Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Abava- de ce electrolitic montat invers?+echivalente tranzistoare rusesti


Recommended Posts

Buna ziua!

 

Am achizitionat radioul sus-mentionat. Am descoperit ca este nefunctional, are doar un mic bazait in difuzor. Am inlocuit preventiv toti ceramicii cu multistrat noi si toti electroliticii cu unii noi, mai putin c17, o sa vedeti de ce. Tot nu a mers. Placa e ok, nu e nici o piesa inegrita, nu sunt trasee intrerupte, dar se vede ca s-a umblat la el, bobina circuitului de intrare avrea firele lipite aiurea si erau facute scurturi intre pinii de la comutatorul de game. Am descarcat schema, in prima faza am incercat sa vad daca este stricat AAF-ul (am mai intalnit), astfel incat am desfacut legatura de la C35 de 33nF care da in baza tranzistorului VT5 si l-am bagat, printr-un jack la boxe active (functionale, desigur). Este complet mort, tacere totala. Aparatul se vede ca s-a umblat in el, asta e clar. Imi este tare teama ca sa nu se fi umblat la transformatoatele de frecventa intermediara, acestea nu au ceara din fabrica pusa peste ele si nu imi pot da seama - e clar ca o sa-l fac ''decor''. O sa incerc sa depanez cu tensiunile de control (nu am signal-tracer inca). In fine, ca o mare nedumerire, pe placa este un condensator electrolitic de 5 microfarazi, si anume c17, care este legat cu plusul la masa. Aparatul are minusul la masa. Asa este lipit condensatorul pe placa si asa apare si in schema, invers adica. Nu inteleg, care este rostul acestei...abordari? P.s. -care sunt echivalentele europene ale tranzistoarelor Kt315, Kt 361 si cel cu efect de camp КП303 и? Le schimb pe toate (incepand cu partea de RF) si poate o merge din prima! Va multumesc anticipat!

Abava.JPG

Link to comment

Verificati si transformatoarele de F.I. si oscilator local . Adica continuitatea bobinelor lor ... la cele rusesti se mai intrerup cateodata , daca este " invartit " miezul mai consistent . Nu trebuie scoase din montaj ... multimetrul pe ohmi , aveti desenele cu pinii . De asemeni , sa nu fie vreun scurt intre bobinaje si carcasa metalica . Atentie , unele sant conectate din schema la masa , nu e o greseala . 

 

P.S. - ar ajuta si ceva foto ... mari si clare .

Edited by gauss
Link to comment

Va salut,

 

In primul rand va propun sa nu mai schimbati condensatori la intamplare pentru ca "asa se face". Asta nu e depanare, ci religie. Schimband condensatori ca "poate isi revine" creeaza oportunitate pentru noi defecte ca urmare a interventiei pe placa. Am 6 cazuri de care m-am ocupat personal in care religia "schimba-i toti condensatorii" nu ar fi functionat, ptr ca nu un condensator era defectul.

 

C17 este pus corect. El filtreaza tensiunea de reglaj automat al amplificarii (RAA), care este negativa fata de masa, datorita modului de conectare a diodelor VD1 si VD2.

 

Daca doriti intr-adevar sa depanati, va trebuie un voltmetru pentru inceput, cu care se vor masura punctele statice de functionare. Masurati si postati valorile masurate fata de masa. Vom interpreta masuratorile si in final o sa fie determinat defectul. Incepeti cu amplificatorul audio. Mai e mult de verificat pana sa aveti nevoie de un generator de semnal.

 

Nu umblati in bobinele de FI, chiar daca banuiti ca cineva a umblat deja acolo. Daca de fapt nu a umblat si FI-ul e bine acordat, il veti dezacorda dvs. prin interventia la ghici.

 

Spor!

Edited by cirip
Link to comment

Va multumesc pentru raspunsuri!

Asa este cum spuneti dvs., bune sfaturi. Eu ma gandeam cu faza cu inlocuitul ''in bloc'' a majoritatii pieselor intrucat este un aparat de radio putin complicat. Era mai usor pentru mine. Evident la unul complex nu pot aborda depanarea astfel...de fapt nu prea ma bag la scheme grele. Nu aveam si nu am de gand sa umblu la bobine, stiu ca pot dezacorda complet circuitele. Altceva voiam sa spun, anume ca in general aparatele de radio au sigilate cu ceara bobinele si se vede daca s-a umblat. Abava nu are din fabrica ceara turnata peste ''oale'', nu numai la aparatul meu, am vazut poze pe net cu interiorul, si nu am de unde sa stiu daca cel care l-a avut inaintea mea le-a invartit cu surubelnita si, de fapt aparatul este dezacordat, de aia nu merge. Nu am facut nciciodata astfel de reglaje si mi se par foarte complicate. Am vazut la un aparat radio Alfa 2 cat de migaloasa este treaba asta si ce scule trebuie sa ai - vezi atasamentele. Pentru inceput o sa masor cu voltmetrul tensiunile de control si o sa revin. Multumesc tuturor inca odata!

ALFA2B.jpg

ALFA2A.jpg

Edited by Kostas1
Link to comment

Interesanta obsesia asta cu bobinele...Pune la punct etajul final, asta insemnand ca ai verificat si blocul de alimentare.Dupa ce ai astea doua etaje la parametri de fabrica, poti verifica si lantul FI.Din experienta spun, tranzistorii rusesti mai ales cei precum KT315 au prostul obicei sa renunte la functionarea normala.Verifica regimul static si te convingi ca inca mai sunt cooperanti(ai schema, ai tensiuni, nimic mai usor).Electroliticii rusesti sunt uraciosi tare, si ca sa nu ai necazuri, este bine sa-i schimbi.Nu sunt multi si operatia te scuteste de vanatoare, mai ales daca nu stai bine la capitolul experienta.Nu ma refer la toti condensatorii, ci doar la electrolitici. Daca nu vrei sa-i schimbi, obligatoriu ii masori. Dupa procentul de cazaturi gasite de mine in asemenea aparate, eu nici nu ma mai complic sa-i masor. Doar dupa asta poti sa te intrebi daca nu s-a umblat in bobine, dar pana acolo mai ai ceva treaba.Epuizeaza toate etapele de depanare si taman la urma incerci sa aliniezi bobinele in caz ca esti (ferm) convins ca nu sunt aliniate.Pana atunci ai la ce te gandi, sa nu te impinga pacatul sa le butonesti aiurea.Stiu, tentatia e mare, dar rezultatele vor fi zero.

abawa8330_03.jpg

Edited by doru3160
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines