Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare boxe Aiwa


Postări Recomandate

Salutare.

Am gasit prin podul casei o pereche de boxe de care uitasem. Mi-au ramas de la un sistem Aiwa cumparat cu mare bucurie si cu eform financiar considerabil imediat dupa revolutie.

De sistem s-a ales praful dar boxele au ramas.

Ma gandeam sa ma joc un pic cu ele si sa le pun un modul de amplificare cu receiver bluetooth ca sa trimit muzica de pe telefon cand imi fac de lucru prin garaj. Am vazut tutoriale pe youtube si nu ar fi o chestie complicata si nici costisitoare.

As vrea sa evit sa le desfac deoarece nu as vrea sa le vandalizez. Ma gandeam sa atasez pe spatele uneia dintre ele o cutie de lemn in care sa pun modulul de amplificare si bluetooth.

Nu stiu ce putere au ca sa aleg modulul de amplificare potrivit si nu stiu cum sa leg difuzoarele deoarece au doua cabluri cu cate doua fire. Impedanta difuzoarelor surround ma cam incurca - adica 16 ohmi -  deoarece modulele pe care le-am gasit suporta impedante intre 4 si 8 ohmi.

Ce sfaturi imi puteti oferi?

In pozele de jos vedeti un exemplu de modul de amplificare cu bluetooth. Ceva asemanator as vrea sa folosesc dar nu stiu ce putere sa aleg.

Multumesc in avans.

 

boxe.jpg

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Dupa mine 2 x 5W-10W (2 x20W deja este overkill pt difuzoarele alea) este suficient pt ca nu ma astept ca acele difuzoare sa duca semnificativ mai mult de 5-10W.

Difuzoarele de "suround" le poti conecta la canalele principale prin niste condesatori de 3,3uF-10uF ca sa functioneze ca difuzoare pt frecvente inalte.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
On 11/6/2018 at 12:06 AM, franzm said:

Difuzoarele orientate în lateral sunt pt suround. Main este pe doua cai, basul si cel mic ce arata în aceeasi directie cu el. Se verifica relativ usor, cu o sursa de semnal (iesirea de casti de la telefon sau calculator) sau cu o baterie de 1,5V

 

Corect. Am verificat si sunt legate exact asa cum scrie @franzm

 

On 11/6/2018 at 9:36 AM, sesebe said:

Difuzoarele de "suround" le poti conecta la canalele principale prin niste condesatori de 3,3uF-10uF ca sa functioneze ca difuzoare pt frecvente inalte.

 

@sesebe te referi la o schema ca cea de mai jos?

Difuzoare.jpg

Link spre comentariu

Ok, multumesc mult.

Am comandat modulul din imginea atasata, 2x30W. Am renuntat la versiunea cu telecomanda pentru ca urasc telecomenzile, (am atatea prin casa ca uneori inebunesc cautand-o pe cea care trebuie, uitata de copii pe cine stie unde).

Si apoi eu intentionez ca amplificatorul sa il atasez la una dintre boxe intr-o cutie lipita pe partea din spate, asa ca nu stiu cat de utila ar fi fost telecomanda, nu stiu daca se "vedea" cu senzorul de pe modulul de amplificare.

Controalele le pot da din telefon (conectat prin bluetooth) sau din ipod (conectat la intrarea jack de 3.5mm).

Pentru alimentare voi folosi un alimentator de laptop.

Ce parere aveti?

Amplificator.jpg

Link spre comentariu
27 minutes ago, sesebe said:

Pare ok dar ma îndoiesc de cei 30W la numai 18-19V, în fine. 

 

Poate fi alimentat cu 8 - 26V. M-am gandit ca daca la 26V scoate 30W la 17-19V (cred ca in jur de 17V scoate alimentatorul meu) va scoate intre 15 si 20W, adica cam cat mi-ati recomadat si fara a se incalzi prea tare.

 

32 minutes ago, sesebe said:

Pt a corecta / liniariza caracteristica de frecventa as recomanda o corecție tonala intercalat între receptor și întrarea la amplificatorul de putere. 

 

Aici m-ai pierdut. Poti detalia, te rog? Evantual o schema...

Link spre comentariu

Multumesc mult @sesebe si @Shambala

Am inteles. Lipsa de experienta cred ca era un lucru foarte evident. Cu profesori buni poate acumulez ceva cunostinte. :reytre

Daca as cumpara un modul crossover frequency divider mi-ar fi usor sa il montez. Cu cate cai ar trebui? Oare boxele nu au niciun filtru in interior? Difuzorul mare si cel mic frontal cred ca ar trebui sa aiba un filtru, difuzorul mare ceva bas si ceva medii iar cel mic frontal inalte. Difuzorul de surround cu acel condensator va scoate si el tot inalte. Sau as putea sa-l fac sa scoata medii?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Corectorul de ton (si nu crossover) se conecteaza intre sursa de semnal si amplificator. La aparatele distincte e simplu, se intercaleaza cu cabluri de conexiune. La tine trebuie ca cineva care stie electronica bine sa "descopere" pe cablaj iesirea din sectiunea bluetooth si intrarea in partea de amplificator - se intrerupe traseul si se fac legaturile exact cum a scris Sesebe.

Se poate folosi un corector de ton pe 2 frecvente (bas si inalte) sau un mic egalizator  cu 3-4-5 benzi de frecventa.

 

Legat de filtre - am inteles ca ai desfacut o boxa, ca sa vezi cum sunt legate difurile laterale.  Uite si cum este facut filtrul dintre bas si inalte  (probabil e doar un condensator). Cred ca ar fi bine sa lasi lucrurile simple, diful lateral il legi doar ca al doilea tweeter. 

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări