Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator pentru generator Robin Subaru 40 LMX


Recommended Posts

Am o problemă cu un generator Robin Subaru 40 LMX care nu-și menține tensiunea în sarcină, chiar și la 500W scade la circa 40V.Asta în condițiile în care ar trebui să ducă în mod continuu 2,4kW...iar generatorul e unul simplu, doar cu condensator pe înfășurarea auxiliară.

Problema e că nu sunt sigur dacă proprietarul a pus valoarea corectă, din spusele lui condensatorul a mai fost schimbat de două ori, iar cel de acum are circa 56uF pe capacimetru, iar inscripția de pe capsulă nu se mai vede.Dat fiind că nu am găsit încă nicio specificație pe net cu privire la valoarea reală a condensatorului, poate cineva care deține sau a reparat așa ceva, îmi spune care e valoarea acelui condensator

Edited by validae
Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Mariti valoarea in trepte de 10-20micro si vedeti cum se comporta. Exista o valoare pentru care se obtine rezonanta pe 50Hz... cu ceva variatii de la gol la sarcina.

O varianta cu erori destul de mari ar fi sa masurati inductanta infasurarii de excitatie cu rotorul in 6-8 pozitii si sa faceti o medie; apoi calculati valoarea cond. asftel ca rezonanta sa fie la 50Hz.

Link to comment

Am testat ieri diverse valori, având la îndemână condensatori de 10, 15, 25, 50uf. Din păcate nicio combinație nu a produs o schimbare sesizabilă, generatorul a produs un curent semnificativ deși mult sub parametri normali (maxim 150V) doar în condițiile turării excesive a motorului, mult peste normal și în sarcini mult mai mici decât cea maximă permisă. Inițial am crezut că e demagnetizat, fiindcă în gol și la relanti scotea foarte puțin, doar câțiva Volți. Am magnetizat miezul cu ajutorul unui magnet de HDD, dar nu s-a schimbat nimic.Statorul nu am avut timp să-l demontez și măsor amănunțit, fiindcă generatorul l-am verificat undeva la poarta firmei, fiind și greu și voluminos pentru cei 500 metri de cărat.Zilele următoare poate voi avea timp să-l examinez mai amănunțit.Suspectez un scurtcircuit în spire, altceva nu știu ce ar mai putea avea.La dioda de pe rotor nu am avut acces, trebuie dezlipite un varistor și un condensator aflate deasupra ei, fiindcă nici nu se vedea de altfel.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines