Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori helix


Recommended Posts

Buna seara! Fiind roman si cum noua nu ne place cand ceva merge as dori sa inlocuiesc cativa condensatori la un amplificator auto si anume helix dark blue four . Fiind foarte vechi ma gandesc ca are nevoie de un refresh. Condensatori am luat chemi-con kmh. Acum intrebarea mea este sunt ok pentru vei 4 pe care vreau sa ii inlocuiesc? Este vorba despre 3300uf 16v si 5700uf 50v x2

IMG-20181029-WA0002.jpg

edit.jpg

Edited by Andreib18
Link to comment

Păi dacă ești hotărât deja să-i schimbi, atunci schimbă-i,  că orice ar zice cineva tot o vei face.Poți avea surpriza să fi cumpărat condensatori mai slabi calitativ decât cei vechi, dar se poate să fie și mai buni, uneori e și chestie de noroc. Dacă îi măsurai cel puțin comparativ cu un ESR-metru, poate aveai un punct de reper. Schimbarea componentelor doar pe motiv că sunt vechi sau că așa se practică de către unii, nu e musai întotdeauna benefică, deși condensatorii sunt de obicei verigile slabe ale unui lanț audio. Dar am găsit și condensatori de 30 de ani cu capacitate și ESR mult superioare celor cu care voiam să-i înlocuiesc ,,preventiv,, așa că n-am făcut-o și respectivul aparat încă funcționează și o va mai face destul timp....

Trebuie în primul rând să fii sigur că nu ai cumpărat condensatori contrafăcuți, fiindcă și ăștia se pot falsifica din păcate, iar firmele serioase și cu vechime în branșă de obicei nu dezamăgesc. Deși observ că tendința e de a face componente cu o durată de viață mai scăzută decât se făceau mai demult, pentru a încuraja consumul....ce rost să te țină condensatorii 30 de ani, când televizoarele de exemplu evoluează de la an la an și la cam 5 ani ești oricum tentat să iei unul nou, cu rezoluție mai mare sau mai ,,smart,, decât cel vechi ?

Link to comment

In amplificator sunt de 16v . Iar condensatori din amplificator sunt g-luxon iar ce am cumparat eu sunt dezmembrati pt. a evita piata chinezeasca.Problema pe care o vad eu este ca , capacitorii mei sunt pt " general purpose" si nu audio desi cei 4 cred ca sunt pt a converti voltajul. Chiar nu stiu ce sa fac.

Link to comment

Nu exista o definitie unica si clara a condensatorilor "for Audio". Unii sunt pt cuplarea difuzoarelor (filtre), altii pt cuplaje intre etaje, iar unii prinesc aceasta denumire pretentioasa chiar si cand sunt pt filtraj.

In cazul celor de filtraj sunt mai multi parametri importanti care pot fi maximizati la cei "for Audio" dar  nu este cazul de asa ceva aici.

Poti pune orice conzi de uz industrial sau automotive.

Cei proveniti din recuperari trebuie masurati intai - C, ESR  si pierderi in dielectric, altfel este ruleta clara si nu are rost schimbarea.

Se pot cumpara conzi noi (inclusiv "for Audio") de la TME, Mouser, Farnell, etc.

 

LE - exista si conzi chinezesti care merg f bine acolo, gen Luxon (numai noi), dar e bine sa fie luati la tensiune cu 2 trepte mai mare si la 105grd.

Edited by Shambala
Link to comment

Pai si ce branza facusi? Ai scos condensatori folositi ca sa-i inlocuiesti cu altii la fel de folositi? Am crezut si eu ca pui condensatori noi acolo. ...dar matale pusesi tot vechi. 

Edited by mac01
Link to comment
1 minute ago, mac01 said:

Pai si ce branza facusi? Ai scos condensatori folositi ca sa-i inlocuiesti cu altii la fel de folositi? Am crezut si eu ca pui condensatori noi acolo? Dar matale pusesi tot vechi? 

Condensatorii vechi erau de pe timpul lui Mircea cell Batran,iar astia care i-a pus sunt de pe timpul lui Mihai Viteazul :rade:

Link to comment

Oricum amplificatorul este de cand era iliescu la facultate. Eu tind sa cred ca am pus niste condensatori mai ok decat cei pe care ii aveam . am luat sh pentru ca am gasit aici local sa nu stau o saptamana pana imi ajung . In weekend o sa pun amplificatorul pe masina si o sa vad cat sunt de multumit. Daca o sa fie necesar o sa il dau jos si ii inlocuiesc tot ce trebuie cu condensatori adevarati sau o sa cumpar altul. 

Link to comment

Condensatorii NIPPON cumparati de tine  cred ca  sunt fabricati in  2015,  luna martie, respectiv aprilie  (5 = 2015,  3 = martie / 4 = aprilie).

 

"5" - ul   ar mai putea insemna si 2005,  dar cred (sper) ca este exclus.

Seria KMH  se fabrica tocmai de prin 2002 - 2003.

 

Ca idee, unele condensatoare japoneze includ si ziua de fabricatie  in codificare:  O = ziua 15  /  M = ziua 13

(deasemeni 11 = linia de productie  si  8 este codul pentru fabrica)

 

Totusi, deseori nu conteaza neaparat vechimea,  cat  conditiile in care au fost folositi  (si cat timp).

Cu conditia sa nu fie tocmai din 2005,  in cazul de fata.

 

 

Ar fi interesant daca ne-ai spune ce valori a obtinut la masuratoare:   ESR,   pierderi in dielectric.

 

Sau daca ar spune cineva ce valori ar fi maxim admise in  aceasta situatie.

 

Multumesc

Edited by buleu_alexandru
Link to comment

Sincer sa fiu cu voi am sunat la vecinul care are un esr si un osciloscop insa nu era la serviciu iar cum eu stau cu rabdarea foarte prost ... i-am pus pe multimetru respectand polaritatea pe domeniul de ohmi iar valoarea incepe sa creasca pana la 1900 dupa care sare in 1(zero cred ) . deci de aici CRED ca i-am masurat sa nu aiba pierderi in dielectric si cam atat. Chiar acum ma uit sa dau comanda de niste condensatori "mai cu seama" sa ma mai pot juca cu amplificatorul cand o sa mai am timp. Spunea un coleg de seama mai sus "cu doua trepte de tensiune mai sus" imi poate spune cineva cam cat ar inseamna  sau ce sunt acele trepte ? Multumesc!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines