Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

TV Led Samsung model UE40F6510SS


Recommended Posts

Buna seara tuturor. Astazi am primit la reparat TV-ul din titlu, ( schema sursei este aici: https://elektrotanya.com/samsung_bn44-00622b_power_supply_sch.pdf/download.html ) si este echipat cu urmatoarele:

 

-sursa: L42X10DHS ( BN44-00622B ) ( poza sursei este aici: https://www.google.ro/search?q=L42X10&rlz=1C1CHMO_roRO814RO814&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiUzbuBpeHeAhVIyqQKHQHsBtUQsAR6BAgFEAE&biw=1152&bih=704#imgrc=4UvIfMefF_D4WM: )

-mainboard: BN41-01958B ( poza acestei placi este aici: https://www.google.ro/search?rlz=1C1CHMO_roRO814RO814&biw=1152&bih=704&tbm=isch&sa=1&ei=KhzzW4PtOcW0kwWCuJHADQ&q=BN41-01958B&oq=BN41-01958B&gs_l=img.12...137007.137007..137977...0.0..0.95.95.1......1....1j2..gws-wiz-img.KSyZOHWUjRs#imgrc=LbcyQuJGaoGWMM: )

-panel: CY-GF400CSLV6H

 

1. Descriere defect: " la pornirea din telecomanda, dupa aparitia imaginii, releul incepe sa cupleze si sa decupleze pana la infinit ". Clientul a spus ca au fost perioade cand isi mai revenea.

2. Proceduri: 

-masurat condensatorii electrolitici cu ESR-metrul.

-decuplarea mainboardului si a baretelor backlight ( practic decuplarea sursei din televizor ). Si cu sursa decuplata ( lasata in gol ), releul face la fel.

 

Ca sa-i " fortez standby-ul " ( pornire fortata ), conform schemei, am procedat astfel: am strapat releul RL801S ( se afla in stanga pe prima pagina a schemei ) si terminalele C - E ale tranzistorului CS801 ( tranzistorul care alimenteaza controlerele PFC si al sursei de putere ca sa le puna in functionare ) si TV-ul a pornit direct si surpriza: jumatate din ecran de jos in sus este mai intunecat. Acum v-ati prins ca are leduri defecte. Deci sa constat ca dracia asta s-ar putea sa aibe protectie pe intreaga sursa ( nu pe convertorul de leduri ) in cazul cand backlightul este defect sau mufa acestuia nu este conectata ( sper sa nu ma insel ). Uneori isi mai revenea portiunea intunecata, dar dupa o oprire si o repornire reaparea portiunea intunecata.

 

Acum, dupa cele spuse, va cer o parere celor care au avut la reparat asemenea TV: asa o fi cum am banuit? Acest TV o fi avand protectie pe sursa in caz ca backlightul este defect? Tare mi-e teama sa nu cumva sa schimb ledurile si defectul sa ramana. Imi mai este teama de altceva si anume: sa nu cumva sa nimeresc leduri din loturi diferite si cu tensiunea de deschidere putin diferita si dracia sa " simta " si sa reapara defectul. Eu oricum, este litera de lege ca schimb toate ledurile indiferent ca sunt bune o parte din ele. Deci, rog o lamurire din partea celor care au avut la reparat acest tip de TV in privinta acestui defect ( sper sa nu fiu singurul caruia mi-a venit la reparat acest tip de TV ). Ce-i drept, este model nou. Deci, atat cu mufa backlight conectata, cat si cu ea deconectata, releul cupleaza si decupleaza in continuu.

Edited by ROBEERT
Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acum 5 ore, gabiz_ro a spus:

PRT Enable cred ca e Protect Enable,trebuie verificat cine il activeaza.

Ceva defect pe undeva sau iesirea Fault din IC9101 sau IC9201prin Flag 1 sau 2

 

Ar fi culmea sa mai aibe si altceva defect dupa ce schimb ledurile. Deci dupa cum am spus, atat cu sursa cuplata in TV, cat si cu ea decuplata, ( inclusiv cu mufa baretelor deconectata sau conectata ), releul cupleaza si decupleaza in continuu. Cu pornirea fortata cum am spus mai sus, porneste direct, dar backlightul este cu probleme ( leduri defecte pe partea de un sfert de ecran de jos in sus ). Dupa cum spunea clientul, isi mai revenea. Ceea ce am observat si eu, cu pornirea fortata, isi mai revenea uneori backlightul in partea de jos. Acum ramane de vazut daca sunt ori leduri defecte, ori contacte imperfecte la conexiuni pe barete.

Link to comment

Preseaza  din exterior contactoarele  la cablul conector dintre Psu si leduri.

Le poti impinge usor prin rotire cu o surubelnita, potrivita ca dimensiune , dreapta ( in linie ), in locurile libere vecine contactelor.

E boala generala la seria F.

Probabil sant  si ceva leduri defecte.

Edited by Guest
Link to comment
Acum 49 minute, serban a spus:

La mai multe din seria F am schimbat led-uri . Din câte îmi amintesc sunt led-uri polarizate invers .

Dar la niciunul nu făcea asa figuri... era doar ecranul fără luminozitate  ( black screen ) , sunetul pe program exista...

 

Apai sa-l ia naiba. Asta stiu si eu ca la 99% din cazuri, la defecte de leduri,  intra convertorul de leduri in protectie, nicidecum intreaga sursa de putere. Reamintesc: sursa de standby lucreaza corect. Deci numai sursa de putere face glume proaste.

Link to comment

Rezolva cu ledurile, slefuieste si curata  conectoarele sa nu ai ceva rezistivitate parazita din cauza contactelor imperfecte

si strange pinii de contact cum ziceam mai sus si dupa vezi rezultatul. 

Poate nu o fi chiar  problema generala, dar eu ce am avut din seria F, dupa inlocuirea ledurilor, a trebuit sa refac  si mufele in modul descris.

Ba ramaneau stinse  2 barete, ba 4 .......

Edited by Guest
Link to comment
2 hours ago, ROBEERT said:

 

Apai sa-l ia naiba. Asta stiu si eu ca la 99% din cazuri, la defecte de leduri,  intra convertorul de leduri in protectie, nicidecum intreaga sursa de putere. Reamintesc: sursa de standby lucreaza corect. Deci numai sursa de putere face glume proaste.

Scoate D9101 sau D9201 vezi care e in varianta ta de sursa si ar trebui sa anuleze protectia in caz de fault pe led-uri.

Ar trebui sa functioneze normal,bineinteles fara backlight,sau cu probleme asa cum merge fortat.

Edited by gabiz_ro
Link to comment
Acum 4 ore, Koko a spus:

Rezolva cu ledurile, slefuieste si curata  conectoarele sa nu ai ceva rezistivitate parazita din cauza contactelor imperfecte

si strange pinii de contact cum ziceam mai sus si dupa vezi rezultatul. 

Poate nu o fi chiar  problema generala, dar eu ce am avut din seria F, dupa inlocuirea ledurilor, a trebuit sa refac  si mufele in modul descris.

Ba ramaneau stinse  2 barete, ba 4 .......

 

Acum 3 ore, gabiz_ro a spus:

Scoate D9101 sau D9201 vezi care e in varianta ta de sursa si ar trebui sa anuleze protectia in caz de fault pe led-uri.

Ar trebui sa functioneze normal,bineinteles fara backlight,sau cu probleme asa cum merge fortat.

Editat 3 ore în urmă de gabiz_ro

Pentru domnul Koko: Eu o sa trag strapuri cu fire pe conexiunile baretelor deoarece contactele alea nu-s sigure. Deseori aplic aceasta procedura.

 

Pentru domnul Gabiz_ro: am sa procedez cu scoaterea acelor ( sau acelei ) diode zilele astea cand i-o veni din nou randul. Momentan " i-am facut vant " de pe bancul de lucru ca am alte televizoare la care " se castiga cascavalul " mai usor. Zilele astea o sa-i revina randul. Revin cu rezultatul.

Link to comment
La 20.11.2018 la 21:30, gabiz_ro a spus:

Scoate D9101 sau D9201 vezi care e in varianta ta de sursa si ar trebui sa anuleze protectia in caz de fault pe led-uri.

Ar trebui sa functioneze normal,bineinteles fara backlight,sau cu probleme asa cum merge fortat.

 

Buna seara tuturor. Domnule Gabiz_ro, aveti dreptate. Am urmarit schema si intr-adevar, cele doua reactii Flag 1 si Flag 2, duc la partea de sursa. Deci are protectie pe sursa dracia in caz de backlight cu probleme. Astazi m-am pus sa desfac displayul si foarte greu am putut depista ca un led de pe o bareta, " face cu ochiul ". De ce spun ca foarte greu am depistat ledul cu probleme? Deoarece foarte rar " face cu ochiul ". Acest TV este echipat cu 7 barete a cate 13 leduri / bareta. Cu pornirea fortata a sursei, ( varianta aplicata de mine prin straparea releului si a terminalelor C - E la tranzistorul care alimenteaza controlerele PFC si al sursei de putere ), draciile de leduri se aprind toate. La fel, cand am pus testerul pe barete, toate ledurile s-au aprins. Ce am mai observat: tot asa, cu releul strapat si cu C - E strapat, dupa vreo 10 minute de functionare, ultimele 4 barete se sting, ramanand numai primele 3 barete aprinse. Pe bornele celor 4 barete stinse, am 0 volti si pe cele 3 barete aprinse am cca. 42 volti. Acest lucru pare foarte ciudat. De ce dispare tensiunea de pe bornele baretelor defecte si pe bornele baretelor ok ramane tensiunea? Vorba aia, convertorul este functional, nu este intrat in protectie. Am inversat baretele si tot asa, ultimele 4 canale fac probleme. Oricum, un led l-am prins ca " face cu ochiul ". La fel, cand pun testerul, ledurile se aprind toate. Eu in cazul asta schimb toate ledurile. Oricum aveam de gand sa le schimb pe toate, dar asta este un motiv in plus de a le schimba pe toate. Azi am facut strapuri la conexiunile baretelor, am relipit mufa care vine pe alimentarea baretelor si apoi pe convertor am relipit preventiv controlerele si mosfetii ca sa elimin orice contact imperfect. Dupa cum am spus, nelamurirea este ca si cu baretele inversate, tot ultimele 4 canale fac probleme. Ca in filmele cu prosti. Eu oricum schimb ledurile, dar ce m-as rade sa fie vreun defect si pe convertor. Deci ultimele 4 canale, numai ele " chiorasc " dupa cca. 10 minute de functionare. Ce parere aveti?

Edited by ROBEERT
Link to comment

M-am uitat mai atent pe schema si vad ca sunt doua integrate driver LED SLC2013M

IC9101 contine doua canale sa spun asa de boost. Unul se alimenteaza din VDRV1 cu 31v  si formeaza VF1 de. 43V iar al doilea canal se alimenteaza din VDRV2 cu 67V si formeaza VF2 de 85V

IC9201 la fel ca IC9101 dar ambele sunt alimentate din VDRV2 de 67V si formeaza VF3 si VF4 de 85V

 

Probabil baretele sunt conectate asa.

1 bareta la VF1

2 barete inseriate la VF2

2 barete inseriate la VF3

2 barete inseriate la VF4

Trei barete aprinse inseaman ca IC9101 functioneaza.

Patru barete stinse,problema la partea cu IC9201

 

Daca baretele sunt 100% OK atunci ramane ceva din sursa.

Partea de ILED,VF3-,VF4-,LED_VCC,protectia la uver-under voltage.In ultim caz poti schimba integratele intre ele.

Edited by gabiz_ro
Link to comment
Acum 7 ore, gabiz_ro a spus:

M-am uitat mai atent pe schema si vad ca sunt doua integrate driver LED SLC2013M

IC9101 contine doua canale sa spun asa de boost. Unul se alimenteaza din VDRV1 cu 31v  si formeaza VF1 de. 43V iar al doilea canal se alimenteaza din VDRV2 cu 67V si formeaza VF2 de 85V

IC9201 la fel ca IC9101 dar ambele sunt alimentate din VDRV2 de 67V si formeaza VF3 si VF4 de 85V

 

Probabil baretele sunt conectate asa.

1 bareta la VF1

2 barete inseriate la VF2

2 barete inseriate la VF3

2 barete inseriate la VF4

Trei barete aprinse inseaman ca IC9101 functioneaza.

Patru barete stinse,problema la partea cu IC9201

 

Daca baretele sunt 100% OK atunci ramane ceva din sursa.

Partea de ILED,VF3-,VF4-,LED_VCC,protectia la uver-under voltage.In ultim caz poti schimba integratele intre ele.

 

Asa sunt conexiunile baretelor exact cum ati spus. O bareta este singura in montaj si restul sunt cate doua in serie, deci in total 4 canale. Am 3 canale cu 85 volti si un canal cu 42 volti ( cel cu o singura bareta ). Deci la mine se opresc dupa un timp 3 canale ( doua cu 85 volti si cel cu 42 volti ). Am schimbat momentan ledurile de pe bareta cu 42 volti si tot se opreste invertorul acestei barete. Deci practic aceleasi canale fac probleme. Reamintesc: un led este cu probleme. Si culmea este ca acel canal functioneaza. Nu mai stiu ce sa mai cred. M-a spart troaca asta. 

Link to comment

Nu prea e clar.

2 de 85 inseamna 4 barete

1 de 42 o bareta

Total 5 barete.

Parca spuneai anterior ca 4 nu se aprind.

Nu e invers?

una la 42 se aprinde

doua inseriate la 85 se aprind

Astea comandate de IC9101

 

Doua inseriate la 85

plus inca alte 

doua inseriate la 85

Total 4 care nu se aprind.

comandate de IC9201

 

Link to comment
Acum 6 ore, gabiz_ro a spus:

Nu prea e clar.

2 de 85 inseamna 4 barete

1 de 42 o bareta

Total 5 barete.

Parca spuneai anterior ca 4 nu se aprind.

Nu e invers?

una la 42 se aprinde

doua inseriate la 85 se aprind

Astea comandate de IC9101

 

Doua inseriate la 85

plus inca alte 

doua inseriate la 85

Total 4 care nu se aprind.

comandate de IC9201

 

 

Deci sa recapitulez ideea: cu panelul demontat si cu baretele in sus si cu mufele acestora spre mine, incepem numerotarea de la stanga spre dreapta: 

-bareta nr. 1 este legata singura pe primul canal ( 42 volti ).

-bareta nr 2 este inseriata cu bareta nr. 3 pe al doilea canal ( 85 volti ).

-bareta nr 4 este inseriata cu bareta nr. 5 pe al treilea canal ( 85 volti ).

-bareta nr 6 este inseriata cu bareta nr. 7 pe al patrulea canal ( 85 volti ).

 

Astazi am inlocuit toate ledurile de pe bareta nr. 1 ( cea care vine conectata singura pe canalul nr. 1 de 42 volti ) si am scos din montaj cele doua diode si conzii care sunt in paralel pe cele doua diode, ( am lasat in aer circuitele de intoarcere catre sursa ). Este vorba de circuitele flag 1 si flag 2. Acum nu imi mai face defectul de cuplare si decuplare a sursei, dar imi face alte gainarii si sa va explic: dupa cca. 5 minute, se sting baretele nr. 6 si nr. 7, apoi dupa vreo doua minute incepe sa licareasca bareta nr. 1 ( cea cu ledurile schimbate ) pana aceasta se stinge si ea complet, apoi dupa alte doua minute incep sa licareasca baretele nr. 2 si nr. 3 pana se sting si acestea si raman functionale numai baretele nr. 4 si nr. 5. Acest defect nu-l face aleatoriu. Dupa primele 5 minute incepe defectul in ordinea stingerii cum am spus in fraza precedenta. Deci, " iti pui ceasul dupa el ". Bun, apoi dupa ce raman numai cele doua barete aprinse ( bareta nr. 4 si bareta nr. 5 ), il scot din priza si dupa vreo doua - trei secunde il bag din nou in priza si surpriza: baretele 1, 2 si 3 se aprind perfect si baretele 4, 5, 6, si 7 abia se aprind. Deci defectul se muta. 

O a doua procedura: am decuplat mainboardul ( am lasat pe sursa numai mufa care alimenteaza baretele ) si l-am lasat pornit cca. 30 minute si defectul cu stingerea treptata a baretelor nu a mai aparut. Surpriza mare a fost dupa ce l-am scos din priza si l-am rebagat imediat ( tot cu mainboardul deconectat ) ca s-au aprins numai baretele 1, 2 si 3, pe cand baretele 4, 5, 6 si 7 s-au aprins cu lumina foarte slaba. Deci acum cu Flag 1 si Flag 2 decuplat, TV-ul porneste bine fara probleme ( releul nu o mai face pe nebunul ), dar acum specimenul asta de defect. Bun, hai sa zicem ca mainboardul face glume, dar ce fel de comanda la oprire sa dea ca sa stinga canalele pe rand??? Chiar si softul daca ar fi corupt. Nu vad sa fie din mainboard defectul. Tot prin circuitul convertor backlight. Defectul asta daca nu m-a spart. Foarte ciudat. Deci repet: de fiecare data cand incepe defectul, este litera de lege ca dupa 5 minute si ordinea stingerii baretelor mereu este aceeasi si tot la fel, cand il scot din priza si il bag din nou dupa cateva secunde, se aprind doar primele trei barete si ultimele patru barete se aprind foarte slab. Deci, ca bomba programata lucreaza. Daca nu-mi vine sa-l trantesc de toti peretii. Ieri si azi numai la el mi-am facut peri albi. 

 

P.S. Daca vrei, Gabiz_ro, da-mi prin MP nr. de telefon ca sa vorbim " live ". Multumesc.

Edited by ROBEERT
Link to comment

Nu am intalnit asa manifestare.

Nici sursa respectiva nu am intalnit-o pana acum.

 

Cand baretele 4,5,6 si 7 lumineaza slab mai ai 85V pe iesire? (masori fata de masa)

Daca sunt verifici atent de contacte imperfecte partea de retur,VF3- si VF4- de la barete pana la pinii 15 si 28 la IC9201

De asemenea si rezistentele catre masa din pinii 1 si 14

Daca ai doar 67V inseamna ca nu porneste partea de boost.

Vezi daca ai 5V in pin 2 cred ca vre 5,2V ar trebui sa fie conform divizorului.

 

Totusi as incerca sa schimb integratele intre ele sa vad daca defectul se schimba su ramane acelasi.

 

Telefonic nu prea pot da explicatii.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines