo 4A si 24V, la vreo 120 lei cred. eu pe ala l-am folosit la sursa mea si nu am avut probleme cu el.

succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines