Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Înlocuire Dioda germaniu OA90


Recommended Posts

Buna ziua. Va rog frumos daca ma puteți ajuta cu identificarea acestor diode cu germaniu pe care le-am găsit in cutiuțele mele cu piese.  Am găsit intr-un amplificator Technics o Dioda OA90 defecta și poate reușesc sa o înlocuiesc cu ce am eu. Va multumesc

anticipat.

8460D1C8-AEFD-4390-89CB-8F8CD6809B7C.jpeg

Link to comment

ON TOPIC

 

Diodele din poza merg direct ca inlocuire, dar trebuie ca dupa ce le montezi sa verifici curentul de repaus prin finali si eventual sa o selectezi pe cea care da curentul corect.

 

Diodele sunt puse acolo ca stabilizatoare de tensiune, ele determina o tensiune incat tranzistorii finali sa se dechida un pic / dar nici prea mult.

In nici un caz nu poti pune ceva cu Si, pentru ca are Vf mult mai mare.

In plus diodele respective asigura si o compensare termica, deci nici sa le inlocuiesti cu Schottky nu merge.

Edited by Dxxx
Link to comment

Și eu sint pt înlocuirea cu originala dacă se găsește pt ca în general deriva termica la germaniu este mai mare decit la siliciu (tranzistorii bănuiesc ca sint siliciu dar nu am verificat) și deci tot circuitul respectiv de compensare termica este destul de dificil de calibrat corect existind riscul de supracompensare. 

In lipsa diodei originale trebuie sa verifici curentul de repaus și la pornire cu radiatorul rece dar și după ce radiatorul s-a încălzit semnificativ ca să fii sigur ca ai un curent de repaos stabil cu temperatura. 

Link to comment

Am pornit amplificatorul cu un bec pe primarul transformatorului și cu colectorii finalilor dezlipiti și totul arata bine. Am lipit colectorii și am putut regla tensiunea pe rezistente doar pana la 25 mV deșii in manual spunea pana la 20mV, dat nu ma lasă mai jos. Ori rotesc in stanga ori in dreapta aceasta creste. Oricum am înlocuit finalii cu 2SC 5200 in loc de 2SC 3280. 

Link to comment

Am lăsat pentru puțin timp amplificatorul și am revenit. Cum am scris mai sus am reglat căderea de tensiune pe rezistentele emitorilor cu becul conectat pe primarul trafului. Azi am măsurat fără bec și tensiunea nu coboară mai jos de 56 mV , in manual scrie 20mV. Sa

zicem ca am schimbat finalii cu ceva mai puternici dar nici chiar atat de aproape 3

ori. Radiatorul e fierbinte . Ce modificați as putea face ? Va multumesc.

93C220CC-2DCD-4B62-A397-16CA9BB38223.png

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines