Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator buclucas sau utilizator prost? :)))


Guest bodisan

Recommended Posts

Guest bodisan

Mi-am luat prin comanda pe net de la Petra Iasi un traf de 25Va cu 2 secundare: unul de 8.5v si altul de 3.5v, fiecare infasurare de 2A. Scopul meu era urmatorul: dupa redresare si filtrare sa am in jur de 12v +-10% si 5v +-5% pentru a alimenta un CD-Rom pe postul de CD-Player. Problema maaare de tot e ca nu merge. Dupa redresare am 12.2v si 4.8v (deci se incadreaza in limitele acceptate de CD-Rom) dar totusi nu merge. Caraie urat si nu porneste, ramane doar ledul clipind. Ce am observat fata de sursa de calculator pe care o foloseam pana acum e ca ii scade destul de mult tensiunea chiar si cu consumaori mici (de ex. daca ii pun un motoras pe 12 v, care consuma 90mA masurati, tensiunea scade la 11.2v). De ce? In scurtcircuit am masurat 4A pe 5v si appx 8A pe 12V. Punti redresoare: 2x4A, cond 2x4700mf@16v. CD-Rom-ul are in specificatii un consum de max 1.5 A, dar in masuratori nu consuma peste 310mA pe 5V si 400mA pe 12V. Disper si am impresia ca am dat banii degeaba pe traf, se mai poate face ceva??? Va rog ajutati-ma!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Din pacate, ceea ce se intampla e normal.Tensiunea redresata si filtrata creste numai in lipsa sarcinii la 1.41*tens alternativa. Cand aplici sarcina, tensiunea citita cu aparatul o sa scada. Daca te-ai uita cu un osciloscop, ai vedea cum apare riplu. Aparitia riplului scade valoarea efectiva a tensiunii de CC. Partea de jos a riplului (tens minima) e sub 12V si afecteaza CDromul.Singura solutie, dupa mintea mea, ca sa nu fi aruncat banii pe traf, e sa faci un convertor step-up, dar nu stiu daca ai experienta necesara.CiripNu am timp acum, dar daca esti interesat, pot desena o diagrama, cu forme de unda, ca sa intelegi de ce se intampla minunile alea.

Link to comment
Share on other sites

Guest bodisan

Inteleg ce spui, si stiam si eu ca se intampla asa, dar totusi nu ma asteptam sa scada asa de rau tensiunea, tocmai pentru ca stiam ca apare riplu am luat condensatori destul de mari, zic eu, pentru scopul meu. Partea ciudata este ca am 3.6v in CA si doar 4.8V in CC, in gol. Ma rog, totusi nu pot sa folosesc un tranzistor sau ceva foarte simplu ca sa stabilizez intr-un fel tensiunea?

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

Atunci cind se proiecteaza un transformator, trebuiesc compensate tolerantele de fabricare prin adaugarea de prize suplimentare, care permit ajustarea tensiunilor obtinute...Acest lucru se poate face in primar sau in secundar...Uzual pentru a obtine X volti in curent continuu se bobineaza un secundar care va produce tot X volti dar in curent alternativ...Este drept ca valoarea de virf creste la 1.41 * X volti dar in practica trebuie scazuta si caderea de tensiune pe puntea redresoare care este de aproximativ 1.2-1.4 volti...Daca se doreste o alimentare cu un grad mare de stabilitate se folosesc montaje/circuite stabilizatoare. Pentru buna functionare a acestora tensiunea minima furnizata la intrare trebuie sa fie cu 3-4 volti mai mult decit cea de la iesire (in cazul stabilizatoarelor liniare...).Pentru tine cea mai buna solutie este sa gasesti doua circuite integrate stabilizatoare din seria LM7805-stabilizator +5V si LM7812-stabilizator de 12 V, care se vor folosi in modul urmator... Vom inseria cele doua redresari pentru a obtine o tensiune mai mare pentru 12V. Deci din secundarul de 8.5V se redreseaza si se fitreaza si tensiunea obtinuta se aplica la LM7805 pentru a se obtine 5V. Iesirea de minus se aplica firesc la minusul condensatorului electrolitic si devine si masa generala. Secundarul care produce 3.5 V se cupleaza la o alta punte redresoare si aceasta se cupleaza la un electrolitic de filtraj... Minusul acestui condensator nu se cupleaza la masa ci se cupleaza la plusul condensatorului care filtreaza cei 8.5V... 8) In acest fel se inseriaza cele doua tensiuni, iar plusul acestui condensator se aplica la intrarea circuitului LM7812. La iesirea acestuia obtinem 12V.

Link to comment
Share on other sites

Excelenta ideea lui mister_rf! Orice alt comentariu este de prisos.Ref la tranz ptr stabilizare, ar fi posibil daca tens disponibila ar fi mai mare decat cea necesara. Altfel, cu un simplu tranzistor (sau stabilizator liniar) nu poate fi crescuta tensiunea.Cirip

Link to comment
Share on other sites

Guest bodisan

Dar nu ar fi mai usor daca as inseria cele 2 secundare si as face redresarea cu o punte? Si apoi as conecta cele 2 stabilizatoare, si apoi cei 2 condensatori. Sau nu se descurca cel de 5v cu tensiune asa mare?Sau sa filtrez fiecare secundar cu o punte si apoi sa inseriez puntile, apoi stabilizatoarele, si apoi condensatorii? Eu intreb doar ca sa stiu, nu incerc pana nu imi spuneti voi cum e mai bine.Azi am luat stabilizatorii, nu am gasit LM, am luat L7805CV - M820 - 15 pentru 5V si K0220 - MC7812C pentru 12v. Sunt bune de ceva? Arata ca niste tranzistori, au 3 picioruse, ce reprezinta fiecare, privite integratele dinspre partea cu scrisul? Trebuie sa le montez pe radiator?Btw, ar merge daca le-as pune la o baterie de masina?

Link to comment
Share on other sites

Guest bodisan

Cred ca am gasit. Privind integratul pe partea cu inscriptiile, pinul din stanga e +, cel din mijloc este masa, iar cel din dreapta este +stabilizat, nu? Am vazut in datasheetul ala ca are 1A max. Oare o sa ajunga? Mai scria ca are protectie la temp si alte alea, si ca e practic indestructibil. Sa fie asa? :d

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

Stabilizatoarele trebuiesc prevazute cu un radiator.Pentru LM7805 +5V, deoarece consumul este de 0.3-0.5A, iar tensiunea de intrare este undeva intre 9-11V, obtinem o putere disipata de maxim 2-3W, iar pentru +12V LM7812 , curentul maxim consumat este 0.5 A iar diferenta de tensiune preluata de integrat este de maxim 4-5V deci obtinem maxim 2-2.5W. 8) Da, daca se priveste circuitul cu pinii in jos si cu fata marcata in sus, pinul din stinga este intrare, cel de pe mijloc masa iar cel din dreapta este iesire.Trebuie precizat ca de obicei pentru a elimina eventualele oscilatii parazite, la iesirea circuitelor stabilizatoare se pune cite un condensator de decuplare, ideal un condensator electrolitic cu tantal de 1-10uF/25V sau echivalent unul electrolitic normal de 1-10uF/25V plus un condensator ceramic/multistrat de 10-100nF...

Link to comment
Share on other sites

Guest bodisan

Ok, cu stabilizarea am rezolvat, merge bine acum. Dar mai am o problema: pentru ca nu aveam radiatoare am pus stabilizatoarele chiar pe carcasa statiei la care folosesc CD-ROMul, si apar niste paraziti destul de rau. De ce oare? Ca nu este nici o legatura intre circuitele de la amplif si cele pentru CD-ROM, sunt complet separate. Iar prin radiatie electromagnetica nu cred sa fie, pentru ca sunt in capatul opus al carcasei... Pot sa fac ceva sau trebuie sa iau radiatoare pe care sa le izolez de carcasa?

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

Cred ca sunt probleme de masa... 8) Sau izolezi stabilizatoarele cu o folie de mica si pasta termoconductoare (siliconica) sau cauti un alt radiator pentru acestea...Ai pus condensatoare de decuplare linga circuitele stabilizatoare? ( ideal trebuie sa fie cu terminalele cit mai scurte si cit mai aprope de pinii de masa si iesire, cu valoarea aproximativa de 1-10uF)

Link to comment
Share on other sites

Guest bodisan

Da, cred ca e o bucla de masa. Nu pot sa pun un condensator ceva in serie cu masa de la intrarea audio? Intreb pentru ca la cat de incepator sunt eu...Langa stabilizatoare nu am pus condensatori de decuplare.... cum se pun? In paralel pe iesire?As pune mica daca as avea, ca m-am gandit la asta, dar nu am de unde sa fac rost :(

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

Da, condensatoarele se pun in paralel pe iesire, intre pinul de iesire si cel de masa.O alta solutie, mai simpla decit izolarea galvanica a stabilizatorelor, pentru a evita bucla de masa, nu exista... 8)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines