Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
calad03

Panou sigurante - parere

Recommended Posts

Va salut,

 

Am primit urmatoarea schita pentru un panou de sigurante la o casa noua si vroiam sa va intreb ce parere aveti. Discutia cu proiectantul a fost daca sa folosim tri/tetrapolara pentru general.

La fiecare dormitor se va pune cablu de 4mm - urmand ca din cutia de distributie sa plecam cu circuit prize(max4) si lumina.

 

Multumesc pentru pareri si intrebari.

Adrian

tablou-electric.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa culori inteleg ca  verde -galben este PEN(nul de protectie ,legatura la pamint) albastru  N (nul de lucru) nu avem o vedere generala ,daca firida de bransament  are intreruptor tetrapolar  sigur si intreruptorul general al tabloului va fin tetrapolar iar sigurantele pentru circuitele monofazate vor fi f+n sau 2p.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum spune si colegul de mai sus . Dacă plecarea din contor e pe sig cu 3 iesiri  asa a r trebui si in casa . Dar ... poti folosi si cu 4 in casa pt a izola totul complet ,Inclusiv  si nulul de lucru sa nu te trezesti ca s a intamplat ceva prin punctul de transformare ai ajunge faza pe el. Ex: ai tripolaru jos ( off ) si ai cv de lucrat prin casa ... faza pe nul .... surubelnita neizolata ... mana pe carcasa la obiect ( care e legat la PE ( impamantare ) si te trezesti ca dai cu fundul de pământ... Eu a s pune în 4 poli. Parerea mea .... Sper sa nu mi aprind paie n cap de la colegi . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

momentan aștept sa vina cu bransament-ul sa vad exact ce pun în bmp, din atr nu reiese. 

Vali, plita va fi una electrica inducție și are undeva la 6.5kw împărțit pe ochiuri de asta le-am împărțit pe faze. 

Mihai, după general este un diferențial pe fiecare faza - ma gândesc ca dacă am de lucru o sa opresc diferențialul pe faza respectiva nu generalul. în cazul asta mai e recomandata tetrapolara? 

proiectantul menționa ceva de faptul ca nu ai voie sa întrerupi nul-ul. 

merci. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabloul trebuie sa aiba un intrerupator general.Acest intrerupator general,care trebuie sa poata fi manevrat din exteriorul tabloului,poate fi un intrerupator automat pt. a asigura protectia tabloului si implicit a descarcatorului de supratensiuni.Daca intrerupatorul general este un separator de sarcina,atunci se prevede si o protectie magneto-termica a tabloului,tinandu-se cont de selectivitatea protectiilor.Protectiile circuitelor monofazice trebuie sa fie obligatoriu 2P sau P+N,cu protectie diferentiala de 30mA.Protectiile diferentiale pot fi de tip Ac sau A,daca alimenteaza consumatori inductivi,respectiv de tip B,daca alimenteaza consumatori cu electronica,cum ar fi iluminat cu LED,cuptor cu microunde,televizoare,calculatoare,etc.

In desenul anexat,protectia tabloului este cu protectie diferentiala,dupa care este inserat un descarcator de supratensiuni,ceea ce nu este ok.De asemenea,descrarcatorul de supratensiuni este 3P+N+P-E,iar protectia,pe langa ca este diferentiala,este tripolara.Protectiile circuitelor monofazice sunt 1P,fra protectie diferentiala.

In concluzie,schema prezentata contravine normativului I7/2011.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut Alex,

 

Generalul este acel iC60 de 25A protejat de 3 bobine msu. Din general pe fiecare faza s-a plecat cu un diferential de 20A 1P+N 30mA si din diferential catre disjunctor de 16A 1P pentru diferite zone.

Descarcatorul atmosferic s-a pus inaintea generalului - din ce mi-a explicat proiectantul - monitorizeaza cele 3 faze si nul-ul ce vine surplus descarca in PE.

Daca schita contravine normativului, poti te rog sa-mi spui care ar trebui sa fie ordinea ?  Acuma ar fi cam asa:

BMP - descarcator si general 25A -> Diferential 30mA 20A -> disjunctor 16A -> consumator

 

Merci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mergi simultan cu plita 2 si cuptorul mai pornesti un fier de calcat in dormitorul 1 si ramai fara tensiune iti declanseaza diferentialul pe faza pentru suprasarcina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut Vali,

 

Ai dreptate - cuptorul (in medie) ar fi undeva la 3000W si plita2 cam 2000W - ar sari diferentialul numai cu astea 2. Se pare ca proiectantul a folosit un consum mai mic la cuptor. O sa-i cer sa scoata cuptorul separat fara diferential.

Dormitorul 2 este ceva mai mare unde este loc si de masa de calcat - tocmai de asta l-am pus pe faza1 (consum per total mai mic) - In dormitorul 1 va fi cel mult o lampa de citit si un TV.

Apropo de protectiile puse - descarcatorul si bobinele MSU - recomandati si altceva ?

 

Merci,

Adrian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut vad ca aveti protectie pe supratensiune ,dar cred ca v-ar fi utila si o protectie pe subtensiune.Cautati informatii despre releu supraveghere tensiune,nu va dau poza sa nu se considere reclama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

valivoi  releul de supraveghere retea este bun dar in cazul

 

supratensiunilor de natura atmosferica sunt indicate descarcatoarele  ,reactia este mai rapida  zecimi de secunda

calad03 eu nu stiu daca intreruptorul diferential are si protectie la suprasarcina, daca da  atunci nu declanseaza decit dupa o anumita curba de declansare dar faci referire la ,,descarcatorul ,, admosferic de regula este legat dupa intreruptorul general  ,si descarca surplusul de energie fata de PE inteleg ca avem un conductor PE  si altul N  intreruptorul general este tetrapolar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Releul de supraveghere tensiune l-am dat ca si protectie in special pentru subvoltarea consumatorilor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc Vali,

 

Am discutat cu proiectantul si ca varianta as putea sa merg cu iMN+iMSU+iC60 pe fiecare faza - inlocuind acel ic60 tripolar.

O sa atasez schema noua indata ce o primesc.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bobina de minima tensiune iMN o sa iti tina generala jos nu numai cand ai tensiunea sub minima cat si atunci cand nu ai tensiune deloc din retea. Astfel in cazul in care se intrerupe tensiunea pe retea, iti declaseaza generalul si il tine asa, fara sa il poti reaclansa pana nu revine tensiunea. Daca se intrerupe tensiunea cand nu esti acasa, iti deconecteaza si ramani deconectat chiar daca revine tensiunea. Daca esti plecat mai multe zile si ai ceva pe la frigider, o sa ai o mare surpriza.

Poti folosi iMN dar trebuie sa folosesti si un ARA pentru conectarea automata a intreruptorului general, care nu e chiar ieftin

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...